Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα


Του Χρήστου Υφαντή

Μπροστά στη νέα κατάσταση ο Π.Α.Ο.Κ. δεν έχει άλλη οδό. Χρειάζεται να ανακαλύψει το κανονικό ποδόσφαιρο αφού πρώτα απορρίψει το παραποδόσφαιρο, για την επικράτηση του οποίου τα δύο τελευταία χρόνια κατανάλωσε πολιτικό (και σκέτο) κεφάλαιο.

Η εξυγίανση και η κάθαρση, τις οποίες άκριτα υιοθέτησε ήδη από το 2015 ο Π.Α.Ο.Κ. και για την (εκλογική) επικράτηση των οποίων ξόδεψε πολιτικό, ποδοσφαιρικό και… απλό κεφάλαιο, δυστυχώς ετελεύτησαν! Σκληρή η κατάληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι επέπεσε επί των κεφαλών της οικογένειας Σαββίδη και των απανταχού οπαδών της ομάδας… στο τελευταίο λεπτό του σημαντικότερου αγώνα των τελευταίων τριάντα τεσσάρων χρόνων! Το λες, ως ένα βαθμό, και θεία δίκη…

Σε απλά ελληνικά ό,τι κατανόησε ο Π.Α.Ο.Κ., τρία χρόνια πριν, ως κάθαρση και εξυγίανση, αποδείχθηκε στην πλάτη του μια συγκλονιστική αυταπάτη. Συγκλονιστικότερη αυτής αποδεικνύεται μόνο η πονηριά εκείνων που έπεισαν τους Θεσσαλονικείς να επενδύσουν όλο κεφάλαιο τους (πολιτικό και σκέτο) σε δήθεν ανατροπές και δήθεν αποκαταστάσεις, δήθεν επιστροφές των Κυριακών που χάθηκαν. Τι, ακριβώς, επέστρεψε και τι αποκαταστάθηκε το είδαν και το αξιολόγησαν όλοι.

Το ζήτημα, πλέον, είναι, όπως και να το δει κανείς, η επόμενη μέρα. Δημόσιες αναφορές του στυλ «θα συσκεφθούμε, θα σκεφθούμε και θα αποφασίσουμε για το κύπελλο και την κατάσταση», που είναι δεκτικές πολλαπλών ερμηνειών ως προς το πρώτο σκέλος, βγάζουν προς τα έξω την εικόνα του πληγωμένου και εξαγριωμένου (από την εξυγιαντική πιστολιά που δέχθηκε) θηρίου, αλλά δεν συγκινούν κανένα. Σε μια δεύτερη ανάγνωση είναι και ολίγον αστείες, αν ανατρέξει κανείς στις αντίστοιχες πρόνοιες των κανονισμών που τιμωρούν τις αρνήσεις συμμετοχής σε τελικό αγώνα κυπέλλου.

Την πολιτική ουσία των επόμενων επιλογών (και κινήσεων) του Π.Α.Ο.Κ., από τις οποίες θα καθοριστεί το μέλλον της ομάδας, τη σηματοδοτεί το δεύτερο σκέλος: «για την κατάσταση». Κι εκεί η (κανονική) κατάσταση είναι εξαιρετικά απλή στην ουσία της και στη δημόσια εικόνα της. Ο Π.Α.Ο.Κ. επένδυσε «εν γνώσει των συνεπειών του νόμου» σε ένα παραποδόσφαιρο, κρατικής έμπνευσης και κοπής. Δέχθηκε οικεία βουλήσει (μεγάλα παιδιά είναι) να κυριαρχήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο κρατικός παρεμβατισμός. Συνηγόρησε να αποθεωθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί. Συμφώνησε να βήχει ο εκάστοτε υφυπουργός αθλητισμού και να παθαίνει πνευμονία η διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Σήμερα δεν έχει άλλο δρόμο από το να επιχειρήσει να ανακαλύψει (εισπράττοντας όποιο κόστος αναλογεί) το κανονικό ποδόσφαιρο. Αυτό που παίζεται μακριά από το κράτος, την κυβέρνηση και τους διάφορους υπουργούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πως το έλεγαν εκείνοι οι παλιοί κομμουνιστές; Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα…

Δεν είναι δύσκολο. Έχει ήδη στη διάθεση του ανθρώπους που μπορούν να το διδάξουν. Οι ίδιοι το επέβαλαν, κάποια στιγμή, στη διάρκεια του ένδοξου παρελθόντος τους.

Αρκεί να μην φοβηθούν στον Π.Α.Ο.Κ. Δεν θα πονέσει η θεραπεία. Η πιστολιά πόνεσε…

Πηγή: sfyrigmata.blogspot.gr

You are here: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα