Του Γιάννη Πρετεντέρη

Σε μια χώρα όπου κάθε είκοσι χρόνια πλακωνόμαστε για τις ταυτότητες, πόσο σοβαρή συζήτηση μπορεί να γίνει στη Βουλή για τις φωτιές;

Οχι μόνο επειδή (όπως είχαμε υποψιαστεί) η σημερινή Βουλή μπορεί να αποδειχθεί μια από τις χειρότερες που έχουμε γνωρίσει.

Αλλά και επειδή η ίδια η διαμάχη για τις ταυτότητες κινείται στα όρια της ψυχεδέλειας.

Ολόκληρη η Ευρώπη έχει αποφασίσει την τυποποίησή τους, ολόκληρη η Ευρώπη έχει συμφωνήσει τι θα περιλαμβάνουν και πώς θα είναι, αλλά στην Ελλάδα έπαθαν ντουβρουτζά οι ψαγμένοι με τα τσιπάκια και το Χάραγμα του Αντίχριστου.

Λες κι ο Αντίχριστος από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μόνο την Ελλάδα έβαλε στο μάτι. Μάλλον μας ζηλεύει επειδή είμαστε δυνατοί στο ξεμάτιασμα και στα επιθετικά ριμπάουντ.

Θα μου πείτε ότι τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν έχουμε τις «λαοσυνάξεις» και τα λάβαρα του Μακαριστού.

Πάλι καλά. Αλλά είναι επειδή η ίδια η επίσημη Εκκλησία συντάχθηκε ευτυχώς με το κοινώς αυτονόητο: οι νέες ταυτότητες δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στους χριστιανούς, ούτε στους βουδιστές ούτε σε καμία άλλη θρησκεία.

Δεν θέλω να εμπλακώ στα τετριμμένα στερεότυπα ότι ο διχασμός είναι το αγαπημένο άθλημα της φυλής. Κυρίως επειδή υποψιάζομαι πως στην προκειμένη περίπτωση το ουσιώδες δεν είναι ο διχασμός, αλλά η ανοησία.

Πολιορκούν τα αστυνομικά τμήματα για να εκδώσουν ταυτότητες παλαιού τύπου, οι οποίες (ούτως ή άλλως) θα καταργηθούν σε τρία χρόνια. Είτε έχουν εκδοθεί κάποτε είτε τώρα.

Τζάμπα λοιπόν οι πολιορκίες.

Ακόμη και στη συζήτηση για τις φωτιές ο δάκτυλος του ανορθολογισμού είναι προφανής.

Σε όλο τον πλανήτη οι δασικές πυρκαγιές εξελίσσονται σε ενδημικό φαινόμενο λόγω πολλών παραγόντων – που θα έπρεπε να αναλυθούν σοβαρά…

Αλλά μόνο στην Ελλάδα έγινε συζήτηση στη Βουλή πόσο καλά ή άσχημα τα πήγε η κυβέρνηση ή οι περιφερειάρχες κι αν τη φωτιά την έβαλαν περαστικοί μετανάστες, νόμιμοι ή παράνομοι. Πάλι καλά που δεν την έβαλε ο Αντίχριστος.

Το επίπεδο της συζήτησης ήταν καταφανώς αναντίστοιχο του προβλήματος. Και τελικά φοβούμαι μήπως πιο ανησυχητικά από τα καμένα δάση είναι μερικά καμένα μυαλά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την επικαιρότητα έκλεψε η διαμάχη του αρχηγού των «Σπαρτιατών» με τους βουλευτές του.

Του πήραν την ταυτότητα, για να δανειστώ μια έκφραση της ίδιας επικαιρότητας.

Πηγή: tovima.gr