Στη Βουλή η δικογραφία κατά Σπίρτζη


Για τις παρανομίες στο "γήπεδο Μελισσανίδη"…


«Εχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαβίβασε στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον ν. 3126/2003 “Ποινική ευθύνη των Υπουργών“, όπως ισχύει, στις 13-09-2017, Ποινική δικογραφία που αφορά στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη».

Στις 13 Σεπτέμβρη, μ' αυτά τα τυπικά λόγια ο προεδρεύων στην Ολομέλεια της Βουλής, αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος, ανακοίνωσε ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε από τη δική μας μηνυτήρια αναφορά για τη σκανδαλώδη έγκριση της υψομετρικής μελέτης που υπέβαλε η συμφερόντων Μελισσανίδη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ έφτασε στη Βουλή στο σκέλος που αφορά τον υπουργό Σπίρτζη. Σε ό,τι αφορά τους υπηρεσιακούς παράγοντες, έχει διαταχθεί από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών επείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην οποία διαβιβάστηκε η δικογραφία κατά Σπίρτζη, αφού τη μελέτησε και δεν την έκρινε αβάσιμη, τη διαβίβασε στις 23 Αυγούστου στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης (Διεύθυνση Νομοθετικού Εργου, Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας), η οποία στις 11 Σεπτέμβρη τη διαβίβασε στη Βουλή.

Επειδή στις 20 Σεπτέμβρη εκδόθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (τακτική διαδικασία), που αναγνώρισε ως ανυπόστατη τη γενική συνέλευση της ερασιτεχνικής ΑΕΚ και το παραχωρητήριο προς τη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ, καταθέσαμε την περασμένη Δευτέρα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντίγραφο αυτής της απόφασης, προκειμένου αυτή να συσχετιστεί με τη δικογραφία. Το ίδιο θα κάνουμε και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών που ελέγχει ποινικά τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μας ενημέρωσε ότι θα διαβιβάσει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου στη Βουλή, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως προβλέπεται (το σχετικό καθήκον χρεώθηκε ήδη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου). Αρα, σύντομα στη Βουλή θα ακουστεί και πάλι από τον πρόεδρο ότι διαβιβάστηκαν συμπληρωματικά στοιχεία προκειμένου να ενσωματωθούν στην ποινική δικογραφία που αφορά τον υπουργό Σπίρτζη.

Οπως είναι γνωστό, η μηνυτήρια αναφορά μας κατά του υπουργού και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων εδράζεται στο γεγονός ότι ενέκριναν την υψομετρική μελέτη των δύο αδιάνοικτων πεζόδρομων του «ηπέδου Μελισσανίδη», αποδεχόμενοι ότι κύριος του έργου είναι η εταιρεία «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924» ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ. Προέβησαν σε αυτή την πράξη, μολονότι γνώριζαν ότι η νομιμοποίηση της εν λόγω εταιρείας ως κυρίου του έργου εκκρεμούσε και διοικητικά (ενώπιον της αρμόδιας για την έκδοση της Εγκρισης Δόμησης και Αδειας Δόμησης υπηρεσίας, που είναι η ΔΑΟΚΑ του ΥΠΕΝ), και κυρίως δικαστικά, δεδομένου ότι μέλη του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου ΑΕΚ είχαν προσφύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά του κύρους της γενικής συνέλευσης του σωματείου, που ενέκρινε την παραχώρηση του οικοπέδου στη «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924» ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ και κατά της σύμβασης παραχώρησης καθεαυτής, η υπόθεση είχε εκδικαστεί και αναμενόταν η απόφαση του δικαστηρίου.

Η απόφαση 8648/2017, το Μονομελές Πρωτοδικείου έκρινε ότι η γενική συνέλευση του αθλητικού σωματείου ΑΕΚ, στις 3-2-2015, που ενέκρινε την εν λόγω σύμβαση παραχώρησης, είναι ανυπόστατη. Συνεπώς, ανυπόστατη είναι και η σύμβαση παραχώρησης και, κατά συνέπεια, και κάθε διοικητική πράξη σχετιζόμενη με το συγκεκριμένο έργο, η οποία εκδόθηκε στο όνομα της «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924» ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ ως κυρίου του έργου.

Κατά συνέπεια, η θέση του Σπίρτζη και των υπηρεσιακών του παραγόντων χειροτερεύει από ποινική άποψη. Είχαν προειδοποιηθεί εγγράφως από εμάς να μη δεχτούν ως κύριο του έργου την εταιρία του Μελισσανίδη. Αυτοί, όχι μόνο αγνόησαν την προειδοποίηση, αλλά έσπευσαν να αναπτύξουν και… επιχειρηματολογία (τρομάρα τους) για το ότι η «Δικέφαλος 1924» νομίμως είναι κύριος του έργου! Μιλώντας απλά, λαϊκά, μπορούμε να τους τρίψουμε στη μούρη την απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε ανυπόστατο το παραχωρητήριο. Μιλώντας ποινικά, αποδεικνύεται ότι από την πλευρά τους υπήρξε δόλος και μάλιστα υπερχειλής.

Σε ό,τι αφορά τους υπηρεσιακούς παράγοντες, η υπόθεση όπως είπαμε έχει πάρει το δρόμο της. Σε ό,τι αφορά τον Σπίρτζη, που έχει την προστασία του φαύλου νόμου «περί ευθύνης υπουργών», η υπόθεση εξαρτάται από τη συμπεριφορά των βουλευτών. Των κομμάτων για την ακρίβεια. Η σχετική διαδικασία προβλέπεται από τα άρθρα 153 και 154 του Κανονισμού της Βουλής. Ο πρόεδρος υποχρεούται να ανακοινώσει στην Ολομέλεια, αμέσως μετά την υποβολή τους, τα στοιχεία που διαβιβάζονται στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 2 εδ. β' του Συντάγματος. Για την άσκηση δίωξης κατά υπουργού ή υφυπουργού απαιτείται πρόταση κατηγορίας και απόφαση της Βουλής που δέχεται αυτή την πρόταση. Η πρόταση για άσκηση δίωξης κατά υπουργού ή υφυπουργού υποβάλλεται γραπτώς και πρέπει να υπογράφεται τουλάχιστον από τριάντα βουλευτές (διαφορετικά είναι απαράδεκτη).

Τα κόμματα ενημερώθηκαν από την ανακοίνωση του προέδρου ότι έχει σταλεί ποινική δικογραφία κατά Σπίρτζη. Και οφείλουν να μελετήσουν αυτή τη δικογραφία και να πάρουν θέση. Αν δεν το κάνουν, σημαίνει ότι υποκριτικά καταφέρονται κατά του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ στην πραγματικότητα εξασφαλίζουν απόλυτη ασυλία στους υπουργούς και υφυπουργούς, αδιαφορώντας για κάθε ποινική υπόθεση που αφορά παρανομίες κατά την άσκηση των κυβερνητικών τους καθηκόντων. Ανεξάρτητα από αυτή την αυτονόητη υποχρέωσή τους, εμείς θα απευθυνθούμε στα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην νεοναζί, φυσικά) ζητώντας τους να καταθέσουν πρόταση για άσκηση δίωξης κατά του Σπίρτζη. Ηδη επικοινωνήσαμε με τη ΔΗΣΥ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι, τους ενημερώσαμε και περιμένουμε την απάντησή τους.

Το περιεχόμενο της δικογραφίας, ειδικά μετά και την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου που έχει κρίνει ανυπόστατο το παραχωρητήριο στη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ, δεν καταλείπει την παραμικρή αμφιβολία για την παρανομία που έχει συντελεστεί. Είναι λοιπόν ζήτημα πολιτικής βούλησης να ζητήσουν την άσκηση δίωξης κατά του Σπίρτζη ή να συγκαλύψουν τα αδικήματά του.

ΚΟΝΤΡΑ: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 27 ΟΚΤΩΒΡΗ

You are here: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα Στη Βουλή η δικογραφία κατά Σπίρτζη