Του Άρη Πορτοσάλτε

Η Αντιπολίτευση δεν χρειάστηκε να αναζητήσει πολιτικό επιχείρημα, άλλωστε στον ορθολογισμό πατώνει. Αρκούσε «κάτι», να ενεργοποιήσει το συναίσθημα της κοινής γνώμης, σχετικά με την Τραγωδία των Τεμπών, όπου ηττάται προσφάτως η Κυβέρνηση. Ταυτίστηκε με τη δημοσιογραφική «αποκάλυψη», η οποία δεν προσκομίζει τίποτε νεότερο. Παρά μόνο στοχεύει να ενισχύσει, ξανά, τη σχηματισθείσα πεποίθηση περί της συγκάλυψης, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Μια κατηγορία, στην οποία παρασύρθηκε από τα λάθη του το Μαξίμου και τώρα αγωνίζεται να απεγκλωβιστεί.

Ο Ν. Ανδρουλάκης επέλεξε αυτή την αφορμή να αναγγείλει την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Κυβέρνησης. Βρίσκει ότι τώρα είναι η ευκαιρία του. Άφησε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος. Εκτίμησε, στο μεταξύ, ότι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής δεν θα του έδινε κάποιο έστω πειστικό πάτημα, το οποίο το βρίσκει τώρα. Από κοντά και ο φαντάρος Κασσελάκης, μ’ ένα κρεσέντο απαξίωσης προς την Ελλάδα. Τα περί εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, που εκστόμισε ο αρχηγός της Αξ. Αντιπολίτευσης υποτιμούν βαθύτατα την πολιτική διαδρομή της Ελλάδας την τελευταία 50ετία, προσβάλλουν τους πολίτες και καταγράφονται ως ανοίκειες για θεσμικό παράγοντα της πολιτικής. Όμως, ταιριάζουν απόλυτα στα χαρακτηριστικά της πολιτικής προσωπικότητας που λανσάρει ο άρτι αφιχθείς από το Μαϊάμι, εκδρομέας της πολιτικής Κασσελάκης.

Η Κυβέρνηση «έφαγε» χτύπημα κάτω από τη ζώνη. Πάνω που πάσχιζε να ξαναβρεί την ισορροπία της με την Κοινωνία δέχθηκε την επίθεση. Απευθείας στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Η υποτιθέμενη «μονταζιέρα» χρεώνεται στον Μητσοτάκη. Εκείνος είναι, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, αυτός που συγκαλύπτει. Ο Κ. Καραμανλής βγαίνει από το σκηνικό, πλέον. Αν υποθέσουμε ότι κατά τον λαϊκό εισαγγελέα είναι ο «εγκληματίας», που προκάλεσε το δυστύχημα, με την παραίτηση του δεν μπορεί να εμπλέκεται στο επιχειρούμενο «κουκούλωμα».

Εκ των πραγμάτων, συνάγεται ότι τα επιχειρήματα για να καταδειχθεί η συγκάλυψη δεν είναι ισχυρά. Μπορεί να ενισχύεται το συναίσθημα, μέσω του θυμικού, όμως τα αποδεικτικά στοιχεία θα αποτελέσουν αντικείμενο αντιπαράθεσης κατά την ακροαματική διαδικασία, με τους 34 κατηγορουμένους, σε μια δίκη που ο χρόνος διεξαγωγής της θα θεωρηθεί ρεκόρ για τη Δικαιοσύνη. Κατάφερε η Κυβέρνηση με τα λάθη και τις φοβίες της να μην μετρούν καθόλου όλα αυτά στην κρίση των πολιτών.

Άλλωστε δεν προκύπτει νέο στοιχείο στο πρόσφατο δημοσίευμα, παρά μόνο δημιουργούνται εντυπώσεις. Την επομένη της πρώτης δημοσίευσης των αποσπασμάτων από τις ηχητικές καταγραφές των συνομιλιών μεταξύ του σταθμάρχη Λάρισας, με τους μηχανοδηγούς των δύο αμαξοστοιχιών, που αναχώρησαν εκείνο το βράδυ του Φεβρουαρίου 2023, από τη Λάρισα, η πρώτη, η μοιραία, για τη Θεσσαλονίκη και αμέσως μετά η δεύτερη, η τοπική, προς το Βόλο, κατατέθηκαν οι πλήρεις καταγραφές και στις Αρχές αλλά, επιπλέον, παρουσιάστηκαν και στα Μέσα Ενημέρωσης. Τις επόμενες ημέρες, παρουσία ανακριτών και αστυνομικών παραδόθηκαν από τον ΟΣΕ οι πλήρεις καταγραφές συνομιλιών για όλες τις αμαξοστοιχίες που κινήθηκαν στη διαδρομή από Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη για μεγάλο χρονικό διάστημα, προ του δυστυχήματος. Οι πλήρεις καταγραφές λήφθηκαν από τον διακομιστή του Οργανισμού που είναι εγκατεστημένος στα κεντρικά γραφεία της οδού Καρόλου, στην πλατεία Καραϊσκάκη, στην Αθήνα.

Από την άλλη, είναι λάθος να υποτιμηθεί η δύναμη του συναισθήματος. Με αυτό σκαρφάλωσε στο 90% η βεβαιότητα περί «συγκάλυψης» στο έγκλημα των Τεμπών. Το συναίσθημα χρησιμοποιούν άλλωστε οι πολιτικοί αντίπαλοι της Κυβέρνησης και δημιουργούν φαντασιώσεις βασισμένες στον λαϊκισμό.

Θα φανεί τις επόμενες ημέρες, εάν στο τελικό στάδιο της φαντασίωσης συμπεριλαμβάνουν και τον εαυτό τους.

Ανδρουλάκης – Κασσελάκης το πολιτικό δίδυμο που θα σηκώσει στους ώμους του το μέλλον της Ελλάδας! Θα χρειαστούν ένα ακόμη στήριγμα. Πιθανότατα να το βρουν στο πρόσωπο του επιστολογράφου του Ιησού. Με τον Βελόπουλο σχηματίζεται η ενισχυμένη κυβερνητική τριάδα!

Μεγαλείο…

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει αντιπάθειες, καταγράφεται πλέον ανοιχτά. Είναι ευθέως ο στόχος όσων στοιχίζονται απέναντι του. Ούτε η Κυβέρνηση το κρύβει. Διαλαλεί ότι δέχεται επίθεση από οικονομικά συμφέροντα. Απομένει στην κρίση της να τα κατονομάσει. Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές αντεγκλήσεις περιορίζονται μόνο σε γενικότητες. Δεν το αποτολμούν οι πολιτικοί.

Η πρόταση δυσπιστίας προφανώς θα συσπειρώσει τους βουλευτές της πλειοψηφίας στο πρόσωπο του Αρχηγού τους. Η Κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Την πολιτική της, ως προς τα ζητούμενα από καιρό των πολιτών, θα την αλλάξει;

Ή θα σέρνει την ατολμία της…

Πηγή liberal.gr