Warning: Creating default object from empty value in /home/zfigaurk/public_html/plugins/system/jat3/core/joomla/modulehelper.php on line 320
ΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ τα αδρανή υλικά (μπάζα, τούβλα, οικοδομικά υλικά κλπ.) που μαζεύονται καθημερινά από τους δρόμους του Βύρωνα;

ΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ τα αδρανή υλικά (μπάζα, τούβλα, οικοδομικά υλικά κλπ.) που μαζεύονται καθημερινά από τους δρόμους του Βύρωνα;

Διαπιστώσεις και ερωτήματα της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ.  
Κατατέθηκε αίτηση για σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Βύρωνας, 13/11/2019

Τα αδρανή υλικά είναι ανακυκλώσιμα.

Όλοι οι δήμοι είναι εκ του νόμου υπόχρεοι να τα προωθούν για ανακύκλωση (ΚΥΑ 36259/1757/Ε103 [ΦΕΚ 1312/Β΄/24-8-2010).

Η Υπηρεσία Καθαριότητας κάθε Δήμου είναι αρμόδια να συλλέγει και να μεταφέρει τα υλικά αυτά σε χώρους κατάλληλους για την ανακύκλωσή τους. Από τις αρχές του 2018 απαγορεύεται η μεταφορά και ταφή των αδρανών υλικών στην χωματερή της Φυλής.

Οι περισσότεροι Δήμοι του Λεκανοπεδίου έχουν ήδη μεριμνήσει προκειμένου να μεταφέρουν τα αδρανή υλικά που συλλέγουν προς ανακύκλωση.

Δυστυχώς, ο Δήμος Βύρωνα δεν έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα να οργανώσει την υποχρεωτική πλέον ανακύκλωση των αδρανών υλικών, με αποτέλεσμα μπάζα και άλλα υλικά εκσκαφών, κατεδαφίσεων και ανακαινίσεων να συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια της πόλης. Όσα δε συλλέγονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου δε μεταφέρονται προς ανακύκλωση!

Με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής συσσωρεύονται σήμερα πάνω από 1000 τόνοι αδρανών υλικών στον ορεινό όγκο του Υμηττού! Σε χώρο στην Α’ ζώνη Υμηττού, όπου παράνομα εδώ και δεκαετίες λειτουργεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) του Δήμου Βύρωνα!

Ο Σ.Μ.Α. Βύρωνα βρίσκεται μέσα στο δάσος, σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως NATURA, πάνω από την περιοχή του «Κουταλά», πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Καρέα.

 

Πάνω από 1000 τόνοι απορριμμάτων στον Υμηττό... Φωτογραφία της 11/11/2019.
Από την επίσκεψη των δημοτικών συμβούλων της Πρωτοβουλίας κ.κ. Β. Σάρολα,
Κ. Τσιάκαλου και Δ. Παπαδημητρίου στον Υμηττό.

 

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην πόλη μας…

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη 7/11/2019 και κλήθηκε –στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 11/11/2019, που τελικώς ματαιώθηκε λόγω κατάληψης της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα– να συζητήσει και να αποφασίσει για τον τρόπο επίλυσης της αδιέξοδης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Η δε εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος ήταν τόσο πρόχειρη, ασαφής και αόριστη, που δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον είναι ικανή να αντιμετωπίσει –έστω και τώρα– το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τόσο μέσα στην πόλη του Βύρωνα όσο και στον ορεινό όγκο του Υμηττού. Υπήρξε δε σειρά ανακοινώσεων καταδίκης της δημοτικής αρχής Βύρωνα από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ΑΔΕΔΥ κ.ά., με κατηγορίες για προσπάθεια από μέρους του Δημάρχου Βύρωνα να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου, κάνοντας χρήση του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου που ψήφισε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. τον περασμένο Οκτώβριο.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ, πιστή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών που μας εξέλεξαν στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου:

ΖΗΤΑ την άμεση απομάκρυνση και προώθηση για ανακύκλωση των 1000 περίπου τόνων αδρανών υλικών που συσσωρεύονται σήμερα στον ορεινό όγκο του Υμηττού. Δε μπορεί να συνεχιστεί η κερδοσκοπική και εγκληματική δραστηριότητα εναπόθεσης απορριμμάτων, μπαζών κλπ. στο βουνό μας, στον Υμηττό. Ήρθε η ώρα να μπει τέλος στην ανεύθυνη συμπεριφορά όλων όσων διευκολύνουν ή κλείνουν τα μάτια στη συνεχιζόμενη καταστροφή του πολυτιμότερου από κάθε άποψη «περιουσιακού» στοιχείου της πόλης μας, επικαλούμενοι κάθε λογής σοφίσματα και δικολαβισμούς.

ΑΠΑΙΤΕΙ την άμεση απόδοση ευθυνών για το γεγονός ότι τα απορρίμματα αντί να ανακυκλώνονται παραμένουν στον Υμηττό και μολύνουν το δάσος.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ για άλλη μία φορά υπεύθυνα την πρωτοβουλία ζητώντας την άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την άμεση απομάκρυνση των 1000 τόνων απορριμμάτων από τον ΣΜΑ.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βύρωνα βρίσκεται στο ΚΟΚΚΙΝΟ. Είναι απαραίτητη η εκπόνηση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τον επανασχεδιασμό των υπηρεσιών καθαριότητας και ανακύκλωσης. Άμεσος στόχος, η βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη, ο εξορθολογισμός των δημοτικών τελών, η προστασία του περιβάλλοντος και η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών προς όφελος των δημοτών.

 

Η αίτηση έκτακτης σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου

 

Προς: τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα κ. Γεώργιο Πλακίδα


Κοινοποίηση προς:

1. Τον Δήμαρχο Βύρωνα κ. Γρηγόριο Κατωπόδη

2. Τους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Βύρωνα

3. Τους κ.κ. Διευθυντές των Υπηρεσιών του Δήμου Βύρωνα

4. Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

 

ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

 

Των δημοτικών συμβούλων της παράταξης «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ»:

1. Βασιλικής Σάρολα του Δημητρίου

2. Κοσμά Τσιάκαλου του Κωνσταντίνου

3. Θανάση Παπαδημητρίου του Δημητρίου

 

Βύρωνας, 13/11/2019

κ. Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε με το υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 27123/31.10.2019 έγγραφο του Διευθυντή Υπηρεσιών Καθαριότητας Δήμου Βύρωνα κ. Δημήτρη Βασιλακάκου, που κοινοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο στις 7/11/2019, λάβαμε για πρώτη φορά γνώση του γεγονότος ότι «στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου (ΣΜΑ) έχει σωρευθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα έως και σήμερα τεράστιος όγκος στερεών αποβλήτων σύμμεικτος μαζί με άλλα μη ανακυκλώσιμα υλικά (π.χ. οικιακά απορρίμματα), εκτιμώμενος άνω των 1.000 τόνων» (!), όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο.

Επειδή η συσσώρευση άνω των 1.000 τόνων αποβλήτων δημιουργεί «περιβαλλοντική ρύπανση στον χώρο του ΣΜΑ», όπως επί λέξει αναφέρεται στο ανωτέρω έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας.

Επειδή ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Βύρωνα λειτουργεί παρανόμως στην Α’ Ζώνη Υμηττού, μέσα στο δάσος του Υμηττού, πολύ κοντά στην περιοχή του «Κουταλά» και προφανώς η «περιβαλλοντική ρύπανση στον χώρο του ΣΜΑ» συνεπάγεται και περιβαλλοντική ρύπανση του Υμηττού με τις επιπτώσεις που όλοι μπορούμε αν μη τη άλλο να αναλογιστούμε. Άλλωστε, οι υπογράφοντες δημοτικοί σύμβουλοι επισκεφτήκαμε την 11/11/2019 το ΣΜΑ και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί.

Επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης των απορριμμάτων.

Επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το αρμόδιο όργανο για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Για τους λόγους αυτούς, ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

Την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση και Λήψη απόφασης για την άμεση απομάκρυνση των 1000 τόνων απορριμμάτων από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Δήμου Βύρωνα».

Θεωρούμε απαραίτητο όπως προσκαλέσετε και παρευρίσκονται στη συζήτηση οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Βύρωνα και κάθε άλλο πρόσωπο που μπορεί κατά τη κρίση σας να συνεισφέρει στην εξεύρεση άμεσης λύσης.

Βύρωνας, 13/11/2019

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Βασιλική Σάρολα, Κοσμάς Τσιάκαλος, Θανάσης Παπαδημητρίου

You are here: Οι γειτονιες μας ΒΥΡΩΝΑΣ ΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ τα αδρανή υλικά (μπάζα, τούβλα, οικοδομικά υλικά κλπ.) που μαζεύονται καθημερινά από τους δρόμους του Βύρωνα;