Του Γιάννη  Πρετεντέρη

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία. Αλλά φαίνεται ότι η θεωρία του «κάποιος κρατάει κάποιον» έχει οπαδούς στη δημόσια κουβέντα.

Κυρίως όταν δεν λες ονόματα. Διότι προφανώς φοβάσαι ότι τα «ονόματα» θα πάρουν ανάποδες και τότε θα σε κυνηγάει όλος ο τηλεφωνικός κατάλογος.

Το είχα ακούσει και παλαιότερα ως γραφικό υπαινιγμό – αν θυμάμαι καλά της τότε εκπροσώπου Πόπης για τον Ανδρουλάκη… Αλλά δεν έδωσα σημασία.

Το είπε σαφέστερα ο πρωτοεμφανιζόμενος Κασσελάκης. «Δεν έχω καμία απολύτως εξάρτηση, δεν μπορούν να με εξαγοράσουν, όπως δεν μπόρεσαν να εξαγοράσουν τον Αλέξη» (29/8).

Καμία αντίρρηση αφού το λέει. Αλλά ακόμη κι αν καμαρώνει, γιατί το θεωρεί επιχείρημα στην κουβέντα; Πήγε κάποιος να τον εξαγοράσει;

Και δηλαδή οι άλλοι πλην Κασσελάκη (και Αλέξη) είναι εξαγορασμένοι; Από ποιους; Ξέρουμε κάτι;

Την επομένη, ένας συνεργάτης του Πολάκη έγραψε ότι ο Κασσελάκης έχει δύο προσόντα: «δεν τον κρατάει κανείς» και «δεν μπορεί να εξαγοραστεί» (ανάρτηση 30/8).

Χαίρομαι φυσικά για το γεγονός. Αλλά υποψιάζομαι ότι μάλλον έχει να κάνει με την πρωτόγονη σκέψη του Πολάκη. Σύμφωνα με την οποία η πολιτική είναι ένας χώρος όπου συγκρούονται διάφορες φατρίες, όπου κάποιος «κρατάει» κάποιον και τελικά όλοι εξαγοράζονται – πλην του Πολάκη, υποθέτω…

Κάτι τέτοια υπονοούμενα ψιθυρίζει κι ο Τζουμάκας για τη «διαπλοκή» ή διάφορα «κέντρα» – όχι διασκεδάσεως… Τα λέει όμως εδώ και τριάντα χρόνια, συνηθίσαμε, δεν το κάνουμε θέμα.

Προφανώς είναι οι υποψιασμένοι. Αλλά κοινός τόπος όλων των υποψιασμένων είναι ότι δεν λένε ονόματα.

Παραδόξως δηλαδή η «διαπλοκή» στην Ελλάδα έχει τόση σημασία και τόση δύναμη και τόσο ελεύθερο χρόνο ώστε να καίγεται αν στον ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλουν την Αχτσιόγλου ή την Πίπη Φακιδομύτη αλλά δεν έχει όνομα.

Ανωνύμου του Ελληνος!

Αφού όμως οι υποψιασμένοι ξέρουν, γιατί δεν λένε ποιος «κρατάει» ποιον και πώς; Ποιος προτίθεται να εξαγοράσει ποιον και πώς θα εξαγοραστεί; Ποιος ελέγχει ποιον;

Διότι θα δεχτούμε ότι ο Κασσελάκης δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί και μπράβο του.

Αλλά τους άλλους; Ποιοι εξαγοράζουν τους άλλους; Ποιος καραμπουζουκλής, ας πούμε, κρατάει τον Τσακαλώτο; Τον Ανδρουλάκη; Τον Μητσοτάκη;

Ωραία λοιπόν η κουβέντα για τη «διαπλοκή» και τους «εξαγορασμένους» αλλά με ονόματα παρακαλώ και διευθύνσεις.

Δεν είναι δυνατόν να γίνουμε όλοι παρανοϊκοί στα μέτρα του Πολάκη.

Ούτε είναι δυνατόν μια αρρωστημένη αντίληψη της πολιτικής να ανακυκλώνεται στο διηνεκές ως ανώνυμη, απρόσωπη και κακόβουλη αθλιότητα.

Χωρίς αιδώ ασφαλώς. Αλλά και χωρίς ονόματα και διευθύνσεις ώστε να κρίνουν οι πολίτες – και οι δικαστές.

Πηγή: liberal.gr