"Χωριό" που φαίνεται, μόνο οι τυφλοί δεν το βλέπουν..!


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Αν δεν έχεις πάει ποτέ να ψωνίσεις ή, έστω, να δεις τι είναι και τι προσφέρει το «Χωριό Παραγωγών» του Βύρωνα, μπορεί να παραπλανηθείς από τις «σειρήνες» του συμφέροντος και της παραπλάνησης και να το βάλεις στην ίδια «ζυγαριά» με τους περιφερόμενους ανώνυμους «παραγωγούς». Αν, όμως, έχεις πάει και έχεις πάρει στο σπίτι σου τα προϊόντα του «χωριού», δεν μπαίνεις καν σε διαδικασία σύγκρισης. Γιατί δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Είναι σαν να συγκρίνεις ένα Lada με μια Ferrari.

Το «Χωριό Παραγωγών» του Βύρωνα έπρεπε κανονικά να έχει γίνει την Κυριακή που μας πέρασε, 28 Σεπτέμβρη. Το τελευταίο είχε γίνει την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου. Όπως φαίνεται αυτό ήταν το τελευταίο για τον Βύρωνα. Μαζί με την απελθούσα διοίκηση Χαρδαλιά απήλθε και το «Χωριό». Μόνο που ακόμα και αυτοί που δεν ψήφιζαν Χαρδαλιά, ψήφιζαν το «Χωριό»… Γιατί το «Χωριό» δεν ήταν του Χαρδαλιά.

  • Ήταν των πολιτών που κατέκλυζαν την Καραολή & Δημητρίου κάθε φορά και έκαναν τις αγορές τους για ένα μήνα σε τιμές ιδιαίτερα λογικές.
  • Ήταν των απόρων, οι οποίοι ενισχύονταν από τις προσφορές του «Χωριού» στα συσσίτια της Εκκλησίας.
  • Ήταν της κοινωνίας του Βύρωνα ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ του Βύρωνα.

 

Έχει τελειώσει…

Το «Χωριό Παραγωγών» έχει τελειώσει για τον Βύρωνα. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ και δεν θα πάρω την άδεια ΚΑΝΕΝΟΣ για να τη διατυπώνω. Έστω και αν κάποιοι θεωρούν ότι «κάνω πόλεμο» στη διοίκηση Κατωπόδη.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ το «Χωριό» από τον Βύρωνα, δεν θα έμπαινε ποτέ στη «ζυγαριά» της «εκτίμησης» και της «λήψης απόφασης»… Δεν κάνεις διαγωνισμό για να δεις αν βλέπει καλύτερα ένας τυφλός ή ένας με όραση 10/10. Μακάρι να πρυτανεύσει η λογική, έστω και την τελευταία στιγμή, και να μην επιβάλουν τη θέλησή τους τα διάφορα «γκρουπούσκουλα», τα οποία νομίζουν ότι «έπιασαν τον πάπα…». Η ανηφόρα έχει και κατηφόρα. Την οποία κατεβαίνεις κουτρουβαλώντας πολύ πιο γρήγορα από το ανέβασμα.

Και επειδή ο κ. Κατωπόδης μου είπε ότι «δεν έχει αποφασίσει ακόμα» για την τύχη του «Χωριού», και επειδή, από τη φύση και τον χαρακτήρα μου, δεν υποκύπτω στη γοητεία των όποιων δημαρχιακών διαβεβαιώσεων, πιστεύω ότι έχει αποφασίσει. Ή ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ. Αλλά ας το ξανασκεφτεί το θέμα.Υπάρχει καιρός.

Θα κάνει μεγάλο λάθος αν θελήσει να ξεριζώσει από την πόλη ό,τι έφτιαξε ο Χαρδαλιάς. Γιατί ο Χαρδαλιάς ΕΦΤΙΑΞΕ ΠΟΛΛΑ. Και αυτός που θα θελήσει να χαλάσει τα έργα του Χαρδαλιά, θα πρέπει πρώτα να έχει φτιάξει Ο ΙΔΙΟΣ ένα μικρό, ελάχιστο, έστω, μέρος από όσα έφτιαξε ο Χαρδαλιάς. Και το «Χωριό Παραγωγών» ήταν «έργο Χαρδαλιά».

Και στο κάτω – κάτω, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι της «συμμετοχής» και των «ανοιχτών διαδικασιών», ας κάνει μια τέτοια «συμμετοχική διαδικασία» του λαού για το «Χωριό». Ανοιχτή και δημοκρατική. Και να παραθέσει τα επιχειρήματα, τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής. Και ας πράξει ανάλογα με τη θέληση του κόσμου.

 

Λίγη ιστορία του "Χωριού"…

Στις 13 Ιανουαρίου 2013 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης επισκέφθηκε το «χωριό των παραγωγών» του Βύρωνα. Όπως τόνισε ο υπουργός, «στόχος είναι η απόκτηση εμπειριών, ώστε να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των ανοικτών αγορών αγροτών (farmer's markets)». Το «χωριό» του Βύρωνα ήταν το δεύτερο (μετά από αυτό της Πρέβεζας) που λειτούργησε στην Ελλάδα.

Εκείνη την ημέρα ο κ. Τσαυτάρης, με δήλωση του, έδωσε την άλλη όψη του «αθέμιτου ανταγωνισμού» στον οποίο έκανε αναφορά η νέα δημοτική αρχή του Βύρωνα, ως σημείο καταγγελίας των ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ (αριθμός 22) «επαγγελματιών» με τους οποίους «συσκέφθηκε» σε στενό κύκλο:

"Είναι προς το συμφέρον όλων να πετύχει η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει.  Πέραν αυτών, η εμπειρία δείχνει ότι δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα, αλλά έχει επιπτώσεις και στις τιμές που πωλούν τα σούπερ μάρκετ, οι οπωροπώλες.  Έτσι ο καταναλωτής σε απευθείας σχέση με τον παραγωγό, υποστηρίζει την ντόπια παραγωγική διαδικασία, το ντόπιο γενετικό υλικό, άρα τα οφέλη είναι πολλαπλάσια πέραν του οικονομικού”. 

Αυτά είπε λοιπόν ο κ. υπουργός και έδωσε πιστοποίηση ποιότητας στο «Χωριό παραγωγών του Βύρωνα»… Μάλλον η πιστοποίηση του υπουργού δεν «μετράει» μπροστά στην «πελατειακή» πιστοποίηση των διαφόρων επιτήδειων…

 


Ζήτησαν προϊόντα από το "Χωριό" που καταργούν!!!

Αν θέλετε να εννοήσετε βαθύτερα και καλύτερα ποια «παιχνίδια» και ποιες σκοπιμότητες προσπαθούν να ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ την κατάργηση του «Χωριού Παραγωγών», διαβάστε ΕΔΩ όσα σπαρταριστά συνέβησαν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο του Βύρωνα, πριν από λίγους μήνες. Στο ίδιο κομμάτι θα διαβάσετε για την εξάπλωση σε όλο τον κόσμο των farmer's markets και την αποδοχή τους από τις τοπικές κοινωνίες. Θα μπορέσετε έτσι να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα γιατί αυτή η αποδοχή ΔΕΝ είναι ικανή, όπως φαίνεται, να «πείσει» τους έχοντες σαφή προτίμηση υπέρ των χωρίς καμία προδιαγραφή και καμία εγγύηση ποιότητας αυτοδιαφημιζόμενων ως πωλούντων «χωρίς μεσάζοντες».

 

Τι προσφέρει το "Χωριό Παραγωγών" του Βύρωνα

Στο «Χωριό Παραγωγών» του Βύρωνα βρίσκει ο πολίτης μια πληθώρα προϊόντων, από τα βασικά (λάδι, αλεύρι, όσπρια, γαλακτοκομικά, μέλι κλπ.) μέχρι λουκάνικα χωριάτικα, παξιμάδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας και πολλά άλλα. Αυτά ΟΛΑ τα προϊόντα είναι ελεγμένα από έγκυρους αναγνωρισμένους οργανισμούς πιστοποίησης, χημεία κλπ.

Για το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που πουλιέται στο «Χωριό» προς 16 ευρώ τα πέντε λίτρα, διαβάστε την πιστοποίηση της ποιότητάς του ΕΔΩ.

Για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που πωλούνται στο «Χωριό», από την περιοχή της Θεσσαλίας, διαβάστε ΕΔΩ.

Για το αλεύρι και τα παράγωγά του, για το οποίο γίνεται κυριολεκτικά χαμός κάθε φορά, διαβάστε για την πιστοποίηση της ποιότητάς του ΕΔΩ.

Θα περιμένω λοιπόν, στο όνομα της ισότιμης και έντιμης ενημέρωσης των πολιτών, να παραθέσουν αυτοί που θα καταργήσουν το "Χωριό", όλα τα πιστοποιητικά ποιότητας των προϊόντων που θα προσφέρουν στους πολίτες του Βύρωνα.

Φυσικά, θα επανέλθω, όταν ανακοινώσει την απόφασή της η δημοτική αρχή για το «Χωριό Παραγωγών».

You are here: Οι γειτονιες μας ΒΥΡΩΝΑΣ "Χωριό" που φαίνεται, μόνο οι τυφλοί δεν το βλέπουν..!