ΣΗΜΕΡΑ λέγεται
"Χωριό των παραγωγών"…!

…Ενώ στις 7 Οκτωβρίου είχε "ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ"..!


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Ακροβατικό περιωπής σήμερα από τη δημοτική αρχή του Βύρωνα, η οποία, «παίρνοντας πίσω» όσα εξήγγειλε επίσημα και με δελτίο τύπου πριν από πέντε μέρες, στις 7 Οκτώβρη, ανήγγειλε ότι «επαναλειτουργεί» το «Χωριό των Παραγωγών». Προφανώς οι πιέσεις που δέχεται από τους πολίτες είναι μεγάλες. Διαβάστε την ανακοίνωση και συνεχίζουμε.

Ανακοίνωση για την επαναλειτουργία του «Χωριού των Παραγωγών»

Μετά από δύο μήνες στη διοίκηση του Δήμου ως νέα Δημοτική Αρχή επαναλειτουργούμε το «Χωριό των Παραγωγών» στην Καραολή & Δημητρίου, το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014.

Με δεδομένο ότι, η λειτουργία του «Χωριού των παραγωγών» βασίζεται στην ανάγκη των κατοίκων της πόλης μας για φτηνό και ποιοτικό προϊόν, ως νέα Δημοτική Αρχή, οργανώσαμε τη δράση αυτή από μηδενική βάση. Διαβουλευτήκαμε με τους εμπόρους του Βύρωνα, με κινήματα και με φορείς που έχουν πλούσια εμπειρία σε αντίστοιχες διοργανώσεις σε όλη την Ελλάδα , ενώ ακούσαμε τις απόψεις των δομών αλληλεγγύης της πόλης μας.

Προσδοκώντας πολλά περισσότερα από αυτή τη δράση, ως νέα Δημοτική Αρχή έχουμε θέση ως στόχο τα εξής :

  • όλοι οι πολίτες να ωφελούνται από την ποιότητα και την τιμή των προϊόντων
  • να δώσουμε τη δυνατότητα στους εμπόρους να συνδεθούν με τους παραγωγούς και έτσι η απαλλαγή από τους μεσάζοντες να μην είναι μόνο μία ημέρα το μήνα
  • να δημιουργηθεί μια ροή προϊόντων προς τις δομές αλληλεγγύης της πόλης μας, μια και οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, πληθαίνουν καθημερινά
  • ο ανταγωνισμός να είναι υγιής και όχι στοχευμένα αθέμιτος

Αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία που αποκομίσαμε από τα κινήματα αλληλεγγύης, από τα κινήματα «Χωρίς Μεσάζοντες» και από τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:

  • Η δράση θα λαμβάνει χώρα μία φορά το μήνα και ημέρα Σάββατο διότι πρέπει να διαφυλάξουμε το δικαίωμα της Κυριακάτικης αργίας
  • Θα υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να μπορούν οι άνεργοι συμπολίτες και συμπολίτισσες μας να ψωνίζουν με έκπτωση
  • Στα πλαίσια της διαφάνειας των διαδικασιών θα προτείνουμε να συσταθεί μία επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, με σκοπό τον έλεγχο και την οργάνωση του «Χωριού Των Παραγωγών»

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΥΡΩΝΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

 

Οι μύχιες σκέψεις και η πραγματικότητα…

Στις 7 Οκτωβρίου η δημοτική αρχή ανακοίνωσε επίσημα:

  • Λειτουργία του «Χωριού των Παραγωγών» (με άλλη ονομασία και με ένα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας που θα ανακοινωθεί σύντομα στους πολίτες του Βύρωνα).

Σήμερα η ίδια δημοτική αρχή ανακοίνωσε «επαναλειτουργούμε το «Χωριό των Παραγωγών» στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο.

Γιατί "ΤΩΝ" παραγωγών; Κρύβει κάτι;

 

 

Δεν υπάρχει «ΤΩΝ». «Χωριό παραγωγών», τελεία. Μπορεί να είναι λεκτική αδεία, μπορεί να κρύβει κάτι άλλο. Θα δούμε.

Προφανώς δεν της «βγαίνει» της δημοτικής αρχής αυτό που είχε στα σχέδιά της. Προσπαθεί να το «περάσει», αλλά δεν μπορεί. Προσπαθεί ακόμα. Ποιο; ΑΥΤΟ:

«…να δώσουμε τη δυνατότητα στους εμπόρους να συνδεθούν με τους παραγωγούς…».

Αυτό φαίνεται ότι είναι το ζητούμενο: η ικανοποίηση των «εμπόρων», με τους οποίους διαβουλεύθηκε σε κλειστό κύκλο.

«Διαβουλευτήκαμε με τους εμπόρους του Βύρωνα, με κινήματα και με φορείς που έχουν πλούσια εμπειρία σε αντίστοιχες διοργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ ακούσαμε τις απόψεις των δομών αλληλεγγύης της πόλης μας».

ΠΟΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ; ΜΟΝΟ με τους ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ (22) εμπόρους; Δεν ανακοινώθηκε καμία διαβούλευση με τους πολίτες. Οι πολίτες δεν έχουν λόγο σε ένα τέτοιο ζήτημα που τους αφορά άμεσα;

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ, οι απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας, φαίνεται ότι έχουν «λόγο» και «φωνή» μόνο ΑΝ είναι ενταγμένοι σε «κινήματα και φορείς» ή σε «δομές αλληλεγγύης της πόλης». Όλοι οι άλλοι, οι χιλιάδες πολίτες που ψώνιζαν από το «Χωριό παραγωγών» απλά δεν υπάρχουν. Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ δημοτική αρχή απαξιοί να τους υπολογίσει στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης.

 

Τελικά δεν μας είπε η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής: Πως θα "συνδεθούν" οι έμποροι με τους παραγωγούς;


"Από μηδενική βάση"…

Η διοίκηση Κατωπόδη φαίνεται ότι βλέπει το φάντασμα του Χαρδαλιά ακόμη και σήμερα να πλανάται πάνω από την πόλη. Έτσι, προσπαθεί να ξεριζώσει ό,τι έχει φτιάξει ο Χαρδαλιάς στα δώδεκα χρόνια που διοίκησε τον Βύρωνα. Προφανώς γι’ αυτό τον λόγο, μέσα στα πλαίσια της αναδίπλωσης που κάνει και λέει ότι «επαναλειτουργεί» το «Χωριό ΤΩΝ παραγωγών», ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ από την πρώτη Σεπτέμβρη, εξαγγέλλει σήμερα ότι «οργανώσαμε τη δράση αυτή από μηδενική βάση». Αφού την «οργανώσαΤΕ» γιατί θα την κάνετε σε ένα μήνα από σήμερα; Γιατί δεν την κάνετε την άλλη Κυριακή;

Προφανώς η «οργάνωση» είναι προς το παρόν ως «άσκηση επί χάρτου»…


Επισημάνσεις

«…όλοι οι πολίτες να ωφελούνται από την ποιότητα και την τιμή των προϊόντων», λέει η ανακοίνωση.  Ποιος τους εμπόδιζε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες; Υπήρχε κάποιο «καρτέλ»; Αυτό υπονοείται; Γιατί δεν λέγεται αυτό με απλά λόγια;

«…να δημιουργηθεί μια ροή προϊόντων προς τις δομές αλληλεγγύης της πόλης μας, μια και οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, πληθαίνουν καθημερινά», λέει η ανακοίνωση. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ «ροή προϊόντων» προς τις δομές αλληλεγγύης; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ; Η Εκκλησία από πού έπαιρνε τρόφιμα; Από τους «εμπόρους» με τους οποίους σήμερα «διαβουλεύεται» η δημοτική αρχή;

«…ο ανταγωνισμός να είναι υγιής και όχι στοχευμένα αθέμιτος», λέει η ανακοίνωση. ΠΟΙΟΣ ΣΤΟΧΕΥΕ ΠΟΙΟΝ; Ούτε αυτό μπορεί να ειπωθεί με απλά ελληνικά;

 

Μια "επιτροπή"…

«Στα πλαίσια της διαφάνειας των διαδικασιών θα προτείνουμε να συσταθεί μία επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, με σκοπό τον έλεγχο και την οργάνωση του ‘’Χωριού Των Παραγωγών’’».

Τι φοβάτε άραγε η δημοτική αρχή και ΘΑ προτείνει ΝΑ συσταθεί επιτροπή «στα πλαίσια της διαφάνειας»; Περισσότερο μοιάζει σαν μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βγάλει από τους ώμους σας την ευθύνη της λειτουργίας ενός θεσμού. Βέβαια, το κάνει, φαντάζομαι, στα πλαίσια της επαναλαμβανόμενης με ρυθμούς πολυβόλου «διαφάνειας», την οποία ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ οι πολίτες αδυνατούν να αντιληφθούν στην καθημερινότητά τους μέχρι σήμερα.

Προφανώς στα πλαίσια αυτά οι πολίτες δεν έχουν πληροφορηθεί μέχρι σήμερα με επίσημη ανακοίνωση του δημάρχου ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ στον δήμο Βύρωνα και τα νομικά του πρόσωπα από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα.

You are here: Οι γειτονιες μας ΒΥΡΩΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ λέγεται «Χωριό των παραγωγών»…!