Πώς η ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ενισχύει την αίσθηση ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ
δεν μπορεί “να σταθεί”  πλέον στην ηγεσία του κόμματος

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Την εικόνα ενός «κατά φαντασία προέδρου» παρουσιάζει πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης, Το συμπέρασμα προκύπτει μετά την απόλυτη διχοτόμηση στην οποία οδήγησε χθες βράδυ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εκλέξει πρόεδρό της τον Νίκο Παππά.

 

Πλειοψηφίες και μομφή

Μετά τις εξελίξεις, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Κ.Ο (μόλις 17 στους 35 ψήφισαν την πρότασή του). Δεν έχει αυτόνομη πλειοψηφία στην Κ.Ε (μόλις 34 στους 300 ψήφισαν το πρόσφατο κείμενο στήριξής του). Έμεινε με το να επικαλείται την «βάση του ΣΥΡΙΖΑ», στην οποία όμως δεν τολμά εδώ και μήνες να καταφύγει!

Όλα αυτά μόλις μερικά 24ωρα μετά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Εκεί όπου ο πλέον ισχυρός σύμμαχός του, ο Παύλος Πολάκης, αμφισβήτησε ευθέως την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη.

Επίσης μερικά 24ωρα πριν την συνεδρίαση της Κ.Ε στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται η κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προέδρου από τον βουλευτή Χανίων. Μια πρόταση που κατά πάσα πιθανότητα θα στηρίξουν και τα στελέχη των «87».

 

“Πάρε τον Παππά”

Η χθεσινή περιπέτεια στην οποία έθεσε (και μάλιστα εξ αποστάσεως αφού ήταν στην Κρήτη) την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ είχε μόνον ένα κέρδος για τον Στέφανο Κασσελάκη: την εδραίωση κι επανεπιβεβαίωση της συμμαχίας με τον Νίκο Παππά.

Ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, φαίνεται πως «εξαργυρώνει» πολιτικά την συνεπή στήριξη του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στοίχειο που έδειξε από την αρχή της εκλογής του, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έστω και με κάποιες κατά καιρούς «παραφωνίες».

Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται ότι «ποντάρει» στο να του δώσει η σύμπραξη αυτή την δυνατότητα να ξεφύγει από την αμφισβήτηση σε θεσμικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα να αποφύγει οριακά την πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή.

Στην συνέχεια να διαμορφώσει μια επίσης οριακή πλειοψηφία στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

 

“Δυναμική”

Όμως η «δυναμική» των πραγμάτων δεν φαίνεται να τον ευνοεί. Αφού μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την διαφαινόμενη πτώση, πλέον, του ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια ποσοστά, τα «ρεύματα» κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Όλα αυτά με την οργανωτική και οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι εξόχως προβληματική. Επίσης, σύμφωνα με τις θέσεις που διατυπώσαν οι «87» στην Πολιτική Γραμματεία, να υφίστανται και ζητήματα διαφάνειας.

Οι «87» εκφράστηκαν και στην χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. Με την Όλγα Γεροβασίλη να ασκεί κριτική εφ’ όλης της ύλης. Επισημαίνοντας πως έγιναν «μετά τις ευρωεκλογές μόνο λάθη πάνω σε προηγούμενα λάθη. Ξεκινώντας από την ιστορία που ξεκίνησε από τον Στέφανο Κασσελάκη για τα μαύρα. Όσα δεν τόλμησε ούτε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο να πει».

Μίλησε μάλιστα για «κατασκευή εσωτερικών εχθρών με κύριο στόχο πλέον τον Αλέξη Τσίπρα». Σημειώνοντας παράλληλα πως ο Στέφανος Κασσελάκης «ευθύνεται που παράγουμε συνεχώς αρνητικές ειδήσεις» ενώ καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «οργανωμένο σύστημα τρολ με κεντρικό συντονισμό».

 

H …αφιλόξενη Κ.Ο.

Μετά την χθεσινή ψηφοφορία είναι σαφές πως η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα …φιλόξενο μέρος για τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άθροισε μόνον απώλειες ενώ δημιούργησε ισχυρές πολώσεις.

Τέτοιες που διαμορφώνουν το πολιτικό υπόβαθρο για την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως μάλιστα αν συνδυάσει κανείς τις ισορροπίες στην Κ.Ο με την άγρια αντιπαράθεση που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 17 (στους 35!) βουλευτές που ψήφισαν τελικά την πρόταση Κασσελακη περιέχουν το «σκληρό πυρήνα» των βουλευτών που τον στηρίζουν. Όπως επίσης όμως και τρείς βουλευτές που δεν είναι βέβαιο πως στο μέλλον θα κάνουν την ίδια επιλογή.

Όσο για τους 12 που καταψήφισαν είναι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον να ενσωματώσουν στους προβληματισμούς τους την πλειοψηφία των 4 βουλευτών που ψήφισαν «παρών».

Αυτά χωρίς να συνυπολογίσει κανείς την έλευση της Πόπης Τσαπανίδου, την (κατά πάγια πρακτική) απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την συνεδρίαση της Κ.Ο όπως και την πιθανότητα επανάκαμψης του Παύλου Πολάκη.

Πηγή: news247.gr