Του Γιάννη  Σιδέρη

Η αντιπολίτευση με την αδυναμία της παρέχει ελεύθερο πεδίο στην κυβέρνηση, χαρίζοντάς της χρόνο να επουλώσει πληγές που ενέσκηψαν φέτος το καλοκαίρι (στις 100 ημέρες που φάνηκαν σαν 1.000 κατά το Πρωθυπουργό).

Η Οικονομία έχει αποκτήσει ανοδική τροχιά από την προηγούμενη τετραετία και συνεχίζει. Αλλά την ίδια ανοδικότατα έχει και η ακρίβεια. Συμβάλλουν σαφώς και οι εξωτερικές εισροές. Ξεκίνησε από την πανδημία και γιγαντώθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και με έμφαση στον τομέα των τροφίμων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βασιζόμενος στις εκτιμήσεις και αναλύσεις δεικτών, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα πάει η τετραετία έτσι. Είθε, αλλά παραμένει αναντίρρητο γεγονός η ανυπόφορη αύξηση των τιμών των τροφίμων. Και ναι, είναι καλοδεχούμενες οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αλλά δεν μοιάζουν ικανές να αναπληρώσουν την αφαίμαξη στο καλάθι των νοικοκυριών.

Χθες η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσίευσε πίνακες σύμφωνα με τους οποίους υπάρχει μεσοσταθμική αύξηση τιμών κατά 28% μέσα σε 12 μήνες.

Δεν λέμε ότι επαναπαύεται η κυβέρνηση. Από την αρχή του χρόνου έχουν επιβληθεί και εισπραχθεί πάνω από 5 εκατομμύρια από πρόστιμα. Παρ’ όλα θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι και να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια να σπάσουν οι εναρμονισμένες πρακτικές μεγάλων ομίλων. Είναι προκλητικό, τα ίδια ελληνικά προϊόντα να πωλούνται σε ευρωπαϊκές αγορές φτηνότερα από ό,τι στην ελληνική.

Η μείωση της ακρίβειας θα είναι ουσιαστικότερη και θα έχει πολλαπλάσια απήχηση στον λαό, από την όποια ολοκληρωτική νίκη στις εκλογές των περιφερειών και των μεγάλων δήμων.

Παράλληλα το έτερο μεγάλο στοίχημα είναι η Υγεία. Τα προβλήματά της δεν έχουν σχέση με τις εντυπωσιοθηρικές λαϊκίστικες καταγγελίες για ασθενείς στην καρότσα αγροτικών. Λίγη γνώση να έχει κάποιος της επαρχίας, ξέρει ότι δεν μπορεί να υπάρχει ΕΚΑΒ σε κάθε χωριό. Οι ντόπιοι κινητοποιούνται με όποιο πρόσφορο μέσον διαθέτουν.

Τα προβλήματα είναι βαθιά και δομικά, ενώ εκτραχύνθηκαν με τη χρεοκοπία. Ήδη κάτι άρχισε να κινείται. Σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, από τον Αύγουστο έχουν βγει τα αποτελέσματα για την πρόληψη 250 νοσηλευτών ΠΕ, από τις 15 Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ για 2.000 νοσηλευτές ΤΕ και στις 15 Νοεμβρίου βγαίνουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για άλλους 2.000 νοσηλευτές ΔΕ. Σε λίγες ημέρες θα προκηρυχθούν και 800 θέσεις στο ΕΚΑΒ.

Βέβαια όλα αυτά ίσως αποβούν ασπιρίνες σε ανίατη ασθένεια, καθώς κινδυνεύουν να απορροφηθούν στη χοάνη του ΕΣΥ, αν δεν γίνουν δομικές αλλαγές. Το ποιες πρέπει να είναι, θα το πουν οι ειδικοί για την Οικονομία της Υγείας. Ο Χρυσοχοΐδης, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα θητεία του σε δημόσιες θέσεις, έχει το δυναμισμό να τα προχωρήσει. Αρκεί η κυβέρνηση να επιδείξει την πολιτική βούληση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τους παρέχει ελεύθερο πεδίο. Όταν για όλο το σύστημα και τις 7.300 προσλήψεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει προσλήψεις με μπλοκάκια, καθιστά ανάλαφρη και μη πειστική την κριτική του.

Ακόμη χειρότερα, καθίσταται ανεχέγγυος για τη λύση του προβλήματος ο νέος αρχηγός του κόμματος, όταν δηλώνει πως θα λύσει το πρόβλημα του ΕΣΥ κατασκηνώνοντας μια εβδομάδα στον «Ευαγγελισμό» και συζητώντας με τους εργαζόμενους, προσφέροντας ανοιχτό πεδίο δράσης στην κυβέρνηση.

Επί πλέον η «Κασσελακιάδα» που σάρωσε το μιντιακό σύστημα, πρόσφερε με τη σειρά της μεγάλη ανάσα στην κυβέρνηση.

Διέσπασε, αν δεν απορρόφησε, την προσοχή της κοινής γνώμης από τη μονοθεματικότητα των πλημμυρών. Γιατί ναι μεν τα φαινόμενα ήταν υπερ ακραία και τα αποτελέσματά τους οφείλονταν σε χρόνια λάθη (π.χ. η λίμνη Κάρλα έγινε χωράφια και οικισμοί), αλλά η κυβέρνηση άρχει και αυτή θα τα χρεωνόταν. Ο Κασσελάκης αποτέλεσε ακουσίως τη βαλβίδα διαφυγής από τη δυσχερή επικαιρότητα.

Εν κατακλείδι, η αντιπολίτευση με τα εσωτερικά προβλήματά της, με την προγραμματική της ανικανότητα, με τη σχετικά πρόσφατη κυβερνητική πολιτεία της, αλλά και με τις φαντεζί εμφανίσεις του ευειδούς προέδρου της, αποτελεί χορηγό χρόνου και εγκυρότητας.

Είναι η πιο τυχερή κυβέρνηση όσον αφορά την αντιπολίτευση που της έτυχε. Αλλά την τύχη της τελικά θα την φτιάξει μόνη της.

Πηγή: iefimerida.gr