Αλήθειες και ψέματα...


ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Αλήθειες και ψέματα μπορεί να διακρίνει κανείς ακούγοντας τον νέο Υπ. Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση
στο ραδιοφωνικό σταθμό Νews 24/7.

Ενώ ακούγοντας στο ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό τον κ. Χατζηδάκη, αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, για τους συμβασιούχους είναι να ανατριχιάζεις.

 

 

Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει να εργαστούν πάνω από 30.000 εργαζόμενοι στους Δήμους για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με το πρόγραμμα υπερεκμετάλλευσης των ανέργων, το λεγόμενο   κοινωφελούς εργασίας, ο κ. Υπουργός μιλά για μόνιμη σταθερή εργασία. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα αυτό –οκτάμηνης διάρκειας- όσοι   είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ, ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25ευρώ,

Υπόσχονται χωρίς μέχρι σήμερα αντίκρισμα, ότι θα αντιμετωπίσουν την ομηρία των εργαζομένων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι. Υπουργοί φεύγουν και έρχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και το πρόβλημα παραμένει.

Αλήθεια ποιον νομίζουν και μέχρι ποτέ θα κοροϊδεύουν οι κυβερνώντες;

Με την πολιτική τους νέα γενιά χιλιάδων συμβασιούχων έχει δημιουργηθεί και αυξάνεται μέσα από διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ, σε Παιδικούς σταθμούς, Κοινωνικές δομές κ.λπ., μέσα από συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας στην καθαριότητα και αλλού.

Να τι είπε ο Υπ. Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης για τους συμβασιούχους: «Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μείωση του αριθμού των συμβασιούχων» τόνισε μιλώντας στον Νews 24/7 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Και εξήγησε: "Τα επίσημα στοιχεία απογραφής δείχνουν ότι το 2016 είχαμε 49.448 συμβασιούχους και τον Ιούλιο του 2018 ο αριθμός αυτός έπεσε στις 47.179, είχαμε δηλαδή μείωση κατά 2500 στα τελευταία δύο χρόνια. Ο κ. Χαρίτσης είπε επίσης ότι "δεν μπορούμε να αφήσουμε στην τύχη του αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ομηρείας που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα με τεράστιες προεκτάσεις". "Για το 2014 -συνέχισε- δεν υπάρχουν στοιχεία, ήταν αόρατοι οι συμβασιούχοι. Αυτό το πολυδαίδαλο σύστημα που φτιάχτηκε επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σε ερωτήσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι κάθε ομάδα συμβασιούχων αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση: "Θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες με προσλήψεις στη βάση του κανόνα 1/1 και όχι 1/5 όπως λέει η ΝΔ. Από εδώ και εμπρός η κατεύθυνση θα είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι συμβασιούχοι θα έχουν πλεονέκτημα και θα προκριθούν για τις μόνιμες θέσεις εφόσον αυτό είναι εφικτό".

Ανέφερε επίσης τα εξής: "Προσπαθούμε τώρα να δώσουμε λύση σ αυτό το πρόβλημα. να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης σε διαφορετικές ομάδες συμβασιούχων. Ηδη ολοκληρώνεται η διαδικασία του μεγάλου διαγωνισμού για ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων με προσλήψεις 8.500 εργαζομένων που καλύπτονταν από οκτάμηνες συμβάσεις για περισσότερα από δέκα χρόνια. Κινούμαστε με βάση τον σεβασμό στις διατάξεις του συντάγματος και στην ενωσιακή διαδικασία που δεν επιτρέπει την κατάχρηση αυτών των συμβάσεων. Αναζητούνται λύσεις κατά περίπτωση. Αναφέρω ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» όπου τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κ.α.).

Κατά τον κ. Χαρίτση, "η συζήτηση περί συμβασιούχων πρέπει να ενταχθεί στην ευρύτερη συζήτηση για το δημόσιο τομέα. Η ΝΔ μιλά για μικρότερο κράτος με βάση τον κανόνα για προσλήψεις/αποχωρήσεις 1/5. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας είναι η επαναφορά του κανόνα 1/1. Η πρόταση της ΝΔ δείχνει ότι είτε δεν έχει καμία εικόνα για την πραγματικότητα στη δημόσια διοίκηση είτε συνειδητά θέλει να μεταφέρει καίριες λειτουργίες του δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα".

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε και αυτός στον News 24/7 και είπε μεταξύ άλλων, για τους συμβασιούχους: "Για τους συμβασιούχους θα ισχύσει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα που δεν επιτρέπει τις συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσλάβει κομματικά ρουσφέτια και περιμένει όλους αυτούς να τους μονιμοποιήσουμε αυτό δεν θα γίνει. Το 2017 είχαμε αύξηση στο μισθολόγιο Δημοσίου κατά 400 εκ ευρώ σε σχέση με το 2016".  

"Ξαφνικός θάνατος" θα σημάνει για τους συμβασιούχους του δημοσίου και των Δήμων τα όσα δήλωσε ο κ. αντιπρόεδρος της Ν.Δ. εάν γίνουν πράξη.

Η πολιτική των κυβερνήσεων που αναπαράγει και ανακυκλώνει την ανεργία, που κρατά ομήρους χιλιάδες εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είναι καταχρηστική και αντισυνταγματική.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα το θετικό από τα κόμματα που εφάρμοσαν τα μνημόνια, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές τους. Μόνο η ανεξάρτητη εργατική ταξική δράση, μπορεί να αντιστρέψει αυτή τη βαρβαρότητα και την ομηρία χιλιάδων εργαζομένων.

Τα εργατικά δικαιώματα, όπως το αίτημα για μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα, καμιά απόλυση πρέπει να ξαναγραφούν στα εργατικά πανό.

Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή βρίσκεται στην επανεκκίνηση των ενωτικών, εργατικών και λαϊκών αγώνων και όχι στη κοινωνική αφασία και αναμονή.

Σεπτέμβριος 2018

You are here: Οι γειτονιες μας ΒΥΡΩΝΑΣ Αλήθειες και ψέματα...