Του Δημήτρη Καμπουράκη

Υπάρχει μια παλιά πολιτική συνταγή, που τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται επιτυχημένη. Όταν ένας πολιτικός έχει πρόβλημα στη διαχείριση των μικρών καθημερινών θεμάτων, μιλά στον κόσμο για τα μεγάλα και τα σπουδαία ζητήματα. Όταν πάλι έχει αποτυχίες στα μείζονα, τότε βρίσκει καταφύγιο στα ελάσσονα, δηλαδή στα απλά θέματα που κατατρύχουν την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Βεβαίως, η συνταγή αυτή έχει πάντα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Ένας πολιτικός, πόσο μάλλον ένας πρωθυπουργός, δεν μπορεί να κρυφτεί επί μακρόν για κανένα ζήτημα. Οι πολίτες τους οποίους κυβερνά ξέρουν πολύ καλά σε ποια ζητήματα τα πάει καλά και σε ποια όχι. Μήτε την τελική αξιολόγηση γλυτώνει ένας πρωθυπουργός, ειδικά αν έχει κάτσει στο τιμόνι δυο τετραετίες. Δεν υπάρχει συνταγή που την τελευταία στιγμή θα παραπλανήσει τους πολίτες απ’ αυτά που έζησαν επί τέσσερα ή οκτώ χρόνια.

Πλην όμως, η αξιολόγηση αυτή θα γίνει στο τέλος της θητείας. Όχι τώρα. Ο Κυριάκος κινδυνεύει βέβαια από μια επαναλαμβανόμενη συσσώρευση λαθών ή παραλείψεων ή ηττών της κυβέρνησης του απέναντι στο βαθύ κράτος, όμως ακόμα και γι αυτό είναι πολύ νωρίς. Παρά τα πολλά και τραγικά γεγονότα που έχουν επισυμβεί, έχουν περάσει μόλις δυόμισι μήνες από τις εκλογές που έφτιαξαν κυβέρνηση.

Ακόμα κι αν κάποια στιγμή χάθηκε η μπάλα (πράγμα που δεν δέχτηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία και στη συνέντευξη), υπάρχει άπλετος χρόνος όχι μόνο να την ξαναβρεί αλλά μέχρι και να κατασκευάσει καινούρια μπάλα. Αρκεί να ξέρει ακριβώς τι θέλει να κάνει. Και τέλος πάντων, κάποια στιγμή θα λειτουργήσει και ο σχεδιασμός του, δεν γίνεται να πηγαίνει από φωτιά σε πλημμύρα, από πανδημία σε καταστροφή κι από πληθωριστικές εκρήξεις σε μετωπικές τρένων.

Τον είδαμε και τώρα στη ΔΕΘ. Το παλεύει να επανεκκινήσει το πράγμα, να βάλει καινούριες προτεραιότητες, να θέσει έναν μπούσουλα. Το κάνει, έστω κι αν δε ξέχασε να χρησιμοποιήσει και λίγο την παλιά συνταγή του προλόγου, δηλαδή την καταφυγή στην καθημερινότητα, τώρα που δεν πήγε καλά η αντιμετώπιση των δυο μεγάλων καλοκαιρινών κρίσεων. Ο Κυριάκος γρατζουνίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, δεν τραυματίστηκε. Επίσης, δεν καταβλήθηκε, συνεχίζει να διαθέτει ιδέες, σχέδιο και οδικό χάρτη υλοποίησης του.

Τέλος, προσωπικά διαφωνώ με την εκτίμηση του ότι το rotation στα υπουργεία έγινε καλώς, αλλά εγώ δεν έχω την πρόσβαση σε ουσιαστικές πληροφορίες που έχει ο πρωθυπουργός. Ούτε εγώ θα κριθώ σε τελευταία ανάλυση, αυτός θα κριθεί.

Πηγή: liberal.gr