οικονομικά

Ο Τραμπ πέρασε την κόκκινη γραμμή


Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Το Σάρλοτσβιλ είναι μια γραφική πανεπιστημιούπολη 50.000 κατοίκων στην αμερικανική πολιτεία Βιρτζίνια. Η νεανική πόλη του Τόμας Τζέφερσον, με σημαντικό πληθυσμό μαύρων, ψηφίζει Δημοκρατικούς σε ποσοστά γύρω από το 80%. Ενα συλλαλητήριο-επίδειξη δύναμης της αμερικανικής Ακροδεξιάς σε αυτήν ακριβώς την πόλη θα ήταν νοητό μόνο ως πρόκληση από παράφρονες που επιζητούν τη σύγκρουση, το αίμα και τους «μάρτυρες». Και όμως, αυτό ακριβώς έπραξε ένα συνονθύλευμα οργανώσεων υπό την επωνυμία «Ενώστε τη Δεξιά», το προπερασμένο Σάββατο, με αφορμή την απόφαση των τοπικών αρχών να απομακρύνουν άγαλμα του στρατηγού Λι, επικεφαλής των δουλοκτητών Νοτίων στον αμερικανικό εμφύλιο.

Read more...

Ο Αλέξης στην γκρίζα ζώνη του λυκόφωτος


Του Σάκη Μουμτζή

Όπως ακούγεται, κυοφορείται ανασχηματισμός. Υπάρχουν δύο ειδών ανασχηματισμοί. Αυτοί της  ρουτίνας, όπου το κύριο μέλημα του εκάστοτε πρωθυπουργού είναι να τηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες, τόσο σε επίπεδο τάσεων, όσο και σε επίπεδο εντοπιότητας. Τέτοιοι ανασχηματισμοί είναι οι περισσότεροι.

Read more...

Εντός, εκτός -μνημονίων- και επί τα αυτά…

Του Γιάννη Παντελάκη

Σ' ένα χρόνο παρά δυο ημέρες, η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Στις 18 Αυγούστου 2018, υπουργοί θα δηλώνουν ότι η κυβέρνηση έβαλε τέλος στα επαίσχυντα μνημόνια στα οποία μας έβαλαν οι Σαμαρινοβενιζέλοι, η ΕΡΤ θα μας πληροφορεί από εκπομπές της ότι τέλειωσε η λιτότητα και ο Τσίπρας θα πανηγυρίζει για την μεγάλη του επιτυχία ανάβοντας ενδεχομένως ένα κεράκι στην Εκατονταπυλιανή. Οι προβλέψεις του μέλλοντος λένε ακόμα, πως τότε θα αποφασιστεί και ο χρόνος των εκλογών που δεν θα είναι μακρινός. Και σίγουρα, όχι αργότερα από το τέλος της χρονιάς.

Το τέλος των μνημονίων βέβαια, αφορά στο επικοινωνιακό κομμάτι της ιστορίας, έναν τομέα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πολλές και καλές διακρίσεις. Υπάρχει και το ουσιαστικό κομμάτι που συνδέεται με την αλήθεια. Και αυτό είναι πως η χώρα έχει ουσιαστικά δεσμευτεί μ’ ένα μνημόνιο μεγάλης διάρκειας το οποίο δεν τελειώνει τον επόμενο Αύγουστο αλλά πολύ αργότερα. Επίσης αλήθεια είναι, πως τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση, για την οποία μικρή μόνο ιδέα έχουμε σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα ψηφιστούν και για τα οποία η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές.

Read more...

Στείλαμε το καφενείο στην εξουσία

Του Θανάση Μαυρίδη

«Κάνε με κυβέρνηση για μία ημέρα και θα σου πω εγώ». Είναι η κλασσική ατάκα του καφενείου. Κι είπαμε να δοκιμάσουμε και τούτο. Κι έτσι στείλαμε το καφενείο στην εξουσία. Δεν έχω τίποτα με εκείνους που όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν, αναίμακτα κι από την καρέκλα του καφέ. Αρκεί να βρεθεί ένας τρόπος να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.

Το Facebook και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν μία τεράστια επανάσταση. Ίσως και να είναι η μεγαλύτερη απ' όσες έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Η δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και μάλιστα χωρίς κάθε είδους μεσάζοντα, προκάλεσε τεράστιες αλλαγές στις κοινωνίες μας. Από την μία έσπασε το «μονοπώλιο» της εξουσίας στην ενημέρωση και από την άλλη δόθηκε η δυνατότητα σε μικρές ομάδες ανθρώπων να κυριαρχήσουν μέσω των ψεύτικων ειδήσεων. Είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε ποτέ να εκλεγεί ένας άνθρωπος σαν τον Trump στην Αμερική, αν δεν υπήρχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Read more...

Η αμήχανη στιγμή που ούτε οι Εσθονοί δεν του δίνουν σημασία


Του Αντώνη Πανούτσου

Η ανακοίνωση του Σταύρου Κοντονή για την άρνηση συμμετοχής της Ελλάδας σε συνέδριο για τα εγκλήματα του κομμουνισμού τυπικά γράφτηκε για το εξωτερικό. Στην ουσία απευθύνεται στο εσωτερικό. Στον Περισσό και τα Εξάρχεια ή οπουδήποτε μετριέται με το χρώμα της. Είναι και ο λόγος που στην ανακοίνωση η λογική, η ιστορία και η εικόνα της χώρας γίνονται παράπλευρες απώλειες. Κάτι που ελάχιστα πρέπει να απασχόλησε τον Κοντονή.

Read more...

You are here: Αρθρογραφια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ