Του Σάκη Μουμτζή

Δεν αναφέρομαι στους νεοδημοκράτες, αν και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν αντιληφθεί πού το πάει ο Στέφανος Κασσελάκης και ρίχνουν άσφαιρα πυρά. Αναφέρομαι στους αριστερούς, σε αυτούς που παραδοσιακά ψηφίζουν τη ριζοσπαστική Αριστερά είτε έχουν ρίζες στην ανανεωτική Αριστερά είτε στο ορθόδοξο ΚΚΕ.

Αυτούς έχει τρελάνει ο Στέφανος με τα όσα υποστηρίζει σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθώς ουδεμία σχέση έχουν με τις πάγιες θέσεις τις Αριστεράς. Γιατί ως γνωστόν η ιδεολογική ταυτότητα έχει πολύ συγκεκριμένες και στέρεες αναφορές. Αν αυτές οι αναφορές αποδομηθούν, αποδομείται πρωτίστως όλος ο χώρος και ακολούθως αποδομούνται οι σχέσεις των πολιτών με αυτόν.

Προχθές, μέσα σε μια ημέρα, ο Στέφανος Κασσελάκης υπεραμύνθηκε την ύπαρξης του ΝΑΤΟ, τάχθηκε υπέρ της παρουσίας της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, επικρότησε την επιστολική ψήφο που το κόμμα του καταψήφισε και επανέλαβε την αναγκαιότητα του φράκτη στον Έβρο, κάτι που προσβάλλει τα όσια της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είχε προηγηθεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο υπερακόντιζε σε φιλελευθερισμό το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ενώ παγίως η Αριστερά προτείνει αύξηση της φορολογίας, ο Κασσελάκης εξήγγειλε μειώσεις φόρων. Και η ουσία των συγκεκριμένων οικονομικών εξαγγελιών δεν είναι από πού θα αναπληρώσει τα έσοδα από τις μειώσεις των φόρων, αλλά το γεγονός πως ένα κόμμα της Αριστεράς βγάζει φόρους και δεν βάζει.

Χθες λοιπόν, ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελείωσε τις αριστερές ψυχούλες, με τις οποίες ως φαίνεται έχει κακές σχέσεις. Δήλωσε πως η Ουκρανία θα πρέπει να υποστηριχθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή, ξανατόνισε τη σημασία του ΝΑΤΟ και τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής αυτονομίας της Ε.Ε. Για δε την Ελλάδα είπε πως δεν θα πρέπει να εμπλακεί στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, αλλά να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και να θέσει τις υποδομές της στη διάθεση των κρατών που θέλουν να βοηθήσουν στρατιωτικά την Ουκρανία. Από εκεί που ο «χώρος» ήταν με τον άνθρωπο και την ειρήνη- θυμάστε τις συναυλίες- ο Στέφανος στάθηκε δίπλα στο θύμα της ρωσικής εισβολής, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Η Νέα Δημοκρατία, αντί να ασχολείται με το είπε ο Κασσελάκης στον κ. Ν. Ευαγγελάτο, θα έπρεπε να γεμίσει όλο το Διαδίκτυο με τις θέσεις του για την Ουκρανία, για το ΝΑΤΟ και για τον φράκτη στον Έβρο. Αυτές οι θέσεις έχουν πολιτική ουσία και αυτές οι θέσεις αντιστρατεύονται τις παραδοσιακές αξίες της Αριστεράς. Τον πολιτικό σου αντίπαλο τον πλήττεις καίρια όταν αποσταθεροποιείς τις σχέσεις του με ένα μέρος των πολιτών που τον ακολουθούν.

Οι υπόλοιποι, και είναι πολλοί, ακολουθούν τον Κασσελάκη γιατί είναι Κασσελάκης. Αυτά βλέπει ο Α. Τσίπρας και μιλά για την επαναπροσέγγιση των αξιών της Αριστεράς. Διαβλέπει πως ο διάδοχός του πάει το καράβι αλλού και βαρά τον συναγερμό. Αλλά σήμερα ποιος ακούει τον Α. Τσίπρα;

Είχα γράψει πριν από λίγες ημέρες πως δε θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να υποτιμήσει το φαινόμενο Κασσελάκης. Σήμερα θα πω ότι θα πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της αντιμετώπισής του. Ο καταγγελτικός λόγος δεν αρκεί, το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν αναβιώνει εν κενώ πολιτικής.

Τα υπόλοιπα, λίαν προσεχώς.

Πηγή: liberal.gr