Του Κώστα Στούπα

Στη Γαλλία οι σοσιαλιστές έχουν εξαφανιστεί. Το ίδιο και στη Γερμανία όπου το ιστορικό SPD συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις περί το 15%. Στη Γερμανία οι χριστιανοδημοκράτες με το AfD συγκεντρώνουν πάνω από 50%.

Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα στις τελευταίες εκλογές. Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση τα κόμματα με δεξιό πρόσημο ξεπέρασαν το 50%.

Στην Ολλανδία ο Βίλντερς, έκανε περίπατο. Σε Σουηδία, Πολωνία τα ίδια.

Στη Γαλλία το κόμμα της Λεπέν εδώ και πολλά χρόνια είναι το μεγαλύτερο. Δεν έχει κυβερνήσει ποτέ λόγω του μοντέλου του δεύτερου γύρου μεταξύ των νικητών.

Παρατηρείται μια μετακίνηση των κοινωνιών προς τα Δεξιά και της ιστορικής Κεντροδεξιάς προς τα Αριστερά.

Η Κεντροδεξιά, όμως, αν δεν επιστρέψει στην πολιτική της κοιτίδα και συνεχίσει να παριστάνει την… Κεντροαριστερά θα το πληρώσει ακριβά.

Έπεσε στην αντίληψή μου πριν λίγες μέρες μια συνέντευξη του Φαμπρίς Λιζερί, που ήταν επικεφαλής στην Frontex στο γαλλικό Le Point.

O Λιζερί στις ερχόμενες ευρωεκλογές κατεβαίνει υποψήφιος με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως ενθαρρύνει τη λαθρομετανάστευση.

Μεγαλύτερη απόδειξη της ενθάρρυνσης της παράνομης μετανάστευσης είναι πως μας εκφοβίζουν να μην αποκαλούμε όσους διασχίζουν λαθραία τα σύνορα της  μιας χώρας, λαθρομετανάστες…

Ρωτά ο δημοσιογράφος του Le Point το Λιζερί: Συζητούσατε με το LR (Les Républicains, το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα αντίστοιχο με τη δική μας Νέα Δημοκρατία) και το RN (Rassemblement National, Εθνική Συσπείρωση). Επιλέξατε το RN (κόμμα Λεπέν). Γιατί;

Λιζερί: Παραιτήθηκα από την Frontex τον Απρίλιο του 2022. Ξανασκέφτηκα κάποια πράγματα από την αρχή και διάλεξα ένα νέο δρόμο. Αυτά που είχα βιώσει ήταν πολύ σοβαρά για να παραιτηθώ και να αποσυρθώ στη σιωπή ιδιωτεύοντας.

Μετά τη ρήξη το 2019, όταν η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον  μου είχε πει: “Ο ρόλος σας δεν είναι να ελέγχετε τα σύνορα αλλά είναι να αφήνετε τους μετανάστες να μπαίνουν”, είπα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να μπω στην πολιτική. (Η κ. Γιόχανσον αρνείται τέτοια σχόλια, σημείωμα του Le Point).

Le Point: Ωστόσο εξακολουθείτε να είστε φιλοευρωπαίος…

Ναι και υποστηρίζω το RN γιατί αυτό το κόμμα έχει εξελιχθεί. Δεν υπάρχει πλέον ζήτημα αποχώρησης από την ΕΕ, ζήτημα Frexit, έστω και έμμεσα, δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εξόδου από την ευρωζώνη, ούτε ζήτημα εξόδου από τη ζώνη Σένγκεν.

Η Μαρίν Λεπέν και ο Τζορντάν Μπαρντελά θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη εκ των έσω. Θέλουν μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη που να υπηρετεί τους Γάλλους και τους Ευρωπαίους.

Ένιωσα ότι το RN ήταν το μόνο που πραγματικά προσέβλεπε σε μία διακυβέρνηση της Γαλλίας με πολύ ελεύθερο τρόπο, με λύσεις που θα βασίζονται σε μια θαρραλέα, ξεκάθαρη διάγνωση των προβλημάτων και με την επιθυμία να δώσουν συγκεκριμένες λύσεις με την Μαρίν Λεπέν  ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Μπαρντελά ως Πρωθυπουργό….”

Όπως έγινε και με τη Μελόνι η οποία κατηγορούνταν για Ακροδεξιά και κυβερνά ως Κεντροδεξιά, το κόμμα της Λεπέν έχει μετακινηθεί προς το φιλοευρωπαϊκό Κέντρο.

Το ίδιο έχουν κάνει και τα περισσότερα από τα κόμματα που παλαιότερα χαρακτηρίζονταν σαν ευρωσκεπτικιστικά.

Απομένει μόνο ένα θέμα που προβληματίζει πολλούς Κεντροδεξιούς που έχουν απαυδήσει με την Κεντροδεξιά στα ζητήματα όπως της μετανάστευσης και του δικαιωματισμού: Η σχέση τον κομμάτων αυτών με τον Πούτιν. Αν πάρουν αποστάσεις και σταθούν απέναντι στον Πούτιν, όπως έκανε η Μελόνι, θα κάμψουν πολλές αντιστάσεις.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως στις επερχόμενες ευρωεκλογές δεν θα πιστεύουμε τα μάτια μας με αυτά που θα δούμε.

Πηγή: capital.gr