Του Θάνου Οικονομόπουλου

Έγιναν έγκαιρα και άρτια αντιπλημμυρικά έργα, για τα οποία δόθηκαν εκατομμύρια στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην Θεσσαλία ή όχι. Κι αν έγιναν, ελέγχθηκαν και τα οικονομικά και τα κατασκευαστικά; Συντηρούντο τακτικά, υπεύθυνα;

Εύλογες απορίες, τόσο από πολιτικά κόμματα, θύματα της θεομηνίας, αλλά και τον απλό εμβρόντητο κόσμο που… λάθρα βιώνει στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Και η ραστώνη, οι ολιγωρίες, οι παραλείψεις, τα λάθη (εσκεμμένα συχνά, αλλά και από εθνική «εθιμική»… απάθεια και ωχαδερφισμό!) μας «ξάφνιασε» μόνο επικαιρικά το καταστροφικό καλοκαίρι που πέρασε; Στην καθημερινότητά μας, δεν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα επίχειρα της… απάθειας που προκύπτει από το ράθυμο, αραχνιασμένο, κράτος που κινείται με την δύναμη της αδράνειας, ου μην αλλά και την δική μας, της κοινωνίας, συμπεριφορά και αδιαφορία;

Σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ , μετά τις πλημμύρες, τηλεοπτικού σταθμού και σε μια προσπάθεια απάντησης στην διαπίστωση των επιστημόνων ότι «αν μια τέτοια θεομηνία, ισχύος «Ντάνιελ» έπεφτε στην Αθήνα (των τσιμέντων, της ασφάλτου, της σχεδόν παντελούς έλλειψης ακάλυπτης γης και ελεύθερων χώρων), «Σκάϊ» έκανε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Κηφισός, η μεγαλύτερη και κυριότερη διέξοδος απορροής υδάτων της πρωτεύουσας.

Έντρομος είδα στην τηλεόραση το συνεργείο του σταθμού να επιχειρεί να προχωρήσει «ανεβαίνοντας» τον Κηφισό, από την αρχή της υπογειοποίησης του, ένα χιλιόμετρο από την παραλία Φαλήρου. Με το που έκανε περίπου 300 μέτρα, «κόλλησε» σε ένα αδιαπέραστο «φράγμα» από…, κορμούς δέντρων, φερτά υλικά, παλιά έπιπλα, χαλασμένα ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, στρώματα, όγκους σκουπιδιών, άχρηστων αντικειμένων, ακόμη και… μηχανές αυτοκινήτων, ποδήλατα και μοτοσυκλέτες –φυσικά και… μπάζα από κατεδαφίσεις! Μάλιστα!

Ο Κηφισός, είναι εφιαλτικά «κλειστός», και δεν επιτρέπει παρά μόνο την απορροή μικρών όγκων νερού, μια το πολύ «καλής» βροχόπτωσης. Αν τυχόν κατέβει πολύ και ορμητικό νερό (πόσο μάλλον ένας… «Ντάνιελ»),θα πνιγούν κυριολεκτικά όλες οι γύρω ( πυκνοκατοικημένες, μικρές πόλεις κυριολεκτικά!) περιοχές, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, εργοστάσια, αποθήκες).

Μα, για όνομα του Θεού, κανείς «αρμόδιος» υπεύθυνος δεν σκέφτηκε όλα τα τελευταία χρόνια, πώς το σκεπασμένο ποτάμι χρειάζεται τακτικότατη επιθεώρηση, καθαρισμό της κοίτης του ώστε να αποτελεί πράγματι δίοδο απορροής των υδάτων; Έπρεπε να μας πέσει κατακέφαλα ο «Ντάνιελ» στην Θεσσαλία για να… νοιαστεί ένα τηλεοπτικό συνεργείο να κάνει ένα επιτόπιο ρεπορτάζ, «μπας και…» και στην Αττική;

Τώρα βέβαια, τρέχα γύρευε να βρεις ποιος είναι «αρμόδιος υπεύθυνος) στο χάος και την… Βαβυλωνία της ελληνικής γραφειοκρατίας, στο κράτος- Λεβιάθαν που έχουμε! Οι γύρω Δήμοι, η Περιφέρεια, το υπουργείο Υποδομών, ο… κακός μας ο καιρός; Εδώ δεν έχει ξεκαθαρίσει (αν έχετε τον Θεό σας!) ποιος είναι αρμόδιος να… καθαρίζει τις σχάρες απορροής στους δρόμους, ποιος πρέπει να αποκαθιστά τους χαλασμένους από λακκούβες και καθιζήσεις δρόμους! Στις λεωφόρους, ας πούμε, υπεύθυνος είναι η Περιφέρεια, στους… κάθετους με την όποια λεωφόρο… ο Δήμος! Και στα λίγα «ενδιάμεσα», κανείς! Η αστυνομία και η Τροχαία που (κανονικά θα έπρεπε) να βλέπεί τις ζημιές και να επεμβαίνει, δεν ξέρει ούτε αυτή σε ποιόν να απευθυνθεί!

Ελλάς το μεγαλείο σου… Και το… «μεγαλείο» όλης της κοινωνίας, που επωμίζεται τεράστιες, εγκληματικές ευθύνες, γιατί όταν ρε γελοίε Νεοέλληνα, πετάς τα σκουπίδια, τα μπάζα, την χαλασμένη οικοσκευή σου στον Κηφισό, δεν καταλαβαίνεις ότι κάποια στιγμή θα υπερχειλίσει και θα σε πνίξει, ηλίθιε;

Ε, τι περιμέναμε δηλαδή: να… υπάρχει «υπεύθυνος» για την ΜΗ συντήρηση επί 20 ολόκληρα χρόνια του «στολιδιού» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, του ΟΑΚΑ, το μεταλλικό στέγαστρο του οποίου πληροφορηθήκαμε (εμείς, ο κόσμος, όχι οι κυβερνήσεις όλο αυτό το διάστημα…) ότι είναι επισφαλέστατο και πάσχει από στατική ανεπάρκεια; Πως, δηλαδή, μπορεί ανά πάσα ώρα να… μας πέσει στο κεφάλι και να θρηνήσουμε χιλιάδες, ίσως και δεκάδες χιλιάδες, νεκρούς; Κάτω από αυτό το «στέγαστρο μαζεύονται (μέχρι πολύ πρόσφατα!) δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι ποδοσφαιρικών και αθλητικών εκδηλώσεων αντίστοιχοι θεατές των διεθνών φεστιβάλ και συναυλιών που διοργανώνονται στον χώρο πάμπολλες φορές κάθε χρόνο!

Η «πλάκα» είναι, ότι το σκέπαστρο (όπως και το αντίστοιχο του Ποδηλατοδρομίου, που επίσης διαπιστώθηκε ότι είναι ακατάλληλο…) παραδόθηκαν και λειτούργησαν το 2004, αλλά η… επίσημη παραλαβή τους (μετά από οικονομικό, τεχνικό και οποιονδήποτε άλλο προβλεπόμενο απαιτούμενο έλεγχο…) έγινε… το 2010! Και ενώ πριν από την επίσημη παραλαβή, είχε μεσολαβήσει μελέτη της γερμανικής BUNG (για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να παραλάβει το έργο) που διαπίστωνε «προβλήματα»! Ανάλογη μελέτη, είχε γίνει και το 2020, μετά την οποία ξεκίνησε η διαδικασία ανάθεσης ολοκληρωμένης νέας έρευνας, για την λεπτομερή επισήμανση ποιες ακριβώς επεμβάσεις έπρεπε να γίνουν, καθώς και του οικονομικού κόστους τους.

Επικίνδυνες ταλαντώσεις, εμφανής κόπωση υλικού, ορατές και… δια γυμνού οφθαλμού σκωριάσεις των μετάλλων (σε σημείο να μπορείς να αποκολλήσεις ολόκληρα κομμάτια με το χέρι!), μελέτες επί μελετών ώσπου φθάσαμε εν έτη 2023, το ΤΑIΠΕΔ (στο οποίο ανήκει το ΟΑΚΑ να εισηγηθεί το κλείσιμο του σταδίου στην κυβέρνηση, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες αποκαταστάσεις, συνολικού κόστους περί τα 100 εκατομμύρια.

Στα ίδια χάλια, και η (παντελώς περιττή…) «γέφυρα» Καλατράβα, στην συμβολή Μεσογείων- Κατεχάκη. Και σε… χειρότερα χάλια (πλην όχι «δημόσιος κίνδυνος») τα περισσότερα από τα πανάκριβα «ολυμπιακά» ακίνητα και εγκαταστάσεις, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους ρημάζουν και καταρρέουν, ενώ μπορούσαν (υπήρξε τότε και κυβερνητική «δέσμευση») να αξιοποιηθούν παραγωγικά, πολιτιστικά, λειτουργικά. Όπως έγινε στην Βαρκελώνη.

«Αυτή είναι (είμαστε…), η Ελλάδα», που είχε αφορίσει και ο Σημίτης, χωρίς να καταφέρει να την διορθώσει έστω και λίγο. Κι’ έτσι όπως πορευόμαστε, ακόμη και ο επινοημένος «Θεός της Ελλάδας», όπου να’ ναι θα μας βαρεθεί…

Πηγή: iefimerida.gr