Καταρρέει ο "μύθος" του ΣΥΡΙΖΑ για απολύσεις στο Δημόσιο από τον Κυρ. Μητσοτάκη


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Αποτελεί αιχμή της κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής. Επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μία με δύο φορές το μήνα, ενώ εφόσον το απαιτεί η επικαιρότητα, γίνεται και πιο συχνά.

Ο λόγος για τη διατύπωση της γνωστής πλέον φράσης, η οποία χρησιμοποιείται από πολλά κυβερνητικά στελέχη: «Η ΝΔ θα απολύσει δημόσιους υπαλλήλους».

Η προσπάθεια ταύτισης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την απειλή πογκρόμ στο δημόσιο αποτελεί κάτι παραπάνω από σταθερή αξία για το Μέγαρο Μαξίμου, η οποία μάλιστα σε κάποιο βαθμό τείνει να γίνει κάτι σαν «αστικός μύθος». Στο πλαίσιο αυτό του «μύθου» ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάζεται περίπου σαν ο «κυνηγός» των δημοσίων υπαλλήλων, που θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποδυναμώσει το δημόσιο και να ενισχύσει παράλληλα τον ιδιωτικό τομέα.

Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που δείχνουν να «χαλάνε» τη συγκεκριμένη εικόνα και να προσδίδουν ένα διαφορετικό χρώμα. Μία σύντομη παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον:

Για πρώτη φορά, η «γαλάζια» παράταξη ΔΑΚΕ στις εκλογές της ΑΔΕΔΥ πέτυχε μία τόσο άνετη νίκη. Ηρθε πρώτη με 18 έδρες ενώ για 1 ψήφο έχασε την 19η έδρα. Δεύτερη αναδείχθηκε η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, ακολούθησε η ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) και τέταρτη δύναμη αναδείχθηκε η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο αναλυτικά η κατανομή έχει ως εξής:

ΔΑΚΕ (ΝΔ) 136-18 έδρες

ΔΑΣ (ΚΚΕ) 112 -15 έδρες

ΠΑΣΟΚ 106 -14 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 95 -13 έδρες

(Αριστεριστές) 70 -9 έδρες

(ΛΑΕ) 57 -8 έδρες

Ανατροπή (ανεξάρτητοι) 40 -6 έδρες

ΕΑΚ 13 -1 έδρα

ΕΡΓΑΣ (αριστεριστές) 3 - 0 έδρες.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το στοιχείο πως για πρώτη φορά στην ιστορία του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων, πρόεδρος ανέλαβε στέλεχος από την προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία παράταξη. Πιο συγκεκριμένα στις αρχές του χρόνου πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ αναδείχτηκε ο Γιάννης Πάιδας.

Δάσκαλος στο επάγγελμα, διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος της ΔΑΚΕ, υπεύθυνος της ΔΑΚΕ Δημοσίων Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης της ΝΔ.

Παρόμοια εικόνα υπάρχει και σε άλλους χώρους εργασίας στο δημόσιο τομέα. Η ΔΑΚΕ ήρθε πρώτη σε μία σειρά εκλογικών διαδικασιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες :

♦ Στις εκλογές για τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια και το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

♦ Στις εκλογές της πανελλήνιας ομοσπονδίας εφοριακών κ.α.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν απλώς μία σύμπτωση ή μήπως καταγράφουν κάτι παραπάνω; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Το μόνο βέβαιο όμως είναι ότι όσοι επιχειρούν να δώσουν το ρόλο του προνομιακού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, δεν έχουν και τόσο εύκολο έργο.

Σε κάθε περίπτωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει διατεθειμένος να ενισχύσει τους δεσμούς του κόμματός του με το δημόσιο, κάτι που φάνηκε και στην εκδήλωση της γραμματείας ειδικών κομματικών οργανώσεων της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη κιόλας στιγμή ξεκαθάρισε με έμφαση ότι η ΝΔ δε θα κάνει καμία απόλυση στο δημόσιο τομέα.

«Θα εμπιστευθώ τη δημόσια διοίκηση και τους δημοσίους υπαλλήλους και θα σταθούμε απέναντι στη μαύρη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους. Το λέω καθαρά, δε θα απολύσουμε κανέναν δημόσιο υπάλληλο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα φρόντισε να στείλει μήνυμα και εντός του κόμματός του λέγοντας πως δε θα επιτρέψει στους υπουργούς του να διορίσουν συγγενείς και φίλους στο δημόσιο.

Πηγή: liberal.gr

You are here: Αρθρογραφια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Καταρρέει ο "μύθος" του ΣΥΡΙΖΑ για απολύσεις στο Δημόσιο από τον Κυρ. Μητσοτάκη