Μπορείτε να μας ενημερώσετε, κ. Γώγο;


Ορισμένες σκέψεις και ερωτήματα του Αντιδημάρχου Κοινωνικής
Προστασίας και Αλληλεγγύης Χρήστου Σπυρόπουλου,
με αφορμή το άρθρο του κ. Γώγου.


Βιώνουμε μια ανθρωπιστική κρίση με πρωτόγνωρη για την μεταπολεμική Ελλάδα έκταση και ένταση. 1.500.000 άνεργοι, πάνω από 300.000 νοικοκυριά χωρίς καθόλου εισόδημα, 600.000 παιδιά που υποσιτίζονται, πάνω από 3.000.000 ανασφάλιστοι πολίτες χωρίς πρόσβαση σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή χώρα εν καιρώ ειρήνης, βιώνει τα αποτελέσματα ενός πολέμου. Βιώνει τα αποτελέσματα μιας ξενόφερτης σχεδίασης και ξενόδουλης υλοποίησης μνημονιακής πολιτικής. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σε ένα ευνομούμενο κράτος, προϋποθέτει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης που δεν μπορεί να εξαρτάται από το ύψος της κερδοφορίας της οικονομικής ολιγαρχίας.

Σήμερα, σε αυτές τις κοινωνικά κρίσιμες συνθήκες, η κοινωνική πολιτική μας είναι ίσως περισσότερο καθοριστική από ποτέ. Θα μετρηθούμε στη αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, τα οποία ίσως ποτέ άλλοτε δεν είχαν τόσο σαφές ταξικό και πολιτικό πρόσημο.  

Έπειτα από διαβούλευση με φορείς και κινήματα πολιτών έχουμε καταλήξει και άμεσα θα παρουσιάσουμε το αναλυτικό σχέδιο δράσης.

Ο  κύριος Γώγος  σε ένα από τα άρθρα του (Μαθαίνουμε… Βινουμε…) μας ασκεί κριτική  και μας ειρωνεύεται για μια σειρά ενέργειες τις οποίες πραγματοποιήσαμε το μικρό χρονικό διάστημα των δύο μηνών που ασκούμε διοίκηση στο Δήμο του Βύρωνα.

Εμείς θα απολογηθούμε στο λαό Βύρωνα και μάλιστα σύντομα για το όσα μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε στους τομείς ευθύνης μας. Θα θέλαμε όμως να υποβάλλουμε ορισμένες ερωτήσεις στον κ. Γώγο. Ερωτήσεις που θέτουν και πάρα πολλοί συνδημότες μας.

  • Γιατί αφού θεωρείτε τόσο σημαντικό θεσμό το ΚΕΠ υγείας, δε ξεκινήσατε τη δραστηριότητά του, παρόλο πουαπερχόμενος δήμαρχος υπέγραψε τη συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2013;

Αναφέρετε ότι έχασε η πόλη, λόγω των ενεργειών μας το τελευταίο δίμηνο, την ευκαιρία δεκάδων δράσεων, μπορείτε να μας εξηγήσετε τις ευκαιρίες  που αξιοποιήσατε τους τελευταίους  11 μήνες;

Όσο δεν αφορά τις δεκάδες δράσεις και δραστηριότητες που υποτίθεται θα μας προσέφερε η συμμετοχή μας στο ΚΕΠ Υγείας, επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι αρκετές απ' αυτές έχουν υλοποιηθεί και άλλες έχουν προγραμματιστεί προς υλοποίηση από το τμήμα υγείας του Δήμου μας χωρίς καμιά βοήθεια από το περίφημο ΚΕΠ.

Είναι εκολο να μας ενημερώσετε για τον προϋπολογισμό του προγράμματος ΚΕΠ Υγείας και ποιό ποσό από αυτό αντιστοιχεί στο Δήμο;

Ενδεικτικά σας παραθέτω ορισμένα στοιχεία που δείχνουν πρώτον τις δραστηριότητες που έχουν υλοποιηθεί, προγραμματιστεί και θα υλοποιηθούν από το τμήμα υγείας του Δήμου μας το προσεχές διάστημα και δεύτερον την δραστηριότητα που έχει προγραμματιστεί και θα υλοποιηθεί από το διαδημοτικό δίκτυο.

Α. Από το τμήμα υγείας του Δήμου

1. Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας.

2. Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση σχετικά με τις αγγειοπάθειες. Με ομιλήτρια την καθηγήτρια κ. Σιγάλα.

3. Ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος σακχάρου για τους ηλικιωμένους των ΚΑΠΗ.

4. Εγκρίθηκε από την Διοίκηση του Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ η πρότασή μας για δωρεάν προληπτικό έλεγχο μαστού.

5. Αναμένουμε από τον Δ/ντή της κλινικής αναπνευστικής ανεπάρκειας του νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ κ. Βελδέκη τις ημερομηνίες (πρέπει πρώτα να καθοριστούν οι εφημερίες της κλινικής) για τις διαλέξεις σχετικά με την γρίπη (Δεκέμβριο), σχετικά με το κάπνισμα και τη ΧΑΠ (Ιανουάριο), καθώς και το πότε θα πραγματοποιηθεί ο προληπτικός σπειρομετρικός έλεγχος.

6. Βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος στα σχολεία.

7. Αναμένουμε απάντηση σχετικά με τον προγραμματισμό ελέγχου των παιδιών σε σχέση με την κύφωση και σκολίωση.

8. Έχουμε συμφωνήσει με την επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου την πραγματοποίηση προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου και προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων, πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο απομένει ο καθορισμός ημερομηνιών και των λεπτομερειών υλοποίησης.

Β. Από το διαδημοτικό δίκτυο:

Έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με τίτλο «Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τη χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων». Με ομιλήτρια την κυρία Κατερίνα Μασγάλα παθολόγο επιμελήτρια Α' Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας.

  • Γιατί αφού θεωρείτε τόσο σημαντικό θεσμό το εθνικό διαδημοτικό δίκτυο υγειών πόλεων δεν φροντίσατε ο Δήμος να πληρώσει τη συνδρομή του για το 2013 και το 2014; Η μη πληρωμή είχε σαν αποτέλεσμα να μην μας επιτραπεί η πλήρης συμμετοχή των εκπροσώπων του Δήμου στην πρόσφατη γενική συνέλευση.
  • Μπορείτε να μας ενημερώσετε τι απέγιναν οι έντεκα εξειδικευμένοι εργαζόμενοι του τμήματος κοινωνικής πολιτικής και γιατί δεν υποβάλλατε νέα αίτηση για πρόσληψη νέων εργαζομένων στις αρχές του 2014, όπως έκαναν δεκάδες άλλοι δήμοι; Ειρωνεύεστε την στελέχωση της κοινωνικής υπηρεσίας, καμία όμως κουβέντα για την αδιαφορία που επιδείξατε για την πρόσληψη προσωπικού.

Επειδή η ενημέρωσή σας είναι λειψή ιδού η μέχρι τώρα στελέχωση του τμήματος κοινωνικής πολιτικής:

Μια κοινωνική λειτουργός, μια κοινωνιολγος, μια ψυχολόγος, μια νηπιαγωγός, ένας εργοθεραπευτής, μια διοικητική υπάλληλος. Μας λείπει προσωπικό είναι αλήθεια, θα προσπαθήσουμε όμως έχοντας εμπιστοσύνη στο δυναμικό του Δήμου.

  • Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί όχι μόνο δεν στηρίξατε καμία πρωτοβουλία πολιτών, που είχε σαν σκοπό την έκφραση αλληλεγγύης προς ευπαθείς ομάδεςπολιτών αλλά τις πολεμήσατε ΟΛΕΣ;
  • Εφόσον θεωρείτε την προμήθεια των ΚΑΠΗ με είδη καθαρισμού, αναλώσιμων κλπ. άνευ σημασίας και ειρωνεύεστε αυτή την προσπάθεια (μόνο έτσι εξηγείται η μη τροφοδοσία για 4 μήνες, τους τελευταίους της θητείας σας), θα θέλατε να παραστούμε σε μια συνέλευση εργαζομένων και μελών για να τα εξηγήσετε καλλίτερα; Προς ενημέρωση σας, οι εργαζόμενοι του ΚΑΠΗ Καρέα σφουγγάριζαν το καλοκαίρι το πάτωμα με ξύδι. Αγόραζαν δε καφέ και ζάχαρη με χρήματα δικά τους για να προσφέρουν στους ηλικιωμένους.
  • Ο προμηθευτής πετρελαίου αρνείται, όπως αρνούνται και δεκάδες άλλοι προμηθευτές του δήμου, να μας προμηθεύσει με πετρέλαιο θέρμανσης αν δεν ξεχρεώσουμε τα χρέη που έχει ο Δήμος προς αυτόν από το 2013. Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, μήπως έχετε κάποια ιδέα για τη θέρμανση στα ΚΑΠΗ;
  • Αν κατάλαβα καλά στο άρθρο σας προτείνετε ότι θα έπρεπε τα φάρμακα που έληγαν στο δημοτικό ιατρείο - φαρμακείο -το οποίο το τελευταίο τρίμηνο της θητείας σας ουσιαστικά διαλύθηκε- αντί να διατεθούν μέσω του κοινωνικού φαρμακείου σε πολίτες που τα είχαν ανάγκη να πήγαινανστα σκουπίδια;
  • Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί δεν κάνατε αίτηση ώστε να πάρει και ο δήμος μας το επιδοτούμενο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» για το 2014 και το οποίο με τελευταία απόφαση του υπουργείου εσωτερικών παρατείνεται για ένα χρόνο δηλαδή ως το τέλος του 2015; Δυστυχώς ο Δήμος αποκλείστηκε από το πρόγραμμα και για το 2015, έτσι μας δήλωσε ο Δ/ντης του γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών και έχετε τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό.
  • Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην καπηλεύεστε το σημαντικό έργο της Εκκλησίας, ότι δηλαδή προσφέρατε γεύματα. Δεν προσφέρατε γεύματα κ. Γώγο. Παραλαμβάνατε τα προϊόντα που παραχωρούσαν οι παραγωγοί του «Χωριού Παραγωγών» και τα παραδίνατε στην εκκλησία και σε απόρους. Συγχωρέστε την άγνοια μου και ενημερώστε με, μέσω ποιάς διαφανούς διαδικασίας τα διανείματε. Έχω την ενημέρωση ότι η διανομή προϊόντων σε απόρους ξεκίνησε 4 μήνες πριν τις εκλογές, περιμένω την διάψευσή σας.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι με τον νόμο Καλλικράτη και θα παλέψουμε για την κατάργησή του. Η ρύθμιση που επιτρέπει στην απερχόμενη διοίκηση να παραμείνει για ένα τρίμηνο είναι ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμησή μας. Γιατί αυτή η παράταση τελικά χειροτερεύει την κατάσταση στους Δήμους.

Χρήστος Σπυρόπουλος

Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης

Δήμος Βύρωνα

You are here: Οι γειτονιες μας ΒΥΡΩΝΑΣ Μπορείτε να μας ενημερώσετε, κ. Γώγο;