Της Κατερίνας Γαλανού
Μια νέα απόπειρα, να συρθεί εκβιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σε ένα τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον Στέφανο Κασσελάκη πριν από το Συνέδριο του Οκτωβρίου, κρύβεται πίσω από την παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Όθωνα Ηλιόπουλου.
Ήδη από το Σάββατο όταν ανακοινώθηκε η παραίτηση, το πραγματικό επίδικο δεν ήταν αν θα καταφέρει να «παραιτήσει» και τους 5 επιλαχόντες ώστε να αποκτήσει και κοινοβουλευτική υπόσταση η ηγεσία του, αλλά πως θα κολλήσει στον προκάτοχό του, την ταμπέλα του υπονομευτή.
Ο βυζαντινισμός των τελευταίων 24ωρων είναι αντάξιος της κουλτούρας της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα.
Ο βουλευτής Επικρατείας Όθωνας Ηλιόπουλος εν μέσω βαθέως θέρους θυμήθηκε ή υποχρεώθηκε να θυμηθεί -δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο- ότι οι επιστημονικές υποχρεώσεις του στις ΗΠΑ είναι σοβαρότερες και ως (πάρ)εργο το βουλευτιλίκι, δε βγαίνει. Η επιστολή παραίτησής του έδειχνε βαθιά συγκρότηση ένα στέρεο προσωπικό αφήγημα για την αποχώρησή του, όμως στο δια ταύτα, ήταν σχεδόν προσβλητικό για τον κ. Κασσελάκη!
Ο παραιτηθείς βουλευτής υπέδειξε τον πρόεδρο του κόμματος ως κατάλληλο να τον αντικαταστήσει ως τη φωνή των αποδήμων στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η ανάγνωση ότι συνέστησε στους άλλους να παραιτηθούν για χάρη προέδρου έχει και αντανάγνωση. Την παραίτηση του, η οποία φημολογείται ότι είχε υποβληθεί πριν σκάσει η αποκάλυψη για την καλλωπισμένη πισίνα των Σπετσών, τη χειρίστηκε κοινοβουλευτικά, εν αγνοία του παραγκωνισμένου κ. Φάμελου, προσωπικά η κ. Θεοδώρα Τζάκρη.
Η κ. Θ. Τζάκρη μαζί με τις συναδέλφους της Νίνα Κασιμάτη, Ραλλία Χρηστίδου, και τον βουλευτή Πέτρο Παππά φρόντισαν να πάρει… πάνδημο χαρακτήρα το αίτημα να γίνει από καραμπόλα ο Στ. Κασσελάκης βουλευτής, να μπει επιτέλους στη Βουλή να φαγωθεί έτσι και ο Σωκ. Φάμελος.
Άπαντες οι μετέχοντες στη συζήτηση γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι για να ικανοποιηθεί αυτή η συνθήκη θα πρέπει να παραιτηθούν οι πέντε που ξεπέρασαν σε ψήφους τον Κασσελάκη και οπωσδήποτε η αμέσως προηγούμενη κ. Ζωρζέτα Λάλη. Η κ. Λάλη που έχει φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ και είναι κοντά στη «Νέα Αριστερά» είχε κόψει κάθε συζήτηση όταν το ίδιο σχέδιο είχε ενεργοποιηθεί προ μηνών και Στ. Κασσελάκης της είχε τηλεφωνήσει προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις της.
Πριν από το αμετακίνητο εμπόδιο της κ. Λάλη υπάρχει ως πρώτη επιλαχούσα η κ. Πόπη Τσαπανίδου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώην εκπρόσωπος τύπου και μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος Τσίπρα θα πάρει με φόρα τη θέση του παραιτηθέντος κυρίου Ηλιόπουλου. Άριστα θα κάνει, αφού και εκτέθηκε και μετέωρη επαγγελματικά έμεινε μετά τη βραχύβια παρουσία της στη θέση της εκπροσώπου. Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η κ. Τσαπανίδου θα κάνει χρήση του απόλυτου συνταγματικού της δικαιώματος, τότε θα αρχίσουν δημοσίως οι κατηγορίες, που ήδη ψιθυρίζονται στο παρασκήνιο σε βάρος του πρώην προέδρου. Δηλαδή ότι ο πρώην πρόεδρος με την ομάδα του εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ «εμποδίζουν» το διάδοχό του να διοικήσει το κόμμα και να δώσει επί ίσοις όροις τη μάχη με τον Μητσοτάκη.
Την έκβαση στο ξεκαθάρισμα της σχέσης Κασσελάκη – Τσίπρα θα καθορίσει και η αρθρογραφία που ξεκίνησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Ντοκουμέντο, κάθε Κυριακή.
Στο πρώτο σχετικά ανώδυνο – προειδοποιητικό άρθρο αναφέρεται στο δείπνο που είχε συνοδεία του συζύγου του, με το ζεύγος Τσίπρα – Μπαζιάνα όταν και τους ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία.
Στο επόμενο άρθρο προαναγγέλλει ότι σκοπεύει να αποσαφηνίσει γιατί έχει διαρραγεί η σχέση του με τον Αλέξη.
«Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται να ξέρει τους λόγους», γράφει δίνοντας χρόνο μιας εβδομάδας στον Τσίπρα να λάβει τις αποφάσεις του για το πως θα κινηθεί
Το πιο juicy σημείο από όσα έγραψε στο πρώτο του άρθρο στο Ντοκουμέντο δεν είναι το δείπνο των 4αρων και η αποκάλυψη πως υποδέχθηκε το ζεύγος Τσίπρα – Μπαζιάνα τις ώριμες αρχηγικές του βλέψεις αλλά η εκτίμηση για το μεγαλύτερο λάθος του Τσίπρα.
«Ήταν πρόεδρος του κόμματος, αν και μεταβατικός, και θα έπρεπε να είχε δρομολογήσει την επιλογή του Νίκου Παππά για τη θέση αυτή, όπως και όλες τις άλλες επιλογές του, εφόσον το κόμμα έπρεπε να έχει συνέχεια» αναφέρει ο κ. Κασσελάκης.
Για την ιστορία, ο Νίκος Παππάς είχε ανακοινώσει γύρω στις 15 Ιουλίου την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις δημοσκοπήσεις έβλεπε την πλάτη της Έφης Αχτσιόγλου και κανένα φως στήριξης από τον κ. Τσίπρα. Η κ. Αχτσιόγλου, αν και φαβορί, έχασε την αρχηγία από τη σύμπραξη Κασσελάκη – Παππά.
Πηγή: liberal.gr