Του Σάκη Μουμτζή
Για να σιγήσουν τα όπλα θα πρέπει να το θέλουν όχι μόνον οι εμπόλεμοι, αλλά και όσες δυνάμεις βρίσκονται πίσω τους. Επιπλέον, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να έχουν να κερδίσουν κάτι από την ανακωχή. Ή επί του πεδίου να έχει αποκατασταθεί μια ισορροπία δυνάμεων που καθιστά τη συνέχιση των εχθροπραξιών καταστροφική και για τις δύο πλευρές.
Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει ούτε στην Ουκρανία, πολύ δε περισσότερο στη Γάζα. Η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων σε ρωσικό έδαφος αποβλέπει -σύμφωνα με δήλωσή τους- στο να υποχρεωθεί η Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εγκαταλείποντας την αλαζονική θέση της ότι οι συζητήσεις θα κινηθούν με άξονα τη διαμορφωμένη κατάσταση στα πεδία των μαχών. Αν τελικά οι Ουκρανοί κατορθώσουν να σταθεροποιηθούν στην περιοχή του Κουρσκ, τότε αλλάζει και η εικόνα των επιχειρήσεων και συνεπώς ο Πούτιν θα είναι υποχρεωμένος να κάνει πίσω από την άκαμπτη διαπραγματευτική θέση του.
Όμως πόσο πιθανό είναι ο Ρώσος ηγεμόνας να συρθεί ταπεινωμένος σε τέτοια διαπραγμάτευση; Ελάχιστα έως καθόλου. Το τι θα κάνει επί του πεδίου ουδείς το γνωρίζει, το μόνο σίγουρο είναι ότι με κάθε τρόπο θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει το τσαλακωμένο προφίλ του. Άρα, να μην περιμένουμε να αρχίσουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για μια ανακωχή. Βέβαια, παραμένει άγνωστος ο ρόλος της Κίνας και ας το σημειώσουμε αυτό.
Για τη Γάζα η κατάσταση είναι πολύ πιο απλή και ξεκάθαρη. Άσχετα τι υποστηρίζουν δημοσίως, ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς θέλουν την εκεχειρία. Το Ισραήλ γνωρίζει πως αν επιτευχθεί εκεχειρία με τους όρους της Χαμάς -δηλαδή να αποσυρθούν τα στρατεύματα του από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου- τότε με κάθε βεβαιότητα οι εναπομείνασες δυνάμεις των τρομοκρατών θα επανεξοπλιστούν και θα επανέλθουν δριμύτερες. Επιπροσθέτως ο συμβολικός στόχος της εξουδετέρωσης του Σινουάρ δε θα έχει επιτευχθεί.
Η Χαμάς δε θέλει την εκεχειρία διότι προσδοκά ένα ισχυρό κτύπημα στο Ισραήλ από Ιράν και Χεζμπολάχ. Εννοείται, αν συμφωνηθεί η εκεχειρία αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται. Συνεπώς, δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται για μια ανακωχή και για αυτό προβάλλει όρους που δε μπορεί να γίνουν αποδεκτοί από το Ισραήλ. Συγχρόνως, και αυτό έχει τη σημασία του, όσο διαρκούν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, τόσο περισσότερο το Ισραήλ χάνει το παιχνίδι της επικοινωνίας στο επίπεδο της διεθνούς κοινότητας.
Σε δύο διαφορετικά πολεμικά μέτωπα, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, τολμώ να εκτιμήσω ότι οι πιθανότητες για περαιτέρω κλιμάκωση -κυρίως στην Ουκρανία- είναι ισχυρότερες από την αποκλιμάκωση και την ανακωχή. Η Ρωσία στην παρούσα φάση επιδιώκει μια νίκη ουσίας και γοήτρου και στη Γάζα υπάρχει και από τις δύο πλευρές σύμπτωση συμφερόντων για τη συνέχιση των εχθροπραξιών.
Πηγή:liberal.gr