Αυτή η εταιρία έχει καμία σχέση με τον «καταξιωμένο» «λαϊκό αγωνιστή» της Καισαριανής;


Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Μαγνησίας) και Δημήτρης Στρατούλης (Β' Αθήνας), κατέθεσαν ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, στις 6 Σεπτέμβρη 2012, στην οποία αναφέρουν «εκβιαστικές πρακτικές» της εταιρίας ΚΑΜΠΑΚΑΣ ΑΒΕΕ στο Βόλο προς τους εργαζόμενους.

Επειδή προφανώς οι «ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΕΣ» πρακτικές δεν συνάδουν με τους «λαϊκούς αγωνιστές» και επειδή υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για συνωνυμία, κάνω την ερώτηση για να πάρουμε (αν πάρουμε...) μια έγκυρη απάντηση. ΔΙΑΒΑΣΤΕ αναλυτικά την ερώτηση των δύο βουλευτών:

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Προς  Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Απολύσεις εργαζομένων και τεκταινόμενα στον Όμιλο Επιχειρήσεων ΚΑΜΠΑΚΑ ΑΒΕΕ στο Βόλο.

Ο όμιλος ΚΑΜΠΑΚΑ ΑΒΕΕ είναι μια μεταλλουργική – τεχνική επιχείρηση με έδρα την Ξάνθη.  Διατηρεί όμως και εργοστάσιο στο Βόλο στην B’ ΒΙ.ΠΕ.
Από τον Οκτώβριο 2010 αρχίζει το μαρτύριο των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Βόλου, όπου με πρόσχημα την κρίση, η επιχείρηση αθετεί την έγγραφη δέσμευσή της για αποπληρωμή καθυστερούμενων αποδοχών.

Οι εργαζόμενοι αρχικά πραγματοποιούν 24ώρη απεργία για την καταβολή των δεδουλευμένων και στην συνέχεια σε πνεύμα καλής θέλησης, λόγω  καταβολής μέρους αυτών, αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις.Όμως η εργοδοσία, αυθαίρετα και εκβιαστικά, απολύει 5 εργαζόμενους και θέτει εκβιαστικά το δίλλημα για εκ περιτροπής άδειες προσωπικού ή απολύσεις.
Το σωματείο ζητά έγγραφες εγγυήσεις για μη απολύσεις, αλλά και τη χρονική διάρκεια  του προτεινόμενου μέτρου.

Τον Ιανουάριο του 2011 πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας 2 εργαζόμενοι, που απολύονται. Από το Μάρτιο έως τον Μάιο του 2011 οι εργαζόμενοι προσπαθούν με κινητοποιήσεις, απεργίες – πορείες στην πόλη να κατοχυρώσουν τις θέσεις εργασίας τους και να πληρωθούν τα νόμιμα και δεδουλευμένα.Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις, τον Μάιο συμμετέχουν σε  συμφιλιωτική σύσκεψη στο υπουργείο εργασίας με τον υφυπουργό εργασίας, την εργοδοσία και εργατικούς φορείς, όπου με ευθύνη καθαρά της εργοδοσίας, η σύσκεψη αυτή απέβη άκαρπη. Τότε οι εργαζόμενοι, στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας απαντούν  με επίσχεση εργασίας.

Η εταιρεία χρησιμοποιώντας εκβιαστικό και επιλεκτικό τρόπο «πείθει» μεγάλο μέρος των εργαζομένων να αποχωρήσει οικιοθελώς.

Τον Αύγουστο του 2011 οι υπόλοιποι 5 εργαζόμενοι που απέμειναν ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα, διεκδικώντας τις καθυστερημένες αποδοχές τους και την καταβολή των μισθών υπερημερίας για το διάστημα της διάρκειας της επίσχεσης εργασίας.

Τον Νοέμβριο του 2011 ζητείται από τους εναπομείναντες εργαζόμενους στο Βόλο και τους εργαζόμενους στην Ξάνθη, να υπογράψουν οικιοθελή αποχώρηση και μέσω ΟΑΕΔ να προσληφθούν από την Εταιρεία ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Μ. ΕΠΕ, στην οποία ανταποκρίθηκαν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι φοβούμενοι την απώλεια του εισοδήματος τους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις συμβάσεις αορίστου χρόνου που είχαν.

Το Δεκέμβριο του 2011 με δικαστική απόφαση δικαιώνεται και επαναπροσλαμβάνεται 1 εργαζόμενος που είχε απολυθεί από τον Ιανουάριο.

Τον Ιούνιο του 2012 οι 5 εργαζόμενοι δικαιώνονται δικαστικά, ως προς την άσκηση του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας τους, πλην όμως δεν τους αναγνωρίζεται η υπερημερία της επίσχεσης και επιστρέφουν στην εργασία τους  στις 20 Ιουλίου.

Η εταιρεία με το πρόσχημα ότι κλείνει το εργοστάσιο στο Βόλο γιατί δεν  έχει αντικείμενο, τους προτείνει να απασχοληθούν στο αντίστοιχο εργοστάσιο της Ξάνθης, όπου και η έδρα της, διαφορετικά αν δεν δεχθούν, τους προειδοποίησε ότι θα τους απολύσει, πράγμα το οποίο και τελικά έκανε.

Σχετικά με την τύχη του εργοστασίου στο Βόλο, σημειώσατε, ότι ακόμα και σήμερα, αυτό λειτουργεί με 11 εργαζόμενους προσωπικό, 3 από τους παλιούς εργαζόμενους και 8 από την εταιρεία ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Μ. ΕΠΕ, με πιθανότητα πρόσληψης και νέου προσωπικού, λόγω νέων παραγγελιών!!!

Από τους 4 εργαζόμενους που καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις τους, οι 2 ήταν μέλη του σωματείου και άνω των 55 ετών.

Οι απολυθέντες προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και θα δώσουν τον αγώνα για τη δικαίωση τους.

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

1) Τι ενέργειες θα γίνουν για την επαναπρόσληψη των απολυθέντων εργαζομένων
και την πληρωμή της υπερημερίας της επίσχεσης;
2) Είναι σύννομη η «σύμπραξη» δύο διαφορετικών εταιρειών ΚΑΜΠΑΚΑΣ – ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ για την απορρόφηση εργαζομένων και η χρησιμοποίηση του ΟΑΕΔ;

Ο ερωτώντες Βουλευτές
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Δημήτρης Στρατούλης.

Μείνετε συντονισμένοι για να παρακολουθήσετε τα επόμενα "επεισόδια".


You are here: Οι γειτονιες μας ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ Αυτή η εταιρία έχει καμία σχέση με τον «καταξιωμένο» «λαϊκό αγωνιστή» της Καισαριανής;