Κεντροαριστερά: Σήμερα ραντεβού με την Ιστορία


Του Γιάννη Σιδέρη

Ραντεβού με την ιστορία της –που θα έλεγε και ο Ανδρέας– έχει σήμερα η Κεντροαριστερά. Μια παράταξη που πρωταγωνίστησε καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, παρέδωσε ιστορικές μορφές στη χώρα, αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος, αλλά ως παράταξη κατέρρευσε ξαφνικά και βίαια, μαζί με τον κύριο εκφραστή της, το ΠΑΣΟΚ, όταν η χώρα μπήκε στις μυλόπετρες του μνημονίου.

Η οργή του κόσμου της, υποδαυλισμένη από το αντιμνημονιακό μέτωπο στην κορυφή του οποίου βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν σάρωσε μόνο το πολιτικό της προσωπικό, αλλά αμαύρωσε και την ιστορία της. Με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, επιχειρήθηκε από τους -τότε- «αντισυστημικούς ριζοσπάστες» του ΣΥΡΙΖΑ να σαρωθεί και η ιστορία της και η μνήμη της προσφοράς της στους αγώνες για τη δημοκρατία.

Σήμερα επιχειρεί να ξαναβγεί στο προσκήνιο, να επιβάλει την παρουσία της και να αποτελέσει τον τρίτο πόλο της πολιτικής ζωής, ο οποίος θα εξισορροπήσει και θα εξορθολογήσει το σύστημα.

Δύσκολη η προσπάθεια, καθώς είναι νωρίς να αποφανθεί η Ιστορία με την ψυχρή κρίση της. Η οργή του κόσμου λόγω της υποβάθμισης του βιοτικού του επιπέδου δεν έχει καταλαγιάσει, και ως εκ τούτου η δίκη και καταδίκη του έργου της επαφίεται στο θυμικό του καθενός.

Οι σημερινές εκλογές, και αυτές της επόμενης Κυριακής, εάν χρειαστούν -που μάλλον θα χρειαστούν λόγω των πολλών υποψηφιοτήτων– αναμένεται να είναι η προσπάθεια αν όχι αναγέννησης, τουλάχιστον ανανέωσης.

Είναι γεγονός ότι οι εκλογές της κεντροαριστεράς δεν συγκίνησαν τον κόσμο. Ηταν σχεδόν αόρατες, και φάνηκε από το μικρό ποσοστό της τηλεθέασης των δύο ντιμπέιτ, γεγονός  εντυπωσιακό για μια παράταξη που κάποτε ξεσήκωνε  τα πλήθη, και έβαλε την δική της σφραγίδα στην πρόσφατη ιστορία του τόπου (οι άλλες δύο παρατάξεις εκφράστηκαν μεταπολιτευτικά από τη ΝΔ και το διαχρονικό εκπρόσωπο της Αριστεράς, το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπεί καμία παράταξη, είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο  που το έβγαλε στον αφρό το σοκ του μνημονίου. Γι' αυτό και προσπαθεί να ενταχθεί στον χώρο της Κεντροαριστεράς, να εκφραστεί ως συλλογικός  ηγέτης της, προκειμένου να έχει συνέχεια και ως κόμμα). 

Πηγή: liberal.gr

You are here: Αρθρογραφια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Κεντροαριστερά: Σήμερα ραντεβού με την Ιστορία