ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ η Ιουλία Κιούπη από την παράταξη “Βύρωνας Μπροστά”

Αναδημοσιεύουμε από τη «ΡΩΓΜΗ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» το  παρακάτω άρθρο που αναφέρεται στις εξελίξεις που υπάρχουν στη δημοτική παράταξη “Βύρωνας Μπροστά” με επικεφαλής τον κ. Μίλτο Μπαντή και τη δημοτική σύμβουλο κα Ιουλία Κιούπη.

Την Δευτέρα 8 Απριλίου στην αρχή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος κ. Αποστολάκης Νεκτάριος διάβασε την επιστολή ανεξαρτητοποίησης της κας Ιουλίας Κιούπη από την δεξιά παράταξη “Βύρωνας Μπροστά”, η οποία είχε σταλεί από την 1η Απριλίου.

Στην επιστολή της -μεταξύ άλλων- η κα Κιούπη αναφέρει:

“… Έχοντας υπηρετήσει με απόλυτη ανιδιοτέλεια τις θέσεις ευθύνης που μου εμπιστεύτηκαν οι δημοτικές παρατάξεις “Εποχή Δημιουργίας” του Νίκου Χαρδαλιά και “Νέα Εποχή” του κ. Χρήστου Γώγου τους οποίους τιμώ…

Στις τελευταίες εκλογές εντάχθηκα στην παράταξη “Βύρωνας Μπροστά” με επικεφαλής τον κ. Μπαντή, πιστεύοντας ότι θα συνεχίσουμε το όραμα και τα ιδεώδη της ενωμένης πλέον παράταξης.

Δυστυχώς παρά τις μεγάλες προσπάθειες και προσδοκίες (…) οι αντιδημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες, η απουσία εσωτερικού διαλόγου, η έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο μου και τις απόψεις μου, η τιμωρητική λογική και τα “αντίποινα αποκλεισμού” στο πρόσωπο μου από θέσεις προσφοράς στους δημότες…

Με οδηγούν στην απόφαση μου να ανεξαρτητοποιηθώ από την παράταξη “Βύρωνας Μπροστά”.

Τιμώντας την ψήφο των πολιτών θα συνεχίσω να τους εκπροσωπώ στο δημοτικό συμβούλιο”. 

 

Η κα Κιούπη ζήτησε το θέμα για την αντικατάσταση – απόσυρση της από το Δ.Σ. της ΔΕΑΔΒ Α.Ε., που εισηγείται ο κ. δήμαρχος μετά από αίτημα του κ. Μπαντή, να αποσυρθεί από τη σημερινή συνεδρίαση και ζήτησε να δοθεί ο λόγος στη δικηγόρο της κα Ελένη Ρώσσου για να ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους για τους λόγους για τους οποίους ζητά την αναβολή του θέματος.

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης “Βύρωνας Μπροστά” ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

“Σας ενημερώνω ότι κάθομαι στα έδρανα αυτά στα 18 χρόνια, τα 10 χρόνια είμαι επικεφαλής παράταξης ουδέποτε δεν μπήκα στην διαδικασία να διαγράψω κάποιο/α συνεργάτη μου, που με τίμησε.

Πραγματικός λόγος και το γνωρίζετε άπαντες είναι ότι η κ. Κιούπη ζητούσε τη θέση αντιπροέδρου στη ΔΕΑΔΒ Α.Ε. και είναι κάτι που δεν γίνεται. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος. Ήθελε θέση διοίκησης και όχι αντιπολίτευσης”.

Τελικά ο κ. Μπαντής εξέφρασε την άποψη να δοθεί η θέση στην παράταξη που έχει εκλεγεί, αφού η κα Κιούπη ανεξαρτητοποιείται.

Απατώντας στους ισχυρισμούς του κ. Μπαντή η κα Κιούπη τόνισε πως είναι παντελώς ανακριβή τα όσα ανέφερε. “Έχω υπηρετήσει αφιλοκερδώς και δεν με ενδιαφέρει η θέση αντιπροέδρου της επιχείρησης. Προσβάλλομαι προσωπικά και θα σκεφτώ κάθε νόμιμο δικαίωμα μου… Έχει εξελιχθεί η παράταξη από “Νέα Δημοκρατία” σε “Νέα Δικτατορία”. 

Στη συζήτηση παρενέβη ο κ. Σωτηρόπουλος για να πει ότι δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση μαζί του για τη θέση αντιπροέδρου στη ΔΕΑΔΒ Α.Ε.

Στη συνέχεια η κα Κιούπη ζήτησε να μην συζητηθεί το θέμα της αντικατάστασης της από το Δ.Σ. της επιχείρησης και παίρνοντας το λόγο η δικηγόρος της κα Ρώσσου ανέπτυξε τους λόγους, για τους οποίους ζητά την αναβολή του θέματος. “Ζητώ την αναβολή για να προετοιμαστώ και να δώσουμε τις απόψεις μας εγγράφως και εμπεριστατωμένα. Είναι πολλές και αντιφατικές οι διατάξεις που επικαλείστε. Δεν μας αφορούν οι πολιτικές συμφωνίες, νομικά θα απαντήσουμε και ζητώ την αναβολή για να προετοιμαστούμε σύμφωνα με το άρθρο 20 του συντάγματος και οφείλετε να επανέλθετε σε επόμενη συνεδρίαση για το θέμα αυτό”.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Μπαντής ανέφερε ότι το θέμα είναι πολιτικό και δεν είναι νομικό. Επέμεινε “να το συζητήσουμε σήμερα και να πάρουμε απόφαση, να μην αναβληθεί. Στη συνέχεια να καταφύγει στα αρμόδια όργανα, κάνοντας ένσταση ή προσφυγή για να διασφαλίσει το όποιο δίκιο της. Ζητώ την αντικατάσταση της κ. Κιούπη από το Δ.Σ. της επιχείρησης”. 

Ο πρώην δήμαρχος κ. Κατωπόδης ανέφερε ότι “θέλουμε να υπάρχει μία ευρύτερη συναίνεση στο Δ.Σ. της επιχείρησης και στα πρόσωπα που προτείνονται. Όταν κάποιος ανεξαρτητοποιείται, λέω εγώ, να παραδώσει την έδρα. Θεωρώ ξεκάθαρα πολιτικό και ηθικό το θέμα και να συζητηθεί τώρα”. 

Οι επικεφαλείς των παρατάξεων Καλύβας (Λαϊκή Συσπείρωση), Δεμπόνος “Έξυπνος Βύρωνας”, Τζορτζιώτης (Αριστερή Συμπόρευση), ο καθένας με τον δικό του τρόπο ανέφερε “ότι το θέμα δεν τους αφορά, είναι ενδοπαραταξιακό, δεν αφορά τους πολίτες”.

Μετά τη διαλογική συζήτηση ο δήμαρχος πρότεινε την αναβολή του θέματος “για να μην θεωρηθεί ότι στερούμε το δικαίωμα της άλλης άποψης”.

Η απόφαση λήφθηκε με 5 ψήφους κατά, της παράταξης του κ. Μπαντή και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

 

Πως φτάσαμε στην ανεξαρτητοποίηση

Στην αρχή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρας 8/4 ο πρόεδρος κ. Αποστολάκης Νεκτάριος ενημερώνοντας το σώμα διάβασε επιστολή ανεξαρτητοποίησης της κας Κιούπη, η οποία είχε σταλεί από την 1/4/20224.

Είχε προηγηθεί η διαφοροποίηση της κας Κιούπη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή της επιτροπής ισότητας, ακολούθησε η ένσταση που κατέθεσε στην αποκεντρωμένη διοίκηση για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο,

Ο κ. Μπαντής με επιστολή του στο δήμαρχο στις 21 Μαρτίου ζητά την αντικατάσταση – απόσυρση της κας Κιούπη από το Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΑΔΒ Α.Ε., στο οποίο είχε προταθεί από την παράταξη “Βύρωνας Μπροστά” και έκτοτε συμμετέχει σε αυτό. Στο δημοτικό συμβούλιο 8/4 ο δήμαρχος κ. Σωτηρόπουλος υιοθετώντας το αίτημα του κ. Μπαντή εισηγείται την απόσυρση – αντικατάσταση της κας Κιούπη από το Δ.Σ. της ΔΕΑΔΒ Α.Ε.

Άρχισαν πλέον τα όργανα στην παράταξη “Βύρωνας Μπροστά”. Ήταν γνωστές οι αντιρρήσεις που υπήρχαν για τον τρόπο της συγχώνευσης των δύο παρατάξεων (Γώγου και Μπαντή) για την μάχη της σταυροδοσίας, τις πριμοδοτήσεις κ.λπ. Ξαφνιάστηκαν όμως πολλοί γιατί “χτύπησαν τώρα καμπάνες” αφού απέχουμε πέντε χρόνια από τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Φαίνεται ότι όταν θίγονται κάποιοι αναδεικνύουν την έλλειψη δημοκρατίας και συλλογικών αποφάσεων που πάντα υπήρχαν και υπάρχουν στην ανεπαρκή λειτουργία αυτού του τύπου των παρατάξεων. Αυτά είναι γνωστά, δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά έλλειμμα δημοκρατίας και συλλογικότητας.

Η κα Κιούπη με την επιστολή της εστιάζει στον κ. Μπαντή και του ασκεί κριτική. Στο κάδρο όμως μπαίνει το σύνολο των στελεχών της παράταξης, όταν αναφέρεται σε αντιδημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες, την απουσία εσωτερικού διαλόγου κ.λπ.

Εκτός όμως από τα προβλήματα που δημιουργούνται στην παράταξη του κ. Μπαντή, από την όλη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο αναδεικνύονται μία σειρά ζητήματα για την λειτουργία της ΔΕΑΔΒ Α.Ε. και τον τρόπο που μέχρι σήμερα γίνεται τοποθέτηση – εκλογή των μελών του Δ.Σ. Για την ιστορία να επισημάνουμε πως η «Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα ΑΕ ΟΤΑ (Δ.Ε.Α.Δ.Β. Α.Ε.)», αποτελεί κοινή πολυμετοχική ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ, που προήλθε από μετατροπή της παλαιάς «αμιγούς» Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Βύρωνα. Μέτοχοί της είναι ο Δήμος Βύρωνα με ποσοστό 99% και ο Δήμος Καισαριανής με ποσοστό 1%.

Στην εταιρία λειτουργούν σήμερα:

  • Κυλικείο για τέλεση εκδηλώσεων σε κηδείες και μνημόσυνα.
  • Ανθοπωλείο για πώληση στεφανιών, στολισμό εκκλησίας για κηδείες και μνημόσυνα, πωλήσεις ανθέων, κεριών και συναφών ειδών.
  • Τμήμα κατασκευής μαρμάρινων μνημείων.
  • Τμήμα παροχής υπηρεσιών εντός του Δημοτικού Κοιμητηρίου (αφή κανδηλιών, καθαριότητα μνημείων κ.λπ.).

Κατά την γνώμη μας ο τρόπος ανάδειξης του Δ.Σ. δεν είναι καθόλου δημοκρατικός. Ποιό είναι το σώμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, που ψηφίζουν για να εκλέγουν τα 15 μέλη του Δ.Σ.; Μπορεί να καθαιρεθεί ένα μέλος από το Δ.Σ., το οποίο έχει εκλεγεί, γιατί το ζητά ο επικεφαλής μίας παράταξης, πολύ δε περισσότερο όταν το μέλος αυτό έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί; Αντιμετωπίζονται με πολιτικές συμφωνίες αυτά τα ζητήματα, η εφαρμόζεται αυστηρά η νομοθεσία, περί ανωνύμων εταιρειών;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έχουν ένα ενδιαφέρον. Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΑΔΒ είναι δύο δήμαρχοι.  Ο δήμαρχος Βύρωνα και ο δήμαρχος Καισαριανής. Αυτοί αποφασίζουν και διορίζουν το 15μελές Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης. Το δημοτικό συμβούλιο εισηγείται στο δήμαρχο να προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων τα μέλη που θα εκλεγούν στο Δ.Σ. της επιχείρησης, όμως νομικά δεν τον δεσμεύει. Η τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει κατά λέξη πως “…εξουσιοδοτεί τον δήμαρχο να εισηγηθεί στη συνέλευση των μετόχων της ΔΕΑΔΒ…” κ.λπ. Πρόκειται περί υποκρισίας, διότι ως μέλος της Συνέλευσης Μετόχων (και με δικαίωμα ψήφου 99% στη δική μας περίπτωση) νομικά ο δήμαρχος δεν δεσμεύεται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ανεξάρτητα δηλαδή της όποιας πολιτικής συμφωνίας ο εκάστοτε δήμαρχος μπορεί να πράξει όπως νομίζει.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας έχει παραμείνει γιατί επιτρέπει στον εκάστοτε δήμαρχο να αποφασίζει ουσιαστικά μόνος του για τα θέματα της δημοτικής επιχείρησης και να την χρησιμοποιεί, όπως βούλεται. Στις δημοτικές επιχειρήσεις γενικά στους δήμους όλης της χώρας επί χρόνια βασιλεύει η αδιαφάνεια. Χρησιμοποιούνται πολλές φορές ως ρουσφετολογικός μηχανισμός, ως τρόπος κάλυψης λογιστικών κενών, ως μοχλός ιδιωτικοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων. Είναι ουσιαστικά ένας μηχανισμός ανέλεγκτος από τις δημόσιες διαβουλεύσεις των δημοτικών συμβουλίων. Φαίνεται ξεκάθαρα από την έως τώρα ιστορία της πως η ύπαρξη και η λειτουργία της ΔΕΑΔΒ δεν μπορεί να υπηρετήσει κοινωνικές ανάγκες και το κοινωνικό σύνολο. Είναι -αντίθετα- ένας εισπρακτικός και λογιστικός μηχανισμός για να υπηρετεί κατά αρχάς τις ανάγκες της εκάστοτε δημοτικής εξουσίας και μάλιστα με αδιαφανή τρόπο.

Η κα Κιούπη μπορεί να έχει δίκιο λοιπόν όσον αφορά το τυπικό σκέλος της εκλογής, ωστόσο κινείται στη λογική των δικών της προσωπικών επιδιώξεων.

Θα περιμέναμε από τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να υποστηρίξουν την αυστηρή νομική διαδικασία, γιατί στο μέλλον τις παρατυπίες που συμβαίνουν θα τις βρουν μπροστά τους. Αλλά κυρίως για την ταμπακιέρα και το τί συμβαίνει, ποιος, πως αποφασίζει και γιατί λειτουργεί έτσι αυτή η “μηχανή” για τη ΔΕΑΔΒ, θα περιμέναμε να κατονομαστούν όλα αυτά από τους δημοτικούς συμβούλους της αριστεράς στο δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με την κα Κιούπη και όχι να διατείνονται πως “απλώς έχουμε μία εσωκομματική κόντρα που δεν αφορά τους πολίτες”.

Μπορεί -αν και εφόσον- γίνει νέο δημοτικό συμβούλιο με το θέμα αυτό, η εισήγηση του κ. Σωτηρόπουλου να αλλάξει. Αυτό ίσως είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο, μετά την παρέμβαση της δικηγόρου της κας Κιούπη.

Εάν πρυτανεύσει η όποια πολιτική συμφωνία στην συγκρότηση του Δ.Σ. της ΔΕΑΔΒ Α.Ε. και γίνει δεκτό το αίτημα του κ. Μπαντή για την απόσυρση της κας Κιούπη, δεν αποκλείεται να γεννηθούν πονοκέφαλοι και στην παράταξη του κ. Σωτηρόπουλου.

Δική μας άποψη είναι ότι η ΔΕΑΔΒ Α.Ε. με το κοινωνικού χαρακτήρα αντικείμενο που έχει (κοιμητήριο) θα πρέπει να ενσωματωθεί στις υπηρεσίες του δήμου Βύρωνα μαζί και το σύνολο των εργαζομένων που απασχολεί, όπως έγινε και με τα νομικά πρόσωπα των δήμων.

Η επιστολή της κυρίας Ιουλίας Κιούπη