Του Θανάση Μαυρίδη

Περισσότεροι από 200 παράνομοι μετανάστες περνάνε καθημερινά τα σύνορα, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στις ακριτικές περιοχές. Ναι μεν η Τουρκία δεν μας στέλνει τα αεροπλάνα της να πετάξουν πάνω από τα ελληνικά νησιά, αλλά συνεχίζει να “δουλεύει” το μεταναστευτικό και να το χρησιμοποιεί. Στην Σουηδία και στον ευρωπαϊκό βορρά μπορεί να έχουν κλείσει τα σύνορα και την ίδια ώρα να πουλάνε ανθρωπισμό, αλλά ο μεσογειακός νότος δεν έχει πολλές αντοχές.

Δεν ζούμε ακόμη καταστάσεις του 2015, αλλά δεν είμαστε μακριά. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με ένα κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί στους Σύρους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία με την μεταφορά τους σε περιοχές πλησίον των συνόρων με την Συρία. Το καθεστώς Ερντογάν δεν χρειάζεται να κάνει κάτι περισσότερο. Αρκεί να υπάρχουν διακινητές, υπηρεσίες στην Τουρκία που να τους διευκολύνουν και Έλληνες και ξένοι “αλληλέγγυοι” για να υποδέχονται τα καραβάνια από αυτή την πλευρά των συνόρων.

Η Ευρώπη δεν θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η σημερινή κατάσταση την βολεύει απόλυτα. Το βάρος αυτής της απαράδεκτης κατάστασης το επωμίζονται οι νότιοι και οι βόρειοι παρακολουθούν με μία σχετική απάθεια. Τουλάχιστον όσο το πρόβλημα δεν τους αγγίζει στον ίδιο βαθμό απ’ ότι την Ελλάδα ή την Ιταλία.

Το μεταναστευτικό είναι από την φύση του ένα πολύπλοκο πρόβλημα. Η γερασμένη Ευρώπη χρειάζεται νέους κατοίκους, αλλά την ίδια ώρα λείπει μια κεντρική διαχείριση του θέματος και κυρίως κανόνες που θα διέπουν αυτή την διαδικασία. Πόσους χρειαζόμαστε, πως θα έρχονται. Την ίδια ώρα θα είναι αυτοκτονικό να επιτραπεί σε όποιον θέλει να μεταναστεύσει στην Ευρώπη να πάρει την βαλίτσα του και να εγκατασταθεί. Δεν χρειάζεται να γίνει πόλεμος, ο κόσμος που ξέρουμε θα έχει αλλάξει και μάλιστα χωρίς να το καταλάβουμε.

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται στο κέντρο του κυκλώνα. Δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό σαν γενικό πρόβλημα, όπως το αντιμετωπίζει για παράδειγμα η Ιταλία ή η Ισπανία. Είναι και η πολιτική της Τουρκίας που θέλει να έχει έναν άσσο στο μανίκι της στις σχέσεις της με την Ελλάδα και αυτός ο “άσσος” είναι το μεταναστευτικό.

Όλη αυτή η κατάσταση στρώνει το έδαφος στην ξενοφοβία και στην ακροδεξιά και αυτή είναι μία άμεση επίπτωση. Συμβαίνει ήδη! Αν έχουμε μία “αποστολή”, να κρατήσουμε ανοικτά τα σύνορα του μυαλού μας και να αποτρέψουμε την εξάπλωση του μισανθρωπισμού, έχουμε συμπληρωματικά μία ακόμη: Να πιέσουμε την Ευρώπη να αναλάβει δράσεις. Ας τους πούμε ξεκάθαρα ότι εδώ η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι αν “πέσουν” τα δικά μας σύνορα, τότε το πρόβλημα θα κτυπήσει και την δική τους πόρτα.

Πηγή: liberal.gr