Του Ανδρέα Δρυμιώτη

Τις πολιτικές εξελίξεις μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης σχολιάζει με δηλώσεις του στο Liberal και τον Νικόλα Ταμπακόπουλο ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης. Μιλά για τα οικονομικά συμφέροντα, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη σεναριολογία γύρω από τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές.

  • Ποιος τελικά κέρδισε τις εντυπώσεις στη Βουλή;

Πιστεύω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς καμία αμφιβολία. Ήταν πιο ολοκληρωμένη η ομιλία του, συγκροτημένη, με στοιχεία και ένταση. Ήταν εξαιρετική. Δεν είδα βέβαια όλες τις ομιλίες παρά μόνο ορισμένων βουλευτών και των πολιτικών αρχηγών.

  • Στη Βουλή ακούστηκε για τον κ. Ανδρουλάκη ότι πάει να κάνει το ΠΑΣΟΚ… «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Ποια η επόμενη μέρα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ενισχυμένος από την πρόταση δυσπιστίας;

Την άποψή μου για τον κ. Ανδρουλάκη την έχω εκφράσει εδώ και πολύ καιρό. Όταν ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποδρομή και το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει τίποτα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης με τις παλινωδίες του, θα βρεθεί τρίτο κόμμα, πίσω ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι μονίμως θυμωμένος και με αυτόν τον τρόπο δεν κερδίζει ούτε φίλους, ούτε ψηφοφόρους. Μόνο με θετική διάθεση κερδίζονται οι πολίτες. Ο κ. Κασσελάκης για παράδειγμα εμφανίζεται πάντα χαμογελαστός, με αυτόν τον τρόπο κερδίζει.

  • Μετά τις ευρωεκλογές και σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα, ποια η επόμενη μέρα;

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρξει ζήτημα στο ΠΑΣΟΚ. Αν αυτήν τη στιγμή καταφέρει ο κ. Κασσελάκης, παρά τα όσα λέει και τις παλινωδίες του, να βρεθεί δεύτερος στις ευρωεκλογές, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις έδειχνε να κερδίζει τη δεύτερη θέση, τότε θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας.

Ξέρετε, ήδη υπάρχουν πρόδρομα τέτοια μηνύματα. Υπήρξαν πολύ σοβαρές αντιρρήσεις για το ζήτημα των Πανεπιστημίων, από την κα. Γιαννακοπούλου που είναι αξιόλογο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Βλέπετε, τα μη κρατικά πανεπιστήμια που πέρασε ο κ. Πιερρακάκης ήταν παλαιότερη εισήγηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι αλλεπάλληλες κυβιστήσεις του κ. Ανδρουλάκη δεν βοηθούν, αλλά μπερδεύουν τον κόσμο.

Ακούω επίσης πως και σήμερα υπάρχουν γκρίνιες για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Έχει κάνει μια δική του ομάδα και πάρα πολλοί έξω από αυτήν είναι δυσαρεστημένοι.

  • Πιστεύετε πως το ακραίο αφήγημα σχετικά με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, περί ύπαρξης μονταζιέρας, μπαζώματος μέρους του σιδηροδρόμου και ύπαρξης ξυλολίου που ευθύνεται για τη μεγάλη έκρηξη, καταρρίφθηκε στη Βουλή;

Δεν το γνωρίζω αυτό. Γενικά στους Έλληνες αρέσει η συνωμοσιολογία. Ο κόσμος εξακολουθεί να πιστεύει ως ένα βαθμό κάποια από αυτά που αναφέρατε. Μονταζιέρα με την έννοια της μονταζιέρας δεν υπήρχε. Αυτό που συνέβη, όπως εγώ καταλαβαίνω, είναι ότι δύο διαφορετικές συνομιλίες εμφανίστηκαν σαν μία. Έχω την εντύπωση πως αυτό έχει γίνει από την αφέλεια αυτού που το έκανε. Δηλαδή, έχει υπάρξει κάποια σιωπή μεταξύ των δύο μηχανοδηγών, την οποία την έκοψαν.

  • Στις ευρωεκλογές θα αποτυπωθεί αυτή η σεναριολογία στα ποσοστά της κυβέρνησης;

Η διαφορά θεωρώ με το δεύτερο κόμμα θα είναι της τάξεως των 15-20 μονάδων. Εκτιμώ πως η Νέα Δημοκρατία θα καταγράψει μεγαλύτερα ποσοστά συγκριτικά με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ αθροιστικά θα καταγράψουν κάπου 28% μαζί.

  • Θα ήθελα να σχολιάσετε το γεγονός πως ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στο όνομά σας στη Βουλή, καθώς επίσης και στα περί νοθείας των εκλογών που έχουν ειπωθεί.

Πράγματι αναφέρθηκε και θέλω να κάνω μία παρατήρηση. Συνέδεσε ο κ. Βελόπουλος τις εκλογές με την Singular Logic. Δεν έχω καμία επιχειρηματική δραστηριότητα εδώ και πολλά χρόνια, από το 2009, και το 2009 είχα απλώς την ευθύνη των εκλογών στην εταιρεία.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το να ακούγονται τέτοια πράγματα περί νοθείας στις εκλογές είναι ντροπή. Γιατί είναι μια κατάκτηση του δημοκρατικού και πολιτικού κόσμου. Ακόμα και το 2000 που οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων τότε ήταν μικρές, κανείς δεν τόλμησε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Είναι ντροπή αυτά που ακούγονται για μικροκομματικούς λόγους.

  • Βέβαια και ο κ. Κασσελάκης μιλάει για διεθνείς παρατηρητές, όχι μόνο ο Βελόπουλος…

Ναι το κάνει και εμένα με ανησυχεί πολύ γιατί δύο κόμματα θέτουν τέτοιο μεγάλο και σοβαρό ζήτημα σε αμφισβήτηση. Πρέπει να μας προβληματίσει αυτό, δεν γίνεται να προσβάλλονται το πολίτευμα, ο πολιτικός κόσμος και οι ψηφοφόροι με αυτόν τον τρόπο. Είναι ντροπή.

  • «Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα» είπε ο πρωθυπουργός

Νομίζω ήταν σαφέστατο αυτό, όπως και οι παραιτήσεις των κ.κ. Μπρατάκου και Παπασταύρου. Μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση μπορεί να ξεπεράσει τα όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν έχει κάτι να φοβάται.

*Ο Ανδρέας Δρυμιώτης είναι πολιτικός αναλυτής

Πηγή: liberal.gr