Το μέρισμα μοιράζεται, οι εκλογές έρχονται. Τι ρώτησαν οι Ευρωπαίοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Το λέγαμε μήνες ότι ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας που η κυβέρνηση θα δείξει τις προθέσεις της, αναφορικά με το προς τα πού θα θελήσει να πάει το πράγμα. Η ανακοίνωση της διανομής του κοινωνικού πλεονάσματος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό δεν αποτελεί μία τυχαία κίνηση. Αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση εισέρχεται σε φάση αποφάσεων.

Η μέθοδος άλλωστε είναι παλιά και δοκιμασμένη, εδώ και δεκαετίες. Προσπαθείς να αλλάξεις το κλίμα, να κερδίσεις τις εντυπώσεις, κάνοντας παροχές έστω και χαμηλού ύψους, μήπως και οι πολίτες ξεχάσουν για λίγο τη δύσκολη καθημερινότητα.

Μπας και μπορέσεις να πάρεις κάποιους πάλι με το μέρος σου, την ώρα που όλα δείχνουν ότι τους χάνεις.

Θα μου πείτε είναι περίοδος που μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει ασήμαντες τις όποιες παροχές; Να τις προσπεράσει απλώς, χωρίς δεύτερη σκέψη; Προφανώς και όχι. Όλοι έχουν ανάγκη και το τελευταίο ευρώ. Όμως είναι καιρός να πάμε την σκέψη μας ένα βήμα παραπέρα, ώστε να μην απασχολούμαστε μόνο με το σήμερα αλλά να επικεντρωθούμε κυρίως στο αύριο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η διανομή του μερίσματος μπορεί να αλλάξει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου για ένα 24ωρο ή άντε και λίγο παραπάνω, παρ’ όλα αυτά οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες θα λειτουργήσουν ως φρένο στο κλίμα ευημερίας που θα επιχειρήσει να περάσει η κυβέρνηση. Ενδεικτική ήταν η φράση που χρησιμοποίησε κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόλις πληροφορήθηκε το τηλεοπτικό μήνυμα Τσίπρα.

«Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει αρχίσει. Το 2018 θα είναι εκλογικό έτος. Το μέρισμα είναι κατά βάση 700 εκατομμύρια. Η κυβέρνηση κινείται καθαρά με ψηφοθηρικούς λόγους» επεσήμανε η ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την επιχείρηση «ευρωπαϊκή συμμαχία». Στο Στρασβούργο είχε συναντήσεις με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, συζητώντας για τη πρότασή του. Φαίνεται πάντως ότι το κλίμα στους διαδρόμους του Στρασβούργου δεν δείχνει να συμφωνεί με την άποψη Dijsselbloem περί εξάντλησης της κυβερνητικής θητείας.

«Μπορώ να σας πω ότι το πρώτο ερώτημα είναι το πότε θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα. Προφανώς ο πρωθυπουργός κάτι ξέρει για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι εκλογές γίνουν νωρίτερα. Η συμπεριφορά του πρωθυπουργού υποδηλώνει μεγάλο άγχος, αδικαιολόγητο για κάποιον που πιστεύει ότι οι εκλογές είναι μακριά», τονίζει ανώτατη πηγή της ΝΔ, που γνωρίζει το περιεχόμενο των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε στο Στρασβούργο με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στις συναντήσεις των οποίων κυριάρχησε η ευρύτερη αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Τον αντιμετωπίζουν ως τον άνθρωπο που θα αναλάβει τις τύχες της Ελλάδας. «Πιστεύουν ότι σύντομα θα γίνουν εκλογές» τονίζουν αρμόδιες πηγές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η διαδικασία ερωταπαντήσεων του κ. Μητσοτάκη με τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, οι οποίοι ρώτησαν ακόμα και για τη διήμερη άδεια Κουφοντίνα. «Η υπόθεση Κουφοντίνα είναι γνωστή στην Ευρώπη. Είναι λογικό γιατί προκαλεί έντονη και εύλογη ανησυχία», τόνισε ανώτατη πηγή της ΝΔ.

Πηγή: liberal.gr

You are here: Αρθρογραφια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Το μέρισμα μοιράζεται, οι εκλογές έρχονται. Τι ρώτησαν οι Ευρωπαίοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη