Της Κατερίνας Γαλανού

Επιστρέφοντας από την πασχαλιάτικη ύπαιθρο στην Αθήνα υποχρεώθηκα μέσα σε ένα ταξί σε μια ταχύρρυθμη κατήχηση για τη διεθνή τάξη, τις «10 οικογένειες» που κυβερνάνε τον κόσμο, τους «40» που πρέπει να κρεμάσουμε (ξανά) στο Σύνταγμα. Προσπάθησα να αποφύγω τη «δοκιμασία» μιας τέτοιας συζήτησης φορώντας και διορθώνοντας επιδεικτικά τη μάσκα (για προστασία από τον covid) αλλά ο οδηγός, ήταν αποφασισμένος να το πει το «τροπάρι».

Εγώ μπήκα στο ταξί του, εγώ θα το άκουγα. Δεν είχα επιλογή! Ξεκίνησε τη συζήτηση από τα light, από που έρχεστε; είχε κίνηση; Η διαδρομή μπροστά από το Ολυμπιακό Στάδιο μας έφερε στην ερώτηση-δήλωση πόσο κόστισε το στέγαστρο. «Τρία εκατομμύρια μόνο για τη μελέτη σε έναν…», είπε και γύρισε στον καθρέφτη να πιάσει αντίδραση. «Σε έναν από τους διασημότερους παγκοσμίως αρχιτέκτονες», τον διόρθωσα λέγοντας επίτηδες το όνομα του Σ. Καλατράβα. Δεν πτοήθηκε και συνέχισε «ναι αλλά 3 εκατομμύρια όταν…». Θέλησα να βάλω τελεία σχολιάζοντας «όταν ένας ποδοσφαιριστής παίρνει τα ίδια για να κλωτσάει μια μπάλα». Το προσπέρασε λέγοντας κάτι σε στυλ «έτσι είναι οι άνθρωποι».

Η επόμενη πίστα ήταν μια πραγματική δοκιμασία για τη λογική. Βαριέμαι και να επαναλάβω όσα άκουσα για τον ασφαλιστή, που του είπε ότι η ζωή κάποιου αποζημιώνεται ανάλογα με το επάγγελμα που κάνει. Κάτι ταξικό είχε στο νου του, δεν το είχε πολύ εμπεδωμένο σε λέξεις. Για να συντομεύω την ιστορία, μου δήλωσε ότι δεν ψηφίζει, γιατί 10 οικογένειες κάνουν κουμάντο παγκοσμίως και ότι κάποιος πρέπει να κρεμάσει καμιά 40ριά στο Σύνταγμα.

Από το μπερδεμένο τροπάρι που άρθρωνε επί σχεδόν 20 λεπτά, μου εντυπώθηκε η καθαρότητα και η σαφήνεια με την οποία επανήλθε δυο φορές ίσως και τρεις, στο ότι η Ελλάδα έστειλε όπλα στην Ουκρανία και κανείς δεν τον ρώτησε ή δεν ρώτησε τον λαό.

Δεν τον πτόησε η απάντηση «και καλά έκανε» που εισέπραξε στην πρώτη του αναφορά. Επανήλθε. Σε άλλη άσχετη ενότητα της συζήτησης-μονολόγου. Φουντώνοντας την εντύπωση, ότι όλα τα υπόλοιπα που έλεγε ήταν απλώς τα συνοδευτικά.

Βγήκα από το ταξί με την απορία τι στο καλό συνδέει τον επαγγελματία οδηγό-ταξί πασχαλιάτικα με τα συμφέροντα του Πούτιν και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επιδίωξε με τέτοια ζέση να κατευθύνει διαρκώς εκεί τη συζήτηση;

Σκέφτηκα με ελαφριά επαγγελματική διαστροφή, να κάνει την ίδια συζήτηση από το πρωί σε κάθε μικρή και μεγάλη κούρσα.

Άγνωστο επίσης, γιατί το μυαλό μου πέταξε στη «διάρρηξη» που (δεν) συνέβη στο γραφείο του διευθυντή εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών και η οποία εξαρχής ήταν υπερβολικά… βολική για να ενισχύσει στις τάξεις των κάθε λογής ψεκ το αφήγημα, ότι κάποιος αλλοιώνει τις ψήφους τους και είναι περισσότεροι από όσο μετριούνται στις κάλπες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. δεν βρέθηκαν αποτυπώματα, δεν βρέθηκε DNA ούτε προσπάθεια πρόσβασης στον υπολογιστή. Οι Αρχές ήδη κάνουν λόγο για σκηνοθετημένη διάρρηξη και μόλις ολοκληρωθεί η δικογραφία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα και αυτός θα αποφασίσει σε ποιον θα ασκήσει δίωξη και ποια θα είναι αυτή η δίωξη. Όποιος το έκανε πάντως έδωσε πάτημα και άλλοθι στην πεποίθηση ορισμένων -και είναι αρκετοί όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- ότι τους «αλλοιώνουν» την ψήφο. Οπότε μάλλον δεν χωρούν εντελώς απονήρευτες απλές απαντήσεις για τον σκοπό και τα κίνητρα της «σκηνοθεσίας».

Πηγή: liberal.gr