Του Θανάση Μαυρίδη

Καλές είναι οι ανακοινώσεις συμπαράστασης, αλλά ακόμη πιο ουσιαστική θα ήταν μία απόφαση της Ευρώπης να σταματήσει να πουλάει όπλα στην Τουρκία. Είναι εντελώς παράλογο. Δίνουν στην Τουρκία τα όπλα με τα οποία η χώρα αυτή απειλεί να πλήξει μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα. Καλά τα λόγια, αλλά είναι ώρα η Ευρώπη να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν.

Τι να κάνουμε την «αλληλεγγύη»  της Ευρώπης, όταν τα γερμανικά, ισπανικά ή ιταλικά όπλα θα χρησιμοποιούνται στο Αιγαίο για να πληγεί μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα; Και εν τέλει, η Ευρώπη πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει την Τουρκία; Με χάδια και παρακάλια;

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη στάση της Γερμανίας στην περίοδο της κρίσης, όταν μας εξανάγκασε να μειώσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες. Την ίδια ώρα το Βερολίνο κοιτούσε αδιάφορα στο κενό, την ώρα που ο Ερντογάν, ο προνομιακός εταίρος της Γερμανίας, ξεδίπλωνε τα επιθετικά του σχέδια για την Ανατολική Μεσόγειο.

Τι στο καλό συμβαίνει εδώ; Από τη μία μας ανάγκασαν να στέλνουμε τα πλοία μας χωρίς ανταλλακτικά στο Αιγαίο και από την άλλη στέλνουν υποβρύχια στον Ερντογάν; Να μας συγχωρούν, αλλά πρόκειται για μια άθλια συμπεριφορά.

Θέλουν να σταματήσουν τον Ερντογάν; Ας σταματήσουν να του δίνουν σύγχρονα όπλα. Όπως έκαναν οι ΗΠΑ. Καλώς ή κακώς οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποδεικνύονται πιο πολύτιμοι σύμμαχοι απ’ ό,τι οι … εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οφείλουμε πολλά στη Γαλλία, αλλά είναι καιρός να δούμε έμπρακτα τη συμπαράσταση και από τους υπόλοιπους. Εκτός και αν έχουν την εντύπωση ότι μια σύγκρουση με την Τουρκία δεν τους αφορά! Κάθε άλλο! Τους αφορά. Και ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν και οι ίδιοι τις συνέπειες που θα έχει μία τόσο ξεδιάντροπη στάση απέναντι σε ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σταματήσουν να δίνουν σχοινί σε αυτόν που ετοιμάζει τη θηλιά με την οποία θέλει να κρεμάσει την ίδια την Ευρώπη.

Πηγή: liberal.gr