Το Νηπιαγωγείο στη δίνη του κυκλώνα


Της Γιούλας Γκεσούλη

Για πολλοστή φορά το Νηπιαγωγείο βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. Οι συριζαίοι έβαλαν δυναμίτη στον παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό του ρόλο, βάζοντας «στο κάδρο» δήμους και συντεχνιακά συμφέροντα επαγγελματικών ομάδων, που από χρόνια διεκδικούσαν θέση και ρόλο που δεν απορρέει από το πτυχίο τους.

Από την αρχή εξηγούμαστε: το δικαίωμα των εργαζόμενων στη σταθερή, μόνιμη και καλά αμειβόμενη δουλειά είναι αδιαμφισβήτητο, όμως αυτό δεν μπορεί να συγχέεται με την αναγκαιότητα της διάκρισης μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων και τη σύγχυση ρόλων και επαγγελματικών δικαιωμάτων (που υποδαυλίζουν σκόπιμα για ψηφοθηρικούς λόγους τα αστικά κόμματα όλων των αποχρώσεων).

Αφορμή για το νέο χτύπημα στο Νηπιαγωγείο στάθηκε η πομπώδης εξαγγελία Γαβρόγλου ότι η συγκυβέρνηση θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής (επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα για ένα επιπλέον έτος και αφορά τα προνήπια, ηλικίας 4 ετών, που έως τώρα είτε εγγράφονται και φοιτούν στο Nηπιαγωγείο είτε πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς είτε παραμένουν εκτός και των δύο αυτών δομών, της εκπαιδευτικής του Νηπιαγωγείου, ως μέρους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της κοινωνικής μέριμνας του παιδικού σταθμού).

Η εξαγγελία Γαβρόγλου έγινε στη συνέχεια φύλλο και φτερό μόλις οι δήμοι, που φοβήθηκαν ότι θα χάσουν εκλογική πελατεία και κονδύλια και οι συντεχνιακές ομάδες «βγήκαν στα κάγκελα». Οι συριζαίοι πέταξαν στα σκουπίδια τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, που είναι η φοίτηση όλων στο Νηπιαγωγείο, την πρώτη αλλά σημαντικότερη βαθμίδα της εκπαίδευσης, καθώς  αυτό είναι ένας από τους βασικότερους, μετά την οικογένεια, θεσμούς κοινωνικοποίησης και η πρώτη στη ζωή του παιδιού επαφή με τον θεσμό του σχολείου.

Η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής παραπέμφθηκε για το τέλος της τριετίας, όταν οι συριζαίοι, δηλαδή, δε θα είναι κυβέρνηση και τέλος  έγινε αίτημα υπό αίρεση αφού το τριετές σχέδιο του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται πλέον σε «εκτίμηση της ενδεχόμενης ανάγκης επέκτασής της».

Στο γκρίζο τοπίο που διαμορφώνεται προσέθεσε πινελιές η «πρωτοβουλία» Σκουρλέτη να καλέσει σε ευρεία σύσκεψη, υπό τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Εργασίας, τους εκπροσώπους των δήμων (ΚΕΔΕ), των εργαζόμενων στην Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ), της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) (σ.σ. η πρόσκληση στη ΔΟΕ έγινε μετά από διαμαρτυρία της) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ).

Το κομματικό έντυπο των συριζαίων «Αυγή» μας ενημερώνει ότι η σύσκεψη διοργανώθηκε «προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις ύστερα από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η εξαγγελία Γαβρόγλου για υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία».

Οι «διευκρινίσεις» ήταν οι εξής:

♦ «Η διαβεβαίωση (των υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας και Εργασίας) ότι ο διάλογος για την υποχρεωτικότητα ή μη ένταξης των προνηπίων (σ.σ παιδιά τεσσάρων ετών) στα Νηπιαγωγεία θα είναι σε βάθος τριετίας και ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθενται σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς».

♦ Η ανακοίνωση Γαβρόγλου: «Θα συσταθεί μια επιτροπή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να καταγράψει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, αριθμός παιδιών, δομών. Μέσα σε αυτό τον προγραμματισμό θέλουμε να κατοχυρώσουμε στους γονείς την επιλογή εάν θέλουν να στείλουν τα τετράχρονα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς ή στα Νηπιαγωγεία».

♦ Η υπενθύμιση από τον Σκουρλέτη ότι υπάρχει «δέσμευση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για τη διττή επιλογή των γονέων δηλαδή να μπορούν να στέλνουν τα προνήπια είτε σε Νηπιαγωγεία είτε σε παιδικούς σταθμούς».

♦ Η τοποθέτηση Σκουρλέτη: «Το ζήτημα εάν τα παιδιά 4 ή 5 ετών θα εντάσσονται στα Νηπιαγωγεία. Με ποιες προϋποθέσεις και υποδομές αυτό είναι αντικείμενο του διαλόγου».

(Πηγή: Η Αυγή 30/5/2017. Οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Κοντολογίς, η εξαγγελία για δίχρονο υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Τα χιλιάδες προνήπια, ηλικίας 4 ετών, θα παραδίδονται και πάλι στους δήμους. Και όχι μόνον αυτό, αλλά και οι δήμοι θα αποκτήσουν δικαίωμα λειτουργίας Νηπιαγωγείων! Αυτό συνεπάγεται η τοποθέτηση Σκουρλέτη  για το «εάν τα παιδιά 4 ή 5 ετών θα εντάσσονται στα Νηπιαγωγεία. Με ποιες προϋποθέσεις και υποδομές αυτό είναι αντικείμενο του διαλόγου».

Το Νηπιαγωγείο κινδυνεύει να φύγει από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, να περάσει από την αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας στην αρμοδιότητα των δήμων. Σε αυτό συνηγορούν και οι εξαγελίες για «αποκέντρωση» στο τριετές σχέδιο του υπουργείου Παιδείας στο πνεύμα των Μνημονίων, οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, αλλά και οι παλιές θεωρίες για τα «παιδικά κέντρα» (που λάνσαρε και συντηρεί ο Περισσός) και το θολό θεσμικό πλαίσιο (από τον νόμο 1566/85 ακόμη).

Πηγή: eksegersi.gr

You are here: Αρθρογραφια ΠΟΛΙΤΙΚΑ Το Νηπιαγωγείο στη δίνη του κυκλώνα