Του Δημήτρη Καμπουράκη

Αυτό πάλι με το «πατρίς θρησκεία οικογένεια» που μας έχει κατακλύσει, είναι ό,τι πιο προσβλητικό και ανόητο μας έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό. Την αναβίωση του Απριλιανού συνθήματος (που προέρχεται από παλιότερα βάθη της μετεμφυλιακής μας ιστορίας) τη χρεώνεται 100% ο Γιώργος Αυτιάς. Δεν ξέρω με ποια μυστηριώδη διαδρομή της σκέψης του, θεώρησε ότι ένα ιστορικά βεβαρημένο (με ξύλο και εξορίες) σύνθημα της περιόδου 1967-74 θα μπορούσε σήμερα να του αποφέρει σταυρούς στην Ευρωκάλπη.

Τι διάολο, δεν φοβήθηκε μήπως τον πούνε χουντικό; Εκτός κι αν δεν είχε συνείδηση ότι το σύνθημα αυτό ήταν γραμμένο κάτω από κάθε ζωγραφιά με το απριλιανό πουλί και το θεώρησε απλώς ένα παραδοσιακά δεξιό τσιτάτο που ενεργοποιεί τα συντηρητικά αντανακλαστικά των γερόντων και των γιαγιάδων που είναι το κατ’ εξοχήν target group του. Άτοπο, διότι οι μεν νέοι (που δεν τον ψηφίζουν) δεν έχουν ιδέα περί της χούντας και δεν θα έδιναν σημασία, ενώ οι παλαιοί (που τον ψηφίζουν), θυμούνται πολύ καλά τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο να το απαγγέλει μετά από κάθε ασυνάρτητη ομιλία του.

Κανονικά η ΝΔ θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να επαναφέρει τον Γιώργο στην τάξη και να τον βάλει τουλάχιστον να αποκηρύξει την ουσία του συνθήματος. Δεν το έκαναν, προφανώς φοβούμενοι ότι θα κάνουν (στην εικόνα της ΝΔ) περισσότερη ζημιά απ’ όσο καλό. Μάλλον σκέφτηκαν «άστο εκεί κουκουλωμένο». Υποψιάζομαι ότι υπήρξε υπόγεια επίπληξη ή προειδοποίηση, διότι ο υποψήφιος μια που το είπε και μια που το ξέχασε. Δεν ακούω να το επαναλαμβάνει στις ομιλίες και στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

Αλλά η αναβίωση του συνθήματος, απέδειξε και την ασυναρτησία του αντιπάλου της ΝΔ, του Στέφανου Κασσελάκη. Στην αρχή έκανε ανάρτηση στο tik tok στην οποία εξήγησε ότι «ως εδώ η καπίλευση από τη δεξιά του συνθήματος πατρίδα θρησκεία οικογένεια», καθότι οι αριστεροί ήταν πάντα πατριώτες, οικογενειάρχες και υπέρ της ελεύθερης επιλογής πίστης. Αυτά είπε, αφήνοντας άφωνους και απελπισμένους όσους παλιούς αριστερούς παραμένουν ακόμα στον Σύριζα.

Κι ύστερα, ξαφνικά ο Στέφανος το γύρισε κι όταν οι δημοσιογράφοι πάνε να τον ρωτήσουν για το «πατρίς θρησκεία οικογένεια», εκείνος τους κόβει οργισμένος και αναφωνεί «για το χουντικό σύνθημα με ρωτάτε, να μην το ξεχνάμε αυτό». Θα μας τρελάνει εντελώς ο τύπος απ’ το Μαϊάμι. Όλοι δηλαδή θα μας τρελάνουν κι οι από δω κι οι από κει. Ε ρε ταλαίπωρη πατρίδα, ε ρε άμοιρη ελληνική Ιστορία…

Πηγή: liberal.gr