Warning: Creating default object from empty value in /home/zfigaurk/public_html/plugins/system/jat3/core/joomla/modulehelper.php on line 320
Το ψωμί… ψωμάκι..!

Το ψωμί… ψωμάκι..!

 Σήμερα γνωρίζουμε το ΑΛΕΥΡΙ του «Χωριού Παραγωγών»


Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Κάθε Κυριακή που έχει «Χωριό Παραγωγών» στον Βύρωνα, οι επισκέπτες παρακολουθούν έκπληκτοι μια ουρά δεκάδων μέτρων να περιμένει στο πίσω μέρος ενός μεγάλου φορτηγού το οποίο είναι γεμάτο με χάρτινα σακιά γεμάτα αλεύρι. Οι άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά στη σειρά για να αγοράσουν. Οι τελευταίοι, εκεί κατά τις 12–1 το μεσημέρι, φεύγουν άπρακτοι. Η νταλίκα έχει αδειάσει..!

Όποιον ρωτήσεις από όσους έχουν αγοράσει αλεύρι, σου λέει τα καλύτερα λόγια για την ποιότητά του. Πρέπει να υπολογίσουμε, ότι σήμερα, στον καιρό της ανέχειας, όλο και περισσότερα νοικοκυριά προτιμούν να φτιάχνουν ψωμί, κουλούρια ή γλυκά στο σπίτι, παρά να αγοράζουν έτοιμα.

Θα γνωρίσουμε σήμερα την εταιρία που φτιάχνει αυτό το εξαιρετικό προϊόν με την τεράστια κατανάλωση. Θα δούμε, επίσης, όλα τα στάδια της παραγωγής και τα πιστοποιητικά που συνοδεύουν το αλεύρι, από το χωράφι στο πιάτο μας.

Ποια είναι η επιχείρηση

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1966 με την επωνυμία ΑΦΟΙ Ν. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ Ο.Ε. Ήταν η φυσική συνέχεια ενός οικογενειακού νερόμυλου της περιοχής.

Το 1994 «μεγάλωσε» και έγινε ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία ΜΥΛΟΙ ΑΦΟΙ Ν. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΑΕ, με έδρα την Καλαμπάκα. Η εταιρία διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις σε οικόπεδο 12.000 τετραγωνικών και παράγει 250 τόνους προϊόντων το 24ωρο.Η εταιρία έχει εξειδίκευση στην παραγωγή αλεύρων από την επεξεργασία σταριού. Η διαδικασία έχει πολλά στάδια:

Η πολύπλοκη διαδικασία της επεξεργασίας του σταριού για την παραγωγή αλεύρων συνοδεύεται σε όλα τα στάδια από πιστοποιητικά και χημικές αναλύσεις που αποδεικνύουν την άριστη ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Σκεφτείτε ότι υπάρχει έλεγχος και πιστοποίηση ακόμη και για το… νερό που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία του σταριού..!Φυσικά τα νούμερα και οι χημικοί τύποι δεν μας λένε πολλά επί της ουσίας. Αυτό που μας «λέει» ότι το νερό, π.χ., είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια, είναι η ίδια η ύπαρξη του πιστοποιητικού. Όταν το δείγμα είναι εκτός ορίων δεν χορηγείται πιστοποιητικό και το δείγμα αποστέλλεται στον ΕΦΕΤ για περαιτέρω έλεγχο και ενέργειες.


Χωρίς σαλμονέλα, σταφυλόκοκκο κλπ.

Άλλο ένα σημαντικό σημείο της παραγωγικής διαδικασίας είναι η ύπαρξη ή μη μικροβιακών οργανισμών στο σιτάρι, οι οποίοι, αν υπάρχουν, θα περάσουν στο αλεύρι. Δείτε το πιστοποιητικό της ανάλυσης:Όπως βλέπετε, η εξέταση για salmonella, listeria, e-coli (κολοβακτηρίδιο), st. aureus (σταφυλόκοκκος) κλπ. είναι ΑΡΝΗΤΙΚΑ. Αν δεν υπήρχε η ανάλυση και υπήρχαν οι μικροοργανισμοί στο σιτάρι, φυσικά θα περνούσαν στο τελικό προϊόν, δηλαδή το αλεύρι. Άρα, εδώ παίρνουμε ένα αλεύρι με πιστοποιημένη την καθαρότητά του.  

Ένας άλλος σημαντικότατος παράγοντας είναι τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια του σταριού. Τεράστιο θέμα τα φυτοφάρμακα. Είναι αδύνατο να προστατευθεί ο καταναλωτής, αν δεν έχει γίνει χημική ανάλυση του προϊόντος. Εδώ υπάρχει:


Άλλες δύο σελίδες με φυτοφάρμακα περιλαμβάνει η ανάλυση και όλα είναι μέσα στις επιτρεπόμενες προδιαγραφές. Όπως αναφέρεται στο τέλος της ανάλυσης «η ένδειξη “<R.L.” σημαίνει ότι η συγκεκριμένη φυτοπροστατευτική ουσία είτε δεν ανιχνεύθηκε, είτε ανιχνεύθηκε σε συγκέντρωση μικρότερη από το όριο αναφοράς της μεθόδου».  

Δηλαδή το αλεύρι που βάζουμε στο στόμα μας, μικροί και μεγάλοι, σαν ψωμί, κουλούρι, κέικ, γλυκό κλπ., είναι απόλυτα καθαρό από φυτοφάρμακα.

 

Πιστοποιημένοι… σάκοι..!


Όπως βλέπετε, υπάρχει πιστοποίηση καταλληλότητας για τρόφιμα, ακόμη και για τους χαρτόσακους που χρησιμοποιούνται για την συσκευασία των αλεύρων!

Από όλα όσα μάθαμε για το αλεύρι που διατίθεται στο «Χωριό Παραγωγών» του Βύρωνα, φαίνεται ότι δικαιολογείται απόλυτα η τεράστια κατανάλωση και οι ουρές που σχηματίζονται κάθε φορά από το πρωί μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων.

Αν υπολογίσουμε και τις ποσότητες των αλεύρων που δίνουν οι παραγωγοί στην Εκκλησία για τα συσσίτια, τότε… δικαιολογείται ο πόλεμος που δέχεται το «Χωριό»: ο θεσμός λειτουργεί σε όφελος του πολίτη – καταναλωτή..! Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν συγχωρούν οι υπέρμαχοι των «δικαιωμάτων» των… φτωχών «κεφαλαιοκρατών»…

You are here: Οι γειτονιες μας ΒΥΡΩΝΑΣ Το ψωμί… ψωμάκι..!