Ακροβατικών συνέχεια για το "χωριό παραγωγών" από τον δήμο Βύρωνα…


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Τη μία αναδίπλωση μετά την άλλη κάνει η δημοτική αρχή του Βύρωνα, έχοντας, προφανώς, "μπλέξει τις γραμμές" σχετικά με το "χωριό παραγωγών"… Περίμενα να βγει δελτίο τύπου, για να δω τι θα γράφει, προκειμένου να εκθέσω την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ από το «χωριό». Τι λέει σήμερα το δελτίο τύπου του δήμου; Ιδού:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Νοεμβρίου η συνάντηση των παραγωγών με τους κατοίκους του Βύρωνα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία διεξήχθη το «Χωριό Παραγωγών», το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα.

Από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 5.00 το απόγευμα, στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου, διατέθηκαν ελληνικά προϊόντα, εγγυημένης ποιότητας και με πιστοποίηση ταυτότητας, απευθείας στους καταναλωτές, από 25 παραγωγούς.

Πιο συγκεκριμένα, διατέθηκαν: ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά προϊόντα, ρύζι, κρεμμύδια, σκόρδο, μέλι, αλεύρι, ζυμαρικά, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, αυγά, φρούτα εποχής, λεμόνια, όσπρια, μανιτάρια, παξιμάδια, λουκάνικα, κρασί, σταφίδα, κουλούρια, μανιτάρια, σαλιγκάρια.

Σύμφωνα με την δέσμευση της δημοτικής αρχής, διατέθηκαν προϊόντα προς ενίσχυση των δομών αλληλεγγύης της Εκκλησίας και του Δικτύου Αλληλεγγύης Βύρωνα.

Το επόμενο ραντεβού του «Χωριού Παραγωγών» έχει οριστεί για τις 13 Δεκεμβρίου.

Τι είδα εγώ, στις 10.30’ περίπου η ώρα το πρωί: Πολύ λίγος κόσμος, έως ελάχιστος εκείνη τουλάχιστον την ώρα. Δεν έβρεχε εκείνη την ώρα.

Άκουσα με τα αφτιά μου πολίτες να σχολιάζουν ότι οι τιμές ήταν ακριβότερες από το ορίτζιναλ «χωριό». ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Όποιος ψώνιζε και από το γνήσιο «χωριό», το διαπίστωνε αμέσως.

ΚΑΝΕΝΑΣ πάγκος δεν είχε ΚΑΝΕΝΑ σήμα πιστοποίησης επάνω ή κάτω από τον πάγκο. ΚΑΝΕΝΑΣ. Στο ορίτζιναλ «χωριό» όλοι οι πάγκοι είχαν μια ταμπέλα στο πλάι του πάγκου τους, με όλα τα στοιχεία του παραγωγού και την προέλευση των προϊόντων.

Αυτούς που γνώρισα ότι ήταν από το παλιό «χωριό» ήταν το αλεύρι, το λάδι, τα εσπεριδοειδή. Το «βαρύ πυροβολικό» του ορίτζιναλ «χωριού», ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ, είχαν αλλάξει παραγωγό και ο κόσμος το έβλεπε αυτό. Αποτέλεσμα: ελάχιστη έως μηδαμινή κίνηση. Ένας από τους δύο παραγωγούς μελιού, με εξαιρετικό μέλι, δεν υπήρχε. Ένας από τους δύο παραγωγούς κρασιού, με εξαιρετικά κρασιά, δεν υπήρχε.

Γενικά, το μόνο, ίσως, που θύμιζε «χωρίο παραγωγών» όπως το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε, ήταν οι… ομπρέλες του δήμου Βύρωνα…


Αδιαφάνεια είπατε;

Η δημοτική αρχή που έκανε σημαία προεκλογικά τη διαφάνεια, τώρα που έγινε «αρχή» προσπαθεί να κρύψει όσα μπορεί. Στην ανακοίνωσή της για τη λειτουργία του «χωριού ΤΩΝ παραγωγών», στις δομές που είχε επιλέξει να πάρουν τρόφιμα ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Στο σημερινό δελτίο τύπου για τη συνάντηση του «χωριού παραγωγών», χωρίς «ΤΩΝ», αναφέρεται και η Εκκλησία.

Αναφέρει σήμερα το δελτίο τύπου ότι «Σύμφωνα με την δέσμευση της δημοτικής αρχής, διατέθηκαν προϊόντα προς ενίσχυση των δομών αλληλεγγύης της Εκκλησίας και του Δικτύου Αλληλεγγύης Βύρωνα».

ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΠΟΣΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΠΟΣΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ, ΠΟΣΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ; Ούτε λέξη. Η ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στο σημείο αποθέωσης… Τέτοιες «δεσμεύσεις» διαβάζει και διαπιστώνει ο κόσμος και γυρίζει την πλάτη.


Αποδείξεις είπατε;

Πολύ θα ήθελα να είχε δώσει στη δημοσιότητα ο δήμος Βύρωνα το συμφωνητικό που έκανε με όσους συμμετείχαν στο νέο «χωριό». Από παραγωγό που δεν πήγε τελικά στο «νέο» «χωριό» έμαθα ότι υπήρχε ένας όρος που έλεγε ότι ο δήμος θα παίρνει ένα ποσοστό (3% αν θυμάμαι καλά) των ακαθάριστων εισπράξεων σε είδος, για όπου θέλει να τα διαθέσει. Αυτό σημαίνει ότι το πόσα θα πάρουν οι παραλήπτες εξαρτάται από τις αποδείξεις που κόβονται.

Ψώνισα από ΤΕΣΣΕΡΙΣ πάγκους. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΚΟΨΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ!!! Επειδή αυτό σηκώνει πολλές υποθέσεις και ερμηνείες, σταματάω εδώ.

Τελικά, δεν έχουμε μάθει ακόμη ποια ήταν τα «τρωτά σημεία» του παλιού «χωριού» και τσακίστηκε η νέα δημοτική αρχή να το διαλύσει για να το φτιάξει, όπως είπε, από μηδενική βάση. Την είχαμε ρωτήσει και πριν από ένα μήνα και απάντηση δεν πήραμε. Εκτός αν υπήρχε και υπάρχει μόνο προμελετημένη λασπολογία κατά του προηγούμενου «χωριού» και των ιδρυτών του και ταυτόχρονα υπάρχει διάθεση αδιαφανών συναλλαγών με πρόσωπα της αρεσκείας της.

Είναι τουλάχιστον ύποπτο να αμφισβητείται επί δύο χρόνια η χορήγηση τροφίμων από το παλιό «χωριό» στην Εκκλησία, και σήμερα που υπάρχουν οι εφευρέσεις των «δομών αλληλεγγύης» να μη δίνεται στη δημοσιότητα ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΟΘΗΚΑΝ..!

You are here: Οι γειτονιες μας ΒΥΡΩΝΑΣ Ακροβατικών συνέχεια για το "χωριό παραγωγών" από τον δήμο Βύρωνα…