Ο Τσίπρας τα είπε σε Μητσοτάκη για να τα ακούσουν και οι Συριζαίοι


Της Νίκης Ζορμπά

Η κυβέρνηση, κατά κάποιους σαν αντιπερισπασμό στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί, κατά άλλους για να κάνει διακριτικό το κοινωνικό φιλοπροοδευτικό στίγμα της, έφερε στη Βουλή για ψήφιση ένα προοδευτικό νομοσχέδιο, της ταυτότητας φύλου, το οποίο λύνει προβλήματα ολίγων μεν, απολύτως χρηζόντων προστασίας, δε. 

Πιθανότατα όμως, χωρίς να δύναται καν να υπολογίσει ότι θα μπορούσε η πρωτοβουλία αυτή, να εξελιχθεί σε κοινοβουλευτικό βατερλώ. 

Κάπως έτσι κυλούν τα πράγματα από χθες, οπότε και ξεδιπλώθηκαν στη Βουλή όχι μόνο οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των κυβερνώντων βουλευτών. 

Οι ΑΝΕΛ, υπερψηφίζουν μεν το νομοσχέδιο επί της αρχής (ως έπραξαν και στην αρμόδια επιτροπή), καταψηφίζουν όμως στην πλειοψηφία τους το περιώνυμο άρθρο 3, που αφορά στο ηλικιακό όριο των 15, παρά την αυστηροποίηση των κριτηρίων στην οποία προχώρησε ο Στ. Κοντονής για να εξευμενίσει αντιδρώντες βουλευτές της συμπολίτευσης. 

Αλλαγές που δεν φαίνεται να κάμπτουν τις αντιρρήσεις ούτε των συριζαίων "ανταρτών" για τους οποίους χθες στήθηκε ολόκληρο γαϊτανάκι "μαλάξεων". Από τον Σταύρο Κοντονή και τους Ζαχαριάδη - Θεοπεφτάτου έως και τον Αλέξη Τσίπρα (κατά κάποιες πληροφορίες) έγινε επιστράτευση λ.χ. για να μεταπειστεί η Γεωργία Γεννιά, η οποία προσώρας, παραμένει αμετάπειστη. 

Εάν το άρθρο 3 δεν υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία, τότε το πολιτικό στραπάτσο που θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε ένα νομοσχέδιο που δεν αφορά μνημόνια, δημοσιονομικά, μέτρα και άλλα δαιμόνια, θα είναι ηχηρό και θα του στερήσει τη δυνατότητα υλοποίησης σειράς τέτοιων νομοθετημάτων με κοινωνικό πρόσημο που έχει στα συρτάρια του το Μαξίμου. 

Γεγονός, καθόλου ευχάριστο για την Κυβέρνηση, η οποία βλέπει στην πράξη να εφαρμόζεται η απόφαση που έλαβαν προ ημερών Ν.Δ.- ΔΗΣΥ να μην υπερψηφίζουν κανένα νομοσχέδιο το οποίο δεν θα περνούσε χωρίς τις δικές τους ψήφους, στοχεύοντας καταρχήν, στην ανάδειξη της μη συμπαγούς κυβερνητικής πλειοψηφίας. 

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε από το βήμα της Βουλής στην Ολομέλεια, υπερασπιζόμενος -καταρχήν- την ανάγκη υπερψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου, ώστε να βγουν οι πολίτες στους οποίους απευθύνονται οι αλλαγές, από το περιθώριο. 

Κι αν για την ουσία του νομοσχεδίου μίλησε λίγο και σε συναισθηματικούς τόνους, σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναλώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των αναφορών του. 

Αύριο που ψηφίζεται το νομοσχέδιο θα αποδειχθεί ποιοι είναι οι προοδευτικοί και οι φιλελεύθεροι, είπε, επιχειρώντας εν πρώτοις, να προκαλέσει ρήγμα στους κόλπους της Ν.Δ. (είναι καταγεγραμμένο ότι υπήρχαν εισηγήσεις προς τον Κ. Μητσοτάκη για ψήφο κατά συνείδηση) καθώς και να στοχεύσει στο κεντρώο και φιλελεύθερο κοινό των "γαλάζιων" ψηφοφόρων που είδαν εξαρχής με καλό μάτι το νομοσχέδιο. 

Κι αν με την ταμπέλα "φιλελεύθεροι" ουδόλως συγκινούνται οι συριζαίοι βουλευτές, με την έτερη που χρησιμοποίησε, τους "προοδευτικούς", το καμπανάκι για τους υποψηφίους αντάρτες του κόμματός του, χτύπησε δυνατά. 

Σήμερα πέφτει η αυλαία ενός διήμερου πολιτικού θρίλερ με οργιώδες παρασκήνιο πιέσεων και εκκλήσεων προς τους διαφωνούντες συριζαίους βουλευτές, καθώς η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της ταυτότητας φύλου, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι. 

Αναλόγως και των αποτελεσμάτων από τα "κουκιά", κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα είναι σε θέση να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το επέκεινα του κοινοβουλευτικού και κυβερνητικού βίου, έως τις εκλογές.

Πηγή: capital.gr

You are here: Αρθρογραφια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Ο Τσίπρας τα είπε σε Μητσοτάκη για να τα ακούσουν και οι Συριζαίοι