Του Γιάννη Σιδέρη

Εμφανίστηκαν οι συνήθεις δημοκρατικώς ευαίσθητοι με την υποψηφιότητα του φυλακισμένου δήμαρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Πρωτοκήρυκας ο Νίκος Φίλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς. Χωρίς βεβαίως από την κραυγαλέα καταγγελτική κομπανία να λείπει και αειθαλής πολιτικός «περιπατητής» Νίκος Μπίστης.

Ο Φίλης δεν αρκέστηκε να καταγγείλει την απόφαση Μητσοτάκη, όπως και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά… κάλεσε (αυτός ένας απλός υποψήφιος ευρωβουλευτής), τον αρχηγό ενός άλλου κόμματος και πρωθυπουργό, να αποπέμψει τον Μπελέρη από το ψηφοδέλτιο του κόμματος!

Είναι η συνήθης πολιτική αυταρέσκεια της Αριστεράς, να παρουσιάζει εαυτόν ως προστάτιδα δύναμη της αστικής δημοκρατίας, παρότι τόσο στη θεωρητική της σκευή όσο και στην εφαρμοσμένη της πρακτική -και επί ΣΥΡΙΖΑ- δεν έδωσε τις καλύτερες εξετάσεις σεβασμού της δημοκρατικής λειτουργίας.

Ο Νίκος Φίλης που κάποτε αναρωτιόταν ποιος θα πάρει την ευθύνη αν πεθάνει ο Κουφοντίνας (τον καιρό που ο φονιάς έκανε τις θεατρικές απεργίες πείνας), θυμήθηκε τη σύλληψη Μπελέρη στα 20 του. Η δράση του τότε μπορεί να ήταν προβληματική, αλλά η δικαιοσύνη δεν του καταλόγισε συμμετοχή στα αιματηρά γεγονότα της Επισκοπής το 1994, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει η οργάνωση «ΜΑΒΗ» (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου).

Λέγεται ότι συνελήφθη σε άλλη φάση. Ως ένθερμος πατριώτης, στα 20 του, θεωρούσε ότι αγωνιζόταν για την πατρίδα του, τη Βόρειο Ήπειρο. Και όταν κάποιος στα 20 του αφιερώνεται σε ένα κοινό σκοπό, εκθέτοντας εαυτόν και το μέλλον του σε κίνδυνο, καταγράφεται ως αλτρουιστική προσωπικότητα και μόνο.

Αλλά είμαστε στο σήμερα. Ο Μπελέρης δεν είναι ο θερμόαιμος ριψοκίνδυνος πατριώτης νεαρός. Είναι ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος των Ελλήνων της Χειμάρας.

Χρίστηκε ακροδεξιός και ΧΑγίτης από τα εντεταλμένα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, από Συριζαίους και Νεοαριστερίτες, που φοβήθηκαν μήπως η υποψηφιότητά του ανακόψει τη διαρροή ψήφων από τη ΝΔ, ή επαναφέρει και κάποιους που είχαν στραφεί στην ελαφρότητα Βελόπουλου.

Ήταν οι ίδιοι που προέβαλαν ως υψηλής πολιτικής αξίας τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με αντιπροσωπεία της εθνικής μειονότητας της Αλβανίας, στην οποία ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη στήριξή του στον φυλακισμένο δήμαρχο.

Σε εκείνη τη συνάντηση, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο Τσίπρας είχε δηλώσει ότι «η σύλληψη δυο ημέρες πριν τις εκλογές και η συνεχιζόμενη κράτησή του χωρίς να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος του, είναι προκλητική και δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Δηλαδή ο Τσίπρας στήριζε έναν ακροδεξιό και ΧΑγίτη;

Παρεμπιπτόντως να αναφέρουμε ότι ποτέ η ελληνική Αριστερά δεν αποδέχτηκε τη διαχρονική φρικτή καταπίεση που υπέστη η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Το μοτίβο τους ήταν πως αυτοί που καταγγέλλουν το σοσιαλιστικό καθεστώς της γείτονος είναι ακροδεξιοί. «Αιτιολογία» ήταν ότι στη σοσιαλιστική Αλβανία όλοι είναι ίσοι, και καμιά εθνική μειονότητα δεν είναι δευτέρας κατηγορίας!

Εν τω μεταξύ, δεν αντιλέγουμε, κάθε άλλο, ότι ο Μητσοτάκης πολύ πιθανόν να ενέταξε στο ευρωψηφοδέλτιο τον φυλακισμένο δήμαρχο, επειδή οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν διαρροές προς τα δεξιά της, ιδιαίτερα μετά τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Ωστόσο, η σκοπιμότητα της τρέχουσας εκλογικής στόχευσης Μητσοτάκη είναι δευτερεύον θέμα. Η διάστασή του προσλαμβάνει ευρύτερη δυναμική.

Η φυλάκιση Μπελέρη, εφόσον εκλεγεί και πρέπει να εκλεγεί, σε κάποιο ποσοστό μεταπίπτει από διμερές και σε ευρωπαϊκό πρόβλημα. Εκπρόσωποι της ΕΕ θα μεταβούν στην αλβανική φυλακή για να τον ορκίσουν. Αυτομάτως η φυλάκισή του αποκτά άλλη δημοσιότητα.

Και φυσικά η αλβανική πλευρά θα ισχυριστεί ότι η φυλάκιση είναι απόφαση της ανεξάρτητης αλβανικής δικαιοσύνης. Αλλά εναπόκειται στο κυβερνητικό προσωπικό και κυρίως στους ευρωβουλευτές της ΝΔ (που την τελευταία πενταετία οι Συριζαίοι συνάδελφοί τους, σε επίπεδο προπαγάνδας, τους έχουν πιάσει στον ύπνο), να αξιοποιήσουν την εκλογή του. Τόσο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της χειμαζόμενης μειονότητας, όσο και για την αποκάλυψη του αντιδημοκρατικού καθεστώτος του Ράμα.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή Μπελέρη, εφόσον υπάρξει εκλογή του, λειτουργεί προωθητικά για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στο βαλκανικό καταπιεστικό καθεστώς της Αλβανίας.

Πηγή: liberal.gr