Warning: Creating default object from empty value in /home/zfigaurk/public_html/plugins/system/jat3/core/joomla/modulehelper.php on line 320
οικονομικά

οικονομικά

Η δυνατότητα ενός νησιού

Του Μιχάλη Τσιντσίνη

Τα νερά έπεσαν. Η στάθμη χαμήλωσε. Και στη μέση του ποταμού προβάλλει κάτι σαν νησί. Οποιος δεν αισθάνεται καλά στη δεξιά όχθη, δεν χρειάζεται πλέον να διασχίσει όλο το ποτάμι. Μπορεί να κάνει τη μισή απόσταση και να σταθεί στο νησί.

Κάπως έτσι, με όρους πολιτικής υδρογεωγραφίας, το Μαξίμου άρχισε να συνειδητοποιεί ότι η ανάδυση του ΚΙΝΑΛ δεν απειλεί μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι απέκτησαν την εκλογική πολυτέλεια της ενδιάμεσης στάσης. Για να μετακινηθούν, δεν είναι ανάγκη να διανύσουν όλη την ψυχική απόσταση που εξακολουθεί να τους χωρίζει από αυτό που καταψήφισαν το 2019.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο Ανδρουλάκης δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε για να βοηθήσει αυτό το ρεύμα. Αρκεί να στέκεται εκεί, σαν αβαθής όγκος, και να περιμένει να τον αναδείξουν οι προσχώσεις.

Read more...

Ενα θεμελιώδες όπλο ήπιας ισχύος

Του Αλέξη Παπαχελά

Εχουμε µπει σε μια δύσκολη και απρόβλεπτη περίοδο με την Τουρκία. Δυτικοί διπλωμάτες και αναλυτές συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες και εκτιμούν πως ο Ερντογάν θα αυξήσει την ένταση θεαματικά είτε με την Ελλάδα είτε με την Κύπρο το επόμενο εξάμηνο. Οι περισσότεροι, δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνονται πως ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις την Αγκυρα μάλλον αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρξει κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί στο διπλωματικό και το στρατιωτικό πεδίο. Κάνει βέβαια το κλασικό –πια– λάθος να σηκώνει πολύ τις προσδοκίες. Λύνει πάντως με απρόσμενους ρυθμούς μακροχρόνια προβλήματα και κτίζει συμμαχίες.

Read more...

Καταλήψεις, βανδαλισμοί, ένα ψυχολογικό σύνδρομο

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Οι καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημιακών σχολών είναι μία από τις ανθεκτικότερες παραδόσεις της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Θα έλεγε κανείς πως είναι μία από τις παγίδες που έστησε η δικτατορία στη δημοκρατία.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αναπαραστάσεις των καταλήψεων της Νομικής και του Πολυτεχνείου το 1973. Και ως τέτοιες έχουν νομιμοποιηθεί στην κοινή μας συνείδηση. Τόσο που υπό ορισμένες προϋποθέσεις θεωρείται ότι ανταποκρίνονται και στους τύπους του νόμου. «Αν η πλειοψηφία αποφασίσει κατάληψη, τότε η αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει», δήλωσε τις προάλλες ο κ. Θεοδωρικάκος. Η πλειοψηφία κάποιας συνέλευσης, η οποία εννοείται ότι δεν ελέγχεται για τα «τυπικά», που στη δημοκρατία είναι ουσιαστικά. Οπως, π.χ., η απαρτία σε σχέση με το σύνολο των φοιτητών. Οπως, π.χ., η δικαιοδοσία της συνέλευσης να αναστείλει τη λειτουργία του ιδρύματος που της επιτρέπει να υπάρχει. Οπως, π.χ., το δικαίωμα του διδάσκοντος ή του φοιτητή να κάνει μάθημα.

Read more...

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας “σφύριξε” το τέλος των τάσεων

Το πλούσιο παρασκήνιο του κρίσιμου Πολιτικού Συμβουλίου
και οι αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ


Του Αντώνη Αντζολέτου

Στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης ο Νίκος Φίλης περιορίστηκε απλώς στο να περιγράψει το κείμενο που είχε ετοιμάσει η «Ομπρέλα» ως συμβολή για τις θέσεις του κόμματος ενόψει του συνεδρίου. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη και όχι από το συνέδριο έσκασε σαν βόμβα στην αρχή της τηλεδιάσκεψης και άλλαξε τα πάντα.

Read more...

Μετρό Θεσσαλονίκης: Η πραγματικότητα εναντίον όσων εύχονται να μην τελειώσει το έργο


Του Νίκου Ταχιάου

Με την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που είδε τη δημοσιότητα, απορρίφθηκε το αίτημα διακοπής των εργασιών κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης, μέρος των οποίων αποτελεί και η προσωρινή μετακίνηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του 2012.

Read more...

You are here: Αρθρογραφια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ