Του Σάκη Μουμτζή

Μια από τις βασικές αρχές του μαρξισμού-λενινισμού είναι η όξυνση των αντιθέσεων. Διότι έτσι οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούνται, ταξικά και πολιτικά, πιο εύκολα. Τι σημαίνει όμως όξυνση των αντιθέσεων; Δεν είναι ένας νόμος που λειτουργεί αυτόματα μέσα στην κοινωνία. Απαιτείται παρέμβαση του πολιτικού υποκειμένου για να οξυνθούν οι αντιθέσεις, αυτό που αποκαλούμε επαναστατική δράση της φωτισμένης μειοψηφίας. Πώς μπορούμε να αποδώσουμε με δύο απλά λόγια την αρχή της όξυνσης των αντιθέσεων; «Όσο χειρότερα τόσο καλύτερα». Όσο πιο πολλοί πεινούν και σκοτώνονται, τόσο πιο πολλοί βγαίνουν στον αγώνα.

Αυτή την αρχή την υιοθέτησε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς – αν δεχτούμε πως η πολιτική ηγεσία που ζει στο Κουβέιτ δε γνώριζε τους σχεδιασμούς του. Ποια η ομολογημένη στρατηγική στόχευση της 7ης Οκτωβρίου; Να σταματήσει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τις μοναρχίες του Κόλπου και να απονομιμοποιήσει τη διεθνή παρουσία του ως εθνικού κράτους. Ποιο είναι το τίμημα αυτής της στρατηγικής; Αν δεχθούμε τους αριθμούς που δίνει η ίδια η τρομοκρατική οργάνωση, το τίμημα είναι οι 34.000 νεκροί Παλαιστίνιοι και μια κατεστραμμένη Γάζα.

Τώρα αυτή η στρατηγική συνεχίζεται. Δεν αποδέχονται κανένα συμβιβαστικό σχέδιο ειρήνευσης, παρά μόνο το δικό τους, για έναν απλό λόγο: για να εξωθήσουν το Ισραήλ να κτυπήσει τη Ράφα, προκαλώντας θύματα στους αμάχους και την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας. Φαίνεται πως στην προκειμένη περίπτωση έκαναν λάθος υπολογισμούς. Το Ισραήλ έχει μάθει να πολεμά μόνο του και το έχει αποδείξει.

Τους σχεδιασμούς της Χαμάς βοηθά η αναποφασιστικότητα τουΤζο Μπάιντεν ο οποίος, υπό την πίεση της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του, στέλνει λάθος μηνύματα όχι προς το Ισραήλ, αλλά προς το Ιράν και την τρομοκρατική οργάνωση.

Είναι φανερό πλέον πως ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει απάντηση σε ένα απλό ερώτημα: πρέπει να υπάρχει η Χαμάς την επόμενη μέρα; Αν κατορθώσει τελικά να απαντήσει -όποια απάντηση και να δώσει- τα πράγματα θα απλοποιηθούν. Πάντως αυτός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο επί του συγκεκριμένου ερωτήματος, το Κράτος του Ισραήλ, έχει απάντηση. Δεν υπάρχει αύριο για τη Χαμάς. Και αυτή δεν είναι θέση του Νετανιάχου και των κομμάτων που τον στηρίζουν, είναι θέση όλου του πολιτικού συστήματος του Ισραήλ. Δεν υπάρχει, επ’ αυτού, άλλη άποψη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ιδρυτική θέση της Χαμάς είναι η καταστροφή του Ισραήλ, δηλαδή να πάψει να υπάρχει ως κρατική οντότητα. Και όπως δήλωσε μόλις προχθές ο Ουάμα Χαμντάν, ο επικεφαλής των διεθνών σχέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης, η κατάπαυση του πυρός εντάσσεται στην ανασυγκρότηση του στρατιωτικού της βραχίονα και «η ανοικοδόμηση της Γάζας θα παράσχει τα μέσα και σε άλλους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στον αγώνα». Και ο νοών, νοείτω.

Πηγή: liberal.gr