Του Γιάννη Σιδέρη

Ο τρόπος να τα βλέπεις όλα ρόδινα! Δεν ξέρουμε από πού…  αγοράζει αισιοδοξία  ο Στέφανος Κασσελάκης να αγοράσουμε κι εμείς, αλλά χθες δήλωσε ότι μέσα σε δυο μήνες μπορούν όλα να ανατραπούν. Με τα δεδομένα που, όπως είπε, παρατηρεί σήμερα είναι εφικτό ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Ε, και αυτό να μη γίνει τώρα, θα γίνει στις εθνικές.

Και αυτά ενώ χθες σε μια ακόμη δημοσκόπηση κατεγράφη η χαοτική διαφορά του κόμματός του από τη ΝΔ. Πρόκειται για την Opinion Poll, που εντοπίζει τη διαφορά στις 17 μονάδες. Περίπου το ίδιο ποσοστό αποδίδουν και οι υπόλοιπες δημοσκοπικές εταιρείες, τα αποτελέσματα των οποίων στέκουν σαν τα …σβησμένα κεριά του Καβάφη, για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Όχι φυσικά, δεν τα κάνει όλα καλά η ΝΔ για να διατηρεί αυτή την απόσταση. Μάλλον τα κάνουν όλα λάθος οι άλλοι δύο.  Είναι εντυπωσιακή η διατήρηση της δημοσκοπικής κυβερνητικής  πρωτοπορίας, σε δημοσκοπήσεις που διεξάγονται σε ένα 4μηνο με γεγονότα φωτιά:

Ψηφίστηκε ο γάμος των ομοφυλόφιλων ζευγαριών που σόκαρε ή εξόργισε ένα τμήμα της ΝΔτικής βάσης. Ψηφίστηκε ο νόμος για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, που ναι μεν δεν δυσαρέστησε τη βάση της ΝΔ, όμως σήκωσε κουρνιαχτό. Όχι μόνο στη Βουλή αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα που όποιος ήταν κοινωνός τους, θα νόμιζε ότι πέφτει πάραυτα η κυβέρνηση.

Οι αγρότες κατέβηκαν να διεκδικήσουν στο Σύνταγμα, με ήπιο μεν τρόπο, αλλά δεν κατεβαίνουν κάθε ημέρα αγρότες στο Σύνταγμα. Εξ αυτού η συγκεκριμένη διαδήλωση θα μπορούσε να έχει προστιθέμενη πολιτική αξία για την αντιπολίτευση.

Με την άοκνη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ το ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Τα Τέμπη επανήλθαν με δριμύτητα στην επικαιρότητα, με τον ΣΥΡΙΖΑ και πιο σεμνά το ΠΑΣΟΚ, να έχουν βγάλει πόρισμα ότι είναι «έγκλημα», πριν καν αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Παράλληλα, ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας για να πληγώσει την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχασε δυο υπουργούς αλλά ενισχυμένος βγήκε… ο ΣΥΡΙΖΑ! (έχει κυκλοφορήσει και το ανέκδοτο: Μετά από κάθε επιτυχία του ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει… ο ΣΥΡΙΖΑ!).

Έχει δίκιο  να οργίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης  για τον influencer που έρχεται δεύτερος, αλλά είναι παράλογο να επιτίθεται στον Μητσοτάκη λέγοντας ότι «Ο πρωθυπουργός προτιμά έναν influencer. Προτιμά μια  αντιπολίτευση lifestyle».

Ακόμη και έτσι να είναι, ο influencer Κασσελάκης είναι πρόβλημα του Ανδρουλάκη. Πριν τα Χριστούγεννα, όταν έγινε η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα βρισκόταν στην τρίτη θέση, ο Μητσοτάκης είχε στρέψει τα πυρά του στον άμεσο τότε αντίπαλο, το ΠΑΣΟΚ. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ το ξεπέρασε, λογικό ήταν να στραφεί και ο κυβερνητικός προβολέας στο δεύτερο κόμμα. Προς τι ο σπαραγμός;

Έχουμε πει από εδώ ότι το ΠΑΣΟΚ, συνολικά ως κόμμα, είναι σοβαρό, οι προτάσεις του είναι κατά το μάλλον ή ήττον επεξεργασμένες, δεν έχει την ελαφρύτητα, την αήθεια και την τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ.  Δεν χτυπάει κάτω από τη ζώνη. Όμως «στραβοπατάει» σε αιχμιακές στιγμές και ο κόσμος αίρει την εμπιστοσύνη του.

Ο Ανδρουλάκης ξόδεψε όλο το πολιτικό του κεφάλαιο, επί ενάμισι περίπου χρόνο, να καταγγέλλει τις υποκλοπές, που όχι μόνο δεν άγγιζαν τον κόσμο αλλά του δημιουργούσαν και υποψίες. Παράλληλα, στον γάμο των ομοφυλόφιλων, άφησε τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά βούλησιν (κατά συνείδηση τυπικώς, κατά ψηφοθηρική συμπεριφορά ουσιαστικώς).

Και στη συνέχεια καταψήφισε τα μη κρατικά πανεπιστήμια με φερετζέ το άρθρο 16 του συντάγματος το οποίο… δεν ήξερε όταν έλεγε «δεν θα σταθούμε εμπόδιο», ούτε όταν βρήκε δικαιολογία το ..σκανδιναβικό μοντέλο, το οποίο ουδέποτε είχε αναφέρει πριν.

Προχθές πάλι, ομού με τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νομοσχέδιο για την έξτρα χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την αιτιολογία ότι η κυβέρνηση τα δίνει στους δικούς της: Κατευθύνονται  σε λίγους και εκλεκτούς του  Μητσοτάκη, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μένουν απέξω. Γι’ αυτό να μην έρθουν έξτρα χρήματα στην Ελλάδα! (αν και το επιχείρημα δεν στέκει. Όπως αποκάλυψε το Politico «η Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποίησε έρευνα σε μεγάλους ομίλους, ενώ τη διεξαγωγή έρευνας επιβεβαίωσε και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία». Οπότε η κυβέρνηση θα εκτεθεί αν προκύψει κάτι). Έτσι τα θετικά του κόμματος, χάνονται στα στραβοπατήματα του αρχηγού επί των κορυφαίων θεμάτων, εκεί που είναι στραμμένη η προσοχή του κοινού. Γι’ αυτό και δεν χρειάζονται θεωρίες συνωμοσίας, ότι όλες οι δημοσκοπικές εταιρείες της ώρας έχουν συνωμοτήσει να υποβιβάσουν το ΠΑΣΟΚ (άλλον καημό δεν είχαν).

Απλώς ο Κασσελάκης είναι ένα φωτογενές επικοινωνιακό πρόσωπο, με αλλοπρόσαλλες θέσεις και συμπεριφορές, με πολιτική  ανωριμότητα, αλλά ευχάριστο. Είναι influencer και ως πολιτικό τον αντιμετωπίζει μόνο ένα συγκεκριμένο κοινό που του μοιάζει.

Όταν το ΠΑΣΟΚ σύρεται πίσω του, νομίζοντας ότι θα ψαρέψει οπαδούς του, αντί να στραφεί στο σοβαρό κοινό του κεντρώου χώρου, τόσο θα χάνει. Και θα του φταίνε οι δημοσκοπικές και ο Μητσοτάκης που «παίζει» με τον  influencer…

Πηγή: liberal.gr