Γιατί θα αποτύχει η πολιτική των ίσων αποστάσεων της Φώφης


Του Παναγιώτη Γκλαβίνη*

Η έκκληση της κυρίας Γεννηματά για άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι ένας δείκτης που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως –πριν τις εκλογές στην κεντροαριστερά– ορισμένοι στο χώρο αυτό προετοίμαζαν τη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση σε υποκατάσταση των ΑΝΕΛ, εφόσον οι εκλογές αποτύγχαναν να κινητοποιήσουν μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων.

Βλέποντας, όμως, τα αποτελέσματα, και ακούγοντας στα πηγαδάκια των εκλογικών κέντρων έναν κόσμο του ΠΑΣΟΚ να συνεχίζει να εκφράζεται με αγανάκτηση και οργή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν πίσω και άλλαξαν πολιτική για τον τρόπο με τον οποίο θα μεθόδευαν εφεξής την προσέγγισή τους με τους κυβερνώντες και θα εξαπατούσαν το κομματικό ακροατήριο που τους απέμεινε, το οποίο στην συντριπτική του πλειοψηφία είναι αντι-Σύριζα.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι η Φώφη δεν σκοπεύει να κάνει κυβέρνηση με τον Κυριάκο. Αν ο τελευταίος είναι κοντά στην αυτοδυναμία, τότε θα του δώσει ψήφο ανοχής, γιατί δεν θα θέλει να πάει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές, στις οποίες ο Κυριάκος θα κινδυνεύει να πάρει ίσαμε 50%. Έχει ξαναγίνει και το ξέρει καλά αυτό η Φώφη.

Αν, όμως, η απόσταση του Κυριάκου από την αυτοδυναμία είναι μεγάλη, τότε αυτό που συζητείται στο ΠΑΣΟΚ είναι να κρατήσουν την εξής στάση. Μια στάση ίσων αποστάσεων. Θα απευθυνθούν, λοιπόν, τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ και θα τους πουν: όταν εμείς φέραμε το πρώτο Μνημόνιο, κατεβήκατε στους δρόμους και με κάθε τρόπο το υπονομεύσατε. Έτσι φτάσαμε στο δεύτερο Μνημόνιο που το εφήρμοσε η ΝΔ όταν ήρθε στην κυβέρνηση και μετά στο τρίτο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε αυτός κυβέρνηση. Τώρα, λοιπόν, πάτε και κάντε μαζί κυβέρνηση.

Κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να γίνει και η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, στις οποίες ελπίζει το Κίνημα Αλλαγής να έλθει δεύτερο.

Το πρόβλημα πειστικότητας που θέτει, κατ’ αρχήν, μια τέτοια στρατηγική είναι «και ο Κυριάκος τι σας φταίει». Καλά να 'ταν ο Σαμαράς στο τιμόνι της ΝΔ, να του τα λέγατε αυτά. Αλλά ο Κυριάκος τι σας έφταιξε.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Φώφη προετοιμάζεται γι’ αυτή τη μέρα με τη στάση των ίσων αποστάσεων που τηρεί απέναντι στα δυο κόμματα εξουσίας. Και ερωτώ: δεν έχει άραγε ψηφοφόρους να ψαρέψει στα νερά του ΣΥΡΙΖΑ; Δικοί της ψηφοφόροι είναι. Πασόκοι στηρίζουν την Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Σύσσωμο το βαθύ ΠΑΣΟΚ, για την ακρίβεια. Δεν της πέρασε απ’ το μυαλό πως αυτούς θα πρέπει να επιχειρήσει να επαναπατρίσει, πείθοντάς τους πόσο λάθος κάνανε που στηρίξανε τον Σύριζα;

Το Κίνημα Αλλαγής έχει σήμερα περί τα 8% στις δημοσκοπήσεις. Γιατί δεν πάει να αναζητήσει ένα 10% να το πάρει πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τον φέρει στο 15% και να τον προσπεράσει; Ρώτησε τους εναπομείναντες ψηφοφόρους της αν θέλουν την πολιτική των ίσων αποστάσεων ή αν προτιμούν να πάρουν εκδίκηση για τους προπηλακισμούς και τους τραμπουκισμούς που βίωσαν τα αντιμνημονιακά χρόνια; Τους ρώτησε; Γιατί ψαρεύει στα νερά του Κυριάκου; Γιατί δεν πάει εκεί που είναι οι δικοί της να τους πάρει πίσω;

Γι’ αυτό θα αποτύχει αυτή η στρατηγική, με αποτέλεσμα και το 10% να μην ξεπεράσει το Κίνημα Αλλαγής και τον Κυριάκο να βγάλει αυτοδύναμο, διότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ αργά ή γρήγορα θα καταλάβει την πολιτική απάτη που στήνεται πίσω από την πλάτη του και θα αποτρέψει με την ψήφο του τις δεύτερες εκλογές στηρίζοντας τον Κυριάκο από τις πρώτες.

* Ο Παναγιώτης Γκλαβίνης είναι αν. καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

You are here: Αρθρογραφια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Γιατί θα αποτύχει η πολιτική των ίσων αποστάσεων της Φώφης