“Δεδομένες και αναμφισβήτητες διαχειριστικές ευθύνες του Δημάρχου κ. Σταμέλου και της παράταξής του”

 

Ομιλία-σταθμός σε συγκέντρωση-σταθμό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η επικεφαλής της Παράταξης "Πρώτη Φορά Καισαριανή" Μπεττίνα Γεσθημανή Γραφίδου παρουσίασε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 -σε ένα κατάμεστο από περισσότερους από 500 πολίτες Δημαρχείο- τις προτάσεις και τις φιλοδοξίες της για μια σύγχρονη και πιο λειτουργική Καισαριανή. Μαζί με τους συνεργάτες της η υποψήφια Δήμαρχος χειροκροτήθηκε θερμά από το ακροατήριο.

Αναλυτικά η ομιλία της κυρίας Γραφίδου:

Είναι μια όμορφη ημέρα. Από αυτές που λες, ότι συνωμότησε το Σύμπαν, για να ζήσεις τα όνειρά σου. Είναι 30 Ιανουαρίου. Των Τριών Ιεραρχών. Μια λαμπερή  γιορτή για εμάς τους Εκπαιδευτικούς.

Για μένα όμως, η σημερινή, δεν θα είναι πλέον, μόνο η Γιορτή  των Γραμμάτων.

Θα είναι και η Γιορτή των Οραμάτων,

♦ για την Πόλη μας, 

για τις Καισαριανιώτικες Οικογένειες, 

για την Δημοκρατική μας παράδοση, 

για τη νέα παράταξη "Πρώτη Φορά Καισαριανή", την οποία ιδρύουμε όλοι μαζί σήμερα 30 Ιανουαρίου 2019, 

μια οραματική Παράταξη που κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι Καισαριανιώτες την πιστεύουν, την αγαπούν και  την προστρέχουν.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνοδοιπόροι, δεν είναι καθόλου τυχαίο που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Και θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ:

Το Νοέμβριο του 2018, αναθέσαμε σε εταιρία πολιτικών ερευνών, να κάνει μια "μέτρηση  κοινής γνώμης" μεταξύ των Δημοτών Καισαριανής, από τα αποτελέσματα της οποίας, 

♦ διαπιστώθηκε  σε υψηλά ποσοστά, μια γενικευμένη δυσαρέσκεια απέναντι στην Δημοτική Αρχή.

Το δε πρώτο εύρημα της έρευνας ήταν καταλυτικό, όπως μπορείτε να δείτε και στην κάρτα.

Επτά  στους δέκα (7/10) πολίτες θεωρούν ότι η ζωή στην πόλη, δεν βελτιώθηκε τα τελευταία 5 χρόνια, μετά τις εκλογές του 2014.

Η έρευνα, βέβαια, απλά επιβεβαίωσε σε αριθμούς όσα προβλήματα εντοπίζουν δια γυμνού οφθαλμού και βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι της Καισαριανής.  

Γι’ αυτό η πολιτική μας ανάλυση δεν αρκέστηκε στις δεδομένες και αναμφισβήτητες διαχειριστικές ευθύνες του Δημάρχου κ. Σταμέλου και της παράταξής του. Σε δεύτερο επίπεδο πολιτικής ανάγνωσης των αριθμών, οδηγηθήκαμε σε συμπεράσματα, τα οποία διατυπώνουμε σήμερα μπροστά σας, με ειλικρίνεια, σεβασμό και υπευθυνότητα...


 


Πρώτο συμπέρασμα: 

Η Καισαριανή  δεν βρίσκει στην καθημερινή ζωή, τις λύσεις που της αξίζουν, γιατί το παλιό τοπικό πολιτικό σύστημα, γνήσιος εκπρόσωπος του οποίου είναι ο σημερινός Δήμαρχος,

♦ έχει ξεμείνει από φρέσκες και τεκμηριωμένες προτάσεις, 

είναι αλλεργικό στις ανοιχτόμυαλες ιδέες, 

απεχθάνεται επιλεκτικά την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις επενδύσεις και τη Νέα Οικονομία,

δεν μπορεί να ενσωματώσει στον προγραμματικό του λόγο, την επιστημονική γνώση και τις τεχνοκρατικές καλές πρακτικές,

αντιλαμβάνεται  τον Πολιτισμό μονοκομματικά -ούτε καν κομματικά- και θεωρεί τον αστικό πολιτισμό, ως μια μικροαστική πολυτέλεια,

κατηγορεί τον τουρισμό, ότι εμπορεύεται την παράδοση και την Ιστορία,

αντιλαμβάνεται την οικολογία, την ανακύκλωση, ως διαπλεκόμενο συμφέρον των επιχειρηματιών,

και υποστηρίζει  ότι η  ψηφιακή τεχνολογία και το Internet  είναι εργαλεία του Καπιταλισμού.

 


Δεύτερο συμπέρασμα:   

Αυτό το παλιό πολιτικό σύστημα  όμως, είναι επικυρίαρχο εδώ και δεκαετίες πάνω στην Πόλη.

Την Καισαριανή, την διαφεντεύει ένας ιδιότυπος αριστερός -κι όχι κατ’ ανάγκη αριστερόστροφος- δικομματισμός, που μέχρι ένα σημείο ήταν ιστορικά επιβεβλημένος, κοινωνικά συμβατός και πολιτικά αναγκαίος.

Με την πάροδο των χρόνων όμως,

η ιστορική Καισαριανή μετατράπηκε  σε  "κομματικό λάφυρο",

οι κομματικοί δήμαρχοι δεν χρειάζονταν πρόγραμμα, 

δεν λογοδοτούσαν στους πολίτες, 

διοικούσαν  με έναν "σκληρό πυρήνα" ομοϊδεατών δημοτικών υπαλλήλων, σε ένα περιβάλλον αυστηρού κρατισμού,

και ένοιωθαν ασφαλείς, αφού στηρίζονταν στην δεδομένη συναισθηματική ψήφο των ηρωικών καισαριανιώτικων οικογενειών.

Στην Καισαριανή, απλά εναλλάσσονταν οι κομματικοί δήμαρχοι κι αυτή η εναλλαγή ήταν η μόνη ανακύκλωση που συνέβαινε στην πόλη.

Τα αστικά κόμματα από την άλλη, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχοντας ξεγράψει την Καισαριανή ως πολιτικό οικόπεδο, θυμωμένα που κυρίως η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ λεηλατούσε πολλά "γαλάζια" και "πράσινα" στελέχη, την τιμωρούσαν ανηλεώς. 

Οι αστικές κυβερνήσεις είχαν παραπεταμένη, απομονωμένη την Καισαριανή και υποχρηματοδοτούσαν τις υποδομές και την ανάπτυξη της πόλης. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Καισαριανή μας, με τον καιρό άρχισε να αραχνιάζει, παρότι είναι μια πόλη προικισμένη από τους αγώνες της και την Ιστορία, από την προκοπή και την αφοβία της μικρασιατικής φυλής, από το φυσικό της κάλος.

Η Καισαριανή χρόνια τώρα, αναπτύσσεται μόνο από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, κυρίως στην εστίαση και την διατροφική αλυσίδα και προ κρίσης από τον κατασκευαστικό τομέα.

Μοναδική παρένθεση στην αριστερή διοίκηση του δήμου Καισαριανής, υπήρξε η δημαρχία του Αντώνη Καμπάκα, στην παράταξη του οποίου "Καισαριανή-Δημιουργία" ήμουν στέλεχος επί σειρά ετών. Καταλαβαίνω ότι περιμένετε να σας πω την άποψή μου. Δεν έχω άποψη πια. Αυτή η παράταξη δεν έχει καμία δράση στην πόλη τώρα. Αυτή η αρνητική πραγματικότητα είναι η μόνη κριτική που ισχύει. Και λέει πολλά.

 Τρίτο  συμπέρασμα:  

Η μεγαλύτερη συνέπεια όλων των παραπάνω, είναι η απώλεια του Κοινωνικού Κεφαλαίου της Καισαριανής.

Η ακινησία και ο δογματισμός του τοπικού πολιτικού μοντέλου, αποξενώνει διαρκώς τους πολίτες.

Οι νέες γενιές ακολουθούν την οικογενειακή παράδοση, χωρίς βιωματικές προσλαμβάνουσες, χωρίς άμεση άποψη για τα "κοινά ζητήματα". 

Η μεσαία τάξη, φοβάται τους παραδοσιακούς κοινωνικούς αυτοματισμούς.

Οι νέοι κάτοικοι δεν μεταδημοτεύουν, δεν ενσωματώνονται.  

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και το επιστημονικό προσωπικό δεν ασχολείται με τα κοινά.

Στην Καισαριανή αποφασίζουν για τα πάντα, μειοψηφίες με "ιδεολογικό οικόσημο" και ιστορική ασυλία.

 Στην Καισαριανή,

♦ Ψηφίζει το 50%, 

♦ βγάζει δήμαρχο το 20% 

♦ και ασχολούνται με τα κοινά, μερικές εκατοντάδες.

Κι όπως καλά μας έχει διδάξει η Ιστορία, τόποι που χάνουν το κοινωνικό τους κεφάλαιο, δεν αναπτύσσονται ποτέ και νομοτελειακά μαραζώνουν, είτε οικονομικά, είτε πολιτισμικά..

Γι’ αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαίο που βρισκόμαστε σήμερα εδώ.  

Γιατί όλα δείχνουν, ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τις μεγάλες αλλαγές.

Μέχρι τώρα κανείς δεν τολμούσε να κάνει δημόσια την παραπάνω ανάλυση. Θα ένοιωθε αιρετικός κι αποσυνάγωγος, θα αντιμετώπιζε χλεύη κι επιθέσεις.

Μα οι καιροί άλλαξαν, η ελληνική κοινωνία άλλαξε βίαια, μέσα στις ακραίες συνθήκες των ανάλγητων Μνημονίων.

Θυμάστε ότι τέτοιες μέρες, τον Ιανουάριο του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας, ως νέος πρωθυπουργός, ήρθε στην Καισαριανή για να αποτίσει φόρο τιμής στο Σκοπευτήριο και να στείλει σκληρό μήνυμα στους δανειστές, να μην περιμένουν από αυτόν καμία κωλοτούμπα.

 Όμως η  οβιδιακή μνημονιακή μεταμόρφωση της κυβέρνησης Τσίπρα, από μόνη της αλλάζει τα δεδομένα και τους συμβολισμούς στην Καισαριανή.

Η ιδεολογική αποτυχία του "πρώτη φορά Αριστερά", αποδεικνύει ότι η πόλη για να αναπτυχθεί πρέπει να πάψει να είναι "κομματικό λάφυρο", έχει ανάγκη από νέες Ανεξάρτητες Παρατάξεις, από νέους πολιτικούς, από ενεργούς ανεξάρτητους πολίτες, που όλοι μαζί θα πουν:

Φτάνει πια η κομματική εκμετάλλευση, ήρθε η ώρα να πούμε: Πρώτη Φορά Καισαριανή.

Φτάνει πια η φενάκη των κομμάτων Νέου Τύπου, ήρθε η ώρα  των σύγχρονών Παρατάξεων  Νέου Τύπου, με Προγράμματα Νέου Τύπου, όπως αυτή που ιδρύουμε σήμερα.

Και θα σας εκμυστηρευθώ κάτι: η βαθιά μου επιδίωξη δεν είναι μόνο να πρωτεύσει η Παράταξη μας και να εκλεγώ Δήμαρχος.


Φιλοδοξώ, ο τίτλος της Παράταξής μας να γίνει το καθολικό μήνυμα
των δημοτικών εκλογών στην πόλη μας.

Φιλοδοξώ, ακόμα και αυτοί που δεν θα μας ψηφίσουν, να επιλέξουν τους συμβούλους των άλλων Παρατάξεων, με κριτήριο  την ανάγκη, την αλήθεια και το όραμα που εμπεριέχει το Πρώτη Φορά Καισαριανή.

Ήρθε η ώρα λοιπόν, να τολμήσουμε νέες προτάσεις, νέες λύσεις που θα απογειώσουν την καθημερινή ζωή στην πόλη, να στηρίξουμε την πεμπτουσία της ιστορικής μας ύπαρξης που είναι η καισαριανιώτικη οικογένεια.

Να επιστρέψουμε σε αυτό που πάντα ήταν η Καισαριανή, αλληλένδετες γειτονιές της τόλμης και της Πρωτοπορίας.

Και το πρώτο βήμα γι’ αυτό, είναι ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ, με την προϋπόθεση ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ.

Ταυτόχρονα, ήρθε η ώρα να εμπιστευθούμε νέους άφθαρτους πολιτικούς, ανθρώπους με όραμα, διάθεση προσφοράς, με ανεξάρτητη Ψυχή και Νου, με φρέσκες ιδέες και τεχνογνωσία στην Διοίκηση, την Οικονομία, την Κοινωνική Πολιτική...

Τέτοιοι άνθρωποι, είναι αυτοί που στις εκλογές του Μαΐου, θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με την Παράταξή μας Πρώτη Φορά Καισαριανή

Είναι αυτοί που πρώτοι με στήριξαν και πίστεψαν στην αναγκαιότητα μιας νέας Παράταξης, είναι μια νέα ομάδα συνοδοιπόρων, που τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και σας ζητώ να τους αποδώσετε το πιο ζεστό σας χειροκρότημα.

Γνωρίζετε επίσης ότι με τον νέο νόμο, τον "Κλεισθένη", όλες οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου, μοιράζονται από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, με ένα σύστημα απλής αναλογικής, το οποίο σημαίνει ότι ο νέος ή η νέα δήμαρχος της πόλης δεν θα έχουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Το γεγονός αυτό αλλάζει τον πολιτικό χάρτη στην Καισαριανή και απαιτεί να γεννηθούν νέα μοντέλα διοίκησης του Δήμου.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, μόνο οι γυναίκες γεννούν...

Υπό αυτή την οπτική γωνία μάλιστα, χαιρετίζουμε ως βήμα πολιτικού πολιτισμού την υποψηφιότητα μιας ακόμα γυναίκας, της Άννας Παραγιού.  

Οι νέες ισορροπίες ωστόσο, η έλλειψη παραταξιακών πλειοψηφιών και το δεδομένο ότι υπάρχουν πολιτικά και υπαρξιακά ασυμβίβαστα, μεταξύ των παρατάξεων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιβάλει μια νέα κουλτούρα συνεργασιών, θα αναγκάσει τον αριστερό δικομματισμό της πόλης, να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Θα υπάρξουν όμως πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις για το καλό της Πόλης, ή θα έχουμε "πολιτικές συμμαχίες του μεροκάματου", δηλαδή συμφωνίες υπόσχεσης θέσεων, με αντάλλαγμα την στήριξη στον δεύτερο γύρο και την δημιουργία συμφεροντολογικών πλειοψηφιών στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο;

Αυτό μένει να κριθεί, 

♦ από τα προγράμματα των παρατάξεων,

♦ τον πολιτισμό που θα επιδείξουν στην προεκλογική περίοδο και

♦ την σπουδή τους να συμμετάσχουν  σε ένα Ανοιχτό Δημόσιο Διάλογο.

Η Παράταξη μας, "Πρώτη Φορά Καισαριανή"  έχει καθαρές προθέσεις και διάφανες διαδικασίες.

Γι’ αυτό δημιουργήσαμε μία ιστοσελίδα, που μπορείτε να επισκεφθείτε στην διεύθυνση www.protiforakaisariani.gr και για την οποία είμαστε πραγματικά περήφανοι.

Εδώ θα αποτυπώνουμε και θα καταγράφουμε τις προτάσεις μας για σημαντικά σημεία και τις γειτονιές της πόλης μας, σε ένα δια δραστικό και αδιάψευστο χάρτη της πόλης.

Θα φιλοξενούμε δε απόψεις και άρθρα δημοτών, φορέων, ακόμα και στελεχών από τις άλλες παρατάξεις. Θα κάνουμε ζωντανό διάλογο με πάνω από 2.500 δημότες τους οποίους θα ρωτάμε «τι θα κάνατε εάν ήσασταν Δήμαρχος για μία μέρα;» 

Οι απαντήσεις τους δημοσιεύονται ήδη στην ιστοσελίδα και στο Facebook της Παράταξης και μελετώνται από τις ομάδες εργασίας του Προγράμματος.

Στην ιστοσελίδα δημιουργούμε επίσης, υπό την μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων ένα Πρόγραμμα Νέου Τύπου, στο οποίο ο Δημότης με αμεσότητα ρωτάει, παίρνει απαντήσεις και γίνεται συν δημιουργός του Προγράμματος Νέου Τύπου.

Επίσης, οι Δημότες σε περιβάλλον ψηφιακής Δημοκρατίας, ψηφίζουν τις λύσεις που θεωρούν σωστές στα μεγάλα προβλήματα της Καισαριανής.

Και τέλος, η σύγχρονη ιστοσελίδα, καθρέφτης της σύγχρονης Παράταξης, χρησιμοποιεί όλα τα ψηφιακά μέσα (video, γραφήματα, ψηφιακή βιβλιοθήκη, Social media), ώστε να φτάσει το μήνυμα της Παράταξης «Πρώτη Φορά Καισαριανή» παντού και κυρίως στους νέους ανθρώπους και τα τεχνολογικά ακροατήρια.

Μέσα λοιπόν από την ιστοσελίδα μας και τις ομάδες εργασίας που ήδη δουλεύουν ασταμάτητα, θα δημιουργούμε δυναμικά, συμμετοχικά και διάφανα, ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ NEOY TYΠΟΥ, το οποίο θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου και θα το θέσουμε σε δημόσια κριτική και διαβούλευση. 

Σήμερα, θα μου επιτρέψετε, να σας παρουσιάσω τους άξονες του προγράμματός μας, με ένα τρόπο που συνδυάζει τις δύο ιδιότητές μου:

της δασκάλας και

της υποψηφίας δημάρχου

Επιτρέψτε μου να σας περιγράψω από το Α έως το Ω,  το αλφαβητάρι του οράματος μας και την αυριανή Καισαριανή.


Αποκομιδή - Ανακύκλωση σκουπιδιών 

Τέλος Μαρτίου θα σας παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη την πρόταση μας  για την Διαχείριση και Ανακύκλωση Αποβλήτων στην Καισαριανή.

Το κόστος της πρότασης θα κυμανθεί στα 4 εκατομμύρια ευρώ και θα έχει 10 προτεινόμενους φορείς χρηματοδότησης.

Ο τίτλος του σχεδίου μας θα είναι " Ομορφαίνεις τα σκουπίδια και κερδίζεις". Τον τίτλο τον εμπνευστήκαμε, από το Ισραήλ.

Εκεί, έξω από το Τελ Αβίβ, λειτουργούσε η μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου, που δεχόταν καθημερινά 25 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών.

Σήμερα, στη θέση της βρίσκεται ένα οικολογικό πάρκο, ένας από τους μεγαλύτερους χώρους ανακύκλωσης παγκοσμίως, 

που παράγει από τα απόβλητα,  

♦ καύσιμα, λιπάσματα, ηλεκτρική ενέργεια, νερό άρδευσης, ακόμα και έπιπλα κήπου   

♦ και λειτουργεί με το σύνθημα “ομορφαίνοντας τα σκουπίδια”.

Στην Καισαριανή που παράγει 25 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών το χρόνο -κι όχι την ημέρα όπως το Τελ Αβίβ- δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν λέμε να έφτανε η δημοτική αρχή Καισαριανής μέχρι το Ισραήλ για να δει από κοντά μια διεθνή καλή πρακτική. Θα μπορούσε όμως να πεταχτεί μέχρι του Ζωγράφου, όπου ο Δήμος έχει εκπονήσει, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ένα εξαιρετικό Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Μάλιστα ο  Δήμος Ζωγράφου, αναζητά διαδημοτική συνεργασία, γι’ αυτό συζητά με τους δήμους Βύρωνα, Παπάγου, Αγίας Παρασκευής.

Γιατί δεν συζήτησε μαζί τους και ο κ. Σταμέλος; Μα γιατί η δημοτική αρχή προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήστε δε που είναι και γυναίκα.

Βέβαια ο Δήμαρχος παραπονείται -ίσως και δίκαια- ότι  ο Δήμος Καισαριανής έχει καταθέσει σχέδιο Ανακύκλωσης από το 2016 και το έχει παγώσει σκόπιμα, η προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Περιφερειάρχης κ. Δούρου.

Έστω ότι είναι έτσι. Τουλάχιστον την πόλη δεν μπορείτε να την διατηρείτε καθαρή κ. Δήμαρχε;

Στην μέτρηση Κοινής Γνώμης που κάναμε, στον τομέα της Καθαριότητας, 6 στους 10 Καισαριανιώτες, θεωρούν ότι δεν τα πήγατε καθόλου καλά στην Καθαριότητα και το Περιβάλλον. 

 

Βελτίωση ΚΕΠ     1980.

Πριν από λίγες μέρες έμαθα από ένα συνεργάτη μου, ότι σύμφωνα με μετρήσεις του αρμόδιου υπουργείου σε 6000 άτομα, το 94% των Ελλήνων έχουν θετική γνώμη για τα  ΚΕΠ, ποσοστό πρωτοφανές για τη Δημόσια Διοίκηση.  

Εμείς το δηλώνουμε κατηγορηματικά. Θα φτάσουμε το ΚΕΠ Καισαριανής στο 200% της αποδοχής του κόσμου:

♦ Θα ενισχύσουμε το ΚΕΠ με προσωπικό και τεχνογνωσία.

♦ Θα το κάνουμε νευραλγικό βραχίονα της Διοίκησης μας.

♦ Θα θεσπίσουμε το " Κόκκινο ΚΕΠ ", μια υπηρεσία παροχής συμβουλών και βοήθειας στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

♦ Θα θεσπίσουμε την υπηρεσία "ΚΕΠ στο σπίτι" για τους δημότες με πραγματικές δυσκολίες μετακίνησης

♦ Έχουμε ήδη σχεδιάσει το "Ψηφιακό ΚΕΠ" το οποίο θα παρέχει ορισμένες υπηρεσίες σε 24ωρη βάση.


Βελτίωση ΚΑΠΗ 

Επισκεφθήκαμε ήδη το Α΄ ΚΑΠΗ Καισαριανής και ανακοινώσαμε μέρος του προγράμματός μας, που αφορά σε:

1. Ειδικά προγράμματα ψυχοκοινωνικής υγείας. 

2. Ίδρυση Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου με ιδιαίτερο βάρος στην επιμόρφωση και την ποιότητα ζωής της τρίτης ηλικίας.

3. Καθιέρωση -σε συνεργασία με όμορους δήμους- από τα αθηναϊκά θέατρα και τους μεγάλους κινηματογράφους, ειδικών παραστάσεων και προβολών για τα ΚΑΠΗ, με χαμηλό αντίτιμο.

4. Δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας για τα ΚΑΠΗ, στην οποία θα φιλοξενούνται πολιτιστικές δράσεις, φωτογραφίες, αφηγήσεις με τα αποστάγματα της βιωματικής σοφίας της τρίτης ηλικίας, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.  

 

Γειτονιές   

'Όπως διαπιστώσατε παραπάνω, στην παρουσίαση της ιστοσελίδας μας, το Πρόγραμμα της Παράταξης, θα έχει ειδικές προτάσεις για τις γειτονιές και τα σημεία της πόλης, υψηλής κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής έντασης.


Δημοκρατία

Αν η κυβέρνηση Τσίπρα καθιέρωσε την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να διασώσει και να δώσει ρόλο στις δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι μια άλλα πολιτική συζήτηση.

Η Παράταξή μας συμφωνεί ωστόσο, με αρκετές από τις θεσμικές μεταβολές που έφερε ο "Κλεισθένης", και μάλιστα θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είναι πιο προωθημένος, πιο αντιγραφειοκρατικός.

Ο "Κλεισθένης", η απλή αναλογική, θα βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης και κουλτούρας, πιο συνθετικής, συνεργατικής και συμμετοχικής, στην διοίκηση του Δήμου.

Εμείς θα σεβαστούμε το πνεύμα του και θα χρησιμοποιήσουμε τα θεσμικά εργαλεία του, καθώς πιστεύουμε , όπως λέμε και στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη,

♦ στην Καισαριανή της Κοινωνικής Πλειοψηφίας κι όχι στην Καισαριανή όπου ψηφίζει το 50% και έχει Δημάρχους νομιμοποιημένους από το 20% του εκλογικού σώματος,

♦ στη Δημοκρατία, που αποτελεί ένα τεράστιο μεταμνημονιακό Εθνικό Θέμα και μπορεί να οικοδομηθεί πάλι στη χώρα μας, με τα δομικά υλικά της τοπικής συνεννόησης.

Θέλουμε επίσης να βάλουμε "τον δημότη της Καισαριανής στα πράγματα".

Γιατί, ΠΡΟΣΈΞΤΕ την κάρτα με ένα εύρημα της έρευνας.

Στην ερώτηση "πόσο ευχαριστημένος είστε όσον αφορά την Διαφάνεια στην Διαχείριση των Υποθέσεων του Δήμου", 

Το 57% δεν έχει καν άποψη, το 23% έχει αρνητική. 

Να πως αδρανοποιείται ο πολίτης, να πως χάνεται το κοινωνικό κεφάλαιο της Καισαριανής.

 

ΕΝΦΙΑ & ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ  

Φτάσαμε και στο μεγάλο θέμα του ΕΝΦΙΑ, που πυροδότησε και την πρώτη - ευπρόσδεκτη - πολιτική αντιδικία.

Κατά την επίσκεψή μου στο Α’ ΚΑΠΗ Καισαριανής, τόνισα ότι η Παράταξη "Πρώτη Φορά Καισαριανή" τάσσεται υπέρ της προοπτικής να μεταφερθεί στους δήμους η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.
Πρόσθεσα δε, ότι ως αυριανή Δήμαρχος θα φροντίσω άμεσα να διορθώσω σε τοπικό επίπεδο τις αδικίες της κεντρικής κυβέρνησης και να μειώσω τον φόρο σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι.

Ο δήμαρχος και η παράταξή του, έσπευσε να καταγγείλει την θέση μας, να αμφισβητήσει την ανεξαρτησία της παράταξης και να μας... μαλώσει, ως πολιτικούς παρακολουθητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Επειδή δε, είμαστε υπέρ του "Κλεισθένη", δεν αποκλείεται αύριο, να μας καταγγείλει στις εφημερίδες που φιλοξενούν πληρωμένα εξώφυλλα και συνεντεύξεις του, ότι είμαστε και ουρά του ΣΥΡΙΖΑ.  

Αγαπητέ δήμαρχε, πότε θα αποδεχθεί η παράταξή σας, ότι υπάρχουν κι άλλες απόψεις εκτός από την δική σας, με στόχο την βελτίωση της ζωής των οικογενειών στην Καισαριανή;

Γιατί διαρκώς σας διαφεύγει ο διαλεκτικός νόμος "περί ενότητας και πάλης των αντιθέτων'', που αποτελεί άλλωστε την καύσιμη ύλη του Μαρξισμού;

Λοιπόν ξεκαθαρίζουμε:

- Η παράταξή μας είναι υπέρ της φορολογικής αποκέντρωσης και της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων.

Γιατί πιστεύουμε ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της πόλης και θα  ενσωματώσει στον προϋπολογισμό του δήμου

♦ μια μακροχρόνια κοινωνική πολιτική,

♦ την θεσμική αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, 

♦ την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τα νοικοκυριά με στόχο  την ευζωία των πολιτών.

Βλέπετε όμως, εάν τα έσοδα του Δήμου προέρχονται από τους φόρους, 

♦ ο δήμαρχος θα λογοδοτεί στους άμεσα φορολογούμενους δημότες, 

♦ και θα πρέπει να ασκεί οικονομική πολιτική, να δημιουργεί υποδομές ώστε να προσελκύει επενδύσεις και να δημιουργεί κέρδη, έσοδα για το καλό της κοινωνίας.

Γι’ αυτό το παλιό τοπικό πολιτικό σύστημα προτιμά την ακινησία του μεταπρατικού ελληνικού καπιταλισμού: να φορολογεί δηλαδή η Κεντρική Κυβέρνηση τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους και να δίνει στους Δήμους τους λεγόμενους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), μοιράζοντάς τους το 21,3% του  φόρου εισοδήματος, το 12% του ΦΠΑ και το 11,5 % του ΕΝΦΙΑ.

Αν προσθέσετε και τα τέλη καθαριότητας, φωτισμού & ακίνητης περιουσίας που εισπράττονται μέσω ΔΕΗ, έχετε σχεδόν το σύνολο των εσόδων των Δήμων.

Απρόσωπα έσοδα, που τα διαχειρίζονται κλειστές, γραφειοκρατικές ομάδες δημοτικής εξουσίας, ερήμην των δημοτών, ανεξάρτητα από την πορεία της οικονομίας, αδιάφορα ως προς τις εξελισσόμενες ανάγκες της κοινωνίας.

Νομίζω όμως, ότι με τις αλήθειες που θα ακουστούν για "Πρώτη Φορά στην Καισαριανή", αυτές οι εκλογές θα μας μείνουν αξέχαστες.

Ακόμα είμαστε στην αρχή.    


Ζωή στην πόλη 

Αυτός είναι ο πιο ζωτικός τομέας μιας Δημοτικής Αρχής, η πρώτη προτεραιότητα.

Προς το παρόν θα δεσμευτώ για ένα μόνο πράγμα: Θα δημιουργήσουμε θέση αντιδημάρχου για την Ζωή στην Πόλη.

Θα εκπλαγείτε ευχάριστα, με τις προτάσεις μας στο φλέγον αυτό θέμα.

Υπάρχουν στην παράταξή μας πρωτοποριακές ιδέες, ανθρώπινοι πόροι που είναι έτοιμοι να ξεχυθούν στην Πόλη και να τα αλλάξουν όλα, να ομορφύνουν τα πάντα.

Κι όπως βλέπετε σε άλλη μια  κάρτα της έρευνας μας, μας περιμένουν με Ελπίδα οι 7 στους 10 Καισαριανιώτες, που δεν είναι ικανοποιημένοι με την φροντίδα του Δήμου στους δρόμους και τις πλατείες.

 

Ηλεκτροφωτισμός  

Το σύνθημά μας είναι "Καλύτερα φωτισμένη πόλη, πιο ασφαλής για τις οικογένειες της Καισαριανής".

Ειδική ομάδα εργασίας επεξεργάζεται και συγκρίνει δεδομένα κόστους και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης για την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάνελ και ανεμογεννήτριες αισθητικά προσαρμοσμένες στο φυσικό περιβάλλον), οι οποίες συνδυαζόμενες με σύγχρονους λαμπτήρες τεχνολογίας LED, θα φωτίσουν καλαίσθητα, αποτελεσματικά και οικονομικά την Καισαριανή.

 

Θεσμικές Ανατροπές 

Ως δημοτική αρχή, θα υλοποιήσουμε με την μέγιστη δημοκρατική συνέπεια όλες τις νεωτερικές ρυθμίσεις του «Κλεισθένη», όπως η δυνατότητα διενέργειας δημοτικών δημοψηφισμάτων, για τα κρίσιμα ζητήματα, τις μακροπρόθεσμες επιλογές για τι μέλλον της Καισαριανής.

Θα κρατήσουμε ενεργό τον θεσμό του Δημοτικού Διαμεσολαβητή  που έχει ως κύρια αποστολή την καταπολέμηση φαινομένων κακοδιοίκησης στους ΟΤΑ και δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε, ώστε να επιλεγεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής από όλες τις Παρατάξεις.

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης θα ενσωματώσει Δημότες  με επαγγελματική τεχνογνωσία και κοινωνική εμπειρία.

Τα θεματικά Συμβούλια, μικτά σώματα από αιρετούς, πολίτες και θεσμικές οντότητες της Πόλης θα λειτουργούν διαρκώς, ως "επί μέρους δημοτικά συμβούλια".


Ιδιωτική Πρωτοβουλία  

Γνωρίζουμε καλά ότι το παλιό τοπικό πολιτικό σύστημα, θα σκίσει τα ιμάτιά του, αλλά ο βολικός και δογματικός κρατισμός φτάνει στο τέλος του.

Για "πρώτη Φορά στην Καισαριανή " θα μιλήσουμε για τη Νέα Οικονομία.

Για την ελάφρυνση των δημοτικών τελών στις μικρές επιχειρήσεις της πόλης μας.

Για έμπρακτη στήριξη και προβολή του εμπορικού κόσμου. 

Για επενδυτικά κίνητρα.

Για μικτές επιχειρήσεις Δήμου και Ιδιωτών.

Στο Πρόγραμμά μας, θα κάνουμε συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις.

Τώρα θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα Μικτής Επιχείρησης: τα Ξύλινα θα γίνει σοβαρός, σύγχρονος τόπος αναψυχής, που θα παρέχει υψηλής υπεραξίας προϊόντα και υπηρεσίες.

Θα δημιουργηθεί το "Μουσείο των Επαγγελμάτων που Χάθηκαν", πολλά επαγγέλματα εκ των οποίων έφεραν στην Ελλάδα ή εξέλιξαν οι Μικρασιάτες Πρόσφυγες, και με βάση αυτό το Μουσείο, η Καισαριανή και τα Ξύλινα θα γίνουν Προορισμός Εκπαιδευτικών Εκδρομών από όλα τα σχολεία της Αττικής.

Επίσης θα δημιουργηθεί ένα μοντέρνο Αναγνωστήριο, με ειδικές τιμές για τα μέλη του που θα είναι κυρίως φοιτητές από τα γειτονικά Πανεπιστήμια.


Κοινωνική Πολιτική - Αλληλεγγύη 

Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος που ασχολείται με τα κοινά και δεν θέλει να ασκεί Κοινωνική Πολιτική, που δεν θέλει να είναι αλληλέγγυος στους αδύνατους.

Πρέπει να ορίσει όμως η κάθε παράταξη πως ορίζει τις έννοιες.

Η παράταξή μας πιστεύει ότι στην Καισαριανή πρέπει να δημιουργηθεί ένα μικρό Κράτος Πρόνοιας που θα σχεδιάζει μακροπρόθεσμες πολιτικές  Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, στην βάση της αναδιανομής του πλούτου που παράγει η Πόλη. Άρα, πρέπει να ασχοληθείς με την Οικονομία, με στόχο να βρεις τους πόρους της Κοινωνικής Πολιτικής.

Και πρέπει να βάζεις τάξη και προτεραιότητες, να έχεις εξασφαλίσει τα τροφεία για τα παιδιά 600 οικογενειών που δυσκολεύονται διαχρονικά και ταυτόχρονα να έχεις ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ένα σχέδιο ώστε να μη χαθεί ούτε μια πρώτη κατοικία από κόκκινο δάνειο, με εξαίρεση τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Πρέπει να προσεγγίζεις  το μικρό και αλληλέγγυο Κράτος Πρόνοιας, με όρους Πολιτικής και Οικονομίας, αλλά  να το υλοποιείς με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και βαθιά κοινωνική συναίσθηση.

Η θητεία μου στα κοινά και στην Εκπαίδευση, έχει αποδείξει ότι μπορώ να καταφέρω και τα πιο δύσκολα πράγματα στον τομέα αυτό, αλλά τώρα εγώ και οι συνεργάτες μου, λαχταρούμε να πάρουμε την εντολή, να ασκήσουμε μια κοινωνική πολιτική που πρώτη φορά θα γνωρίσει η Καισαριανή.

 

Λεωφόροι  

Προχωρούμε στην εκπόνηση ειδικής επιστημονικής μελέτης για την Εθνική Αντιστάσεως. Στόχος να μετατραπεί από οδικός διάμεσος Αττικής Οδού και νοτίων προαστίων, σε ζωντανό εμπορικό κέντρο της πόλης μας, προσελκύοντας κατοίκους και επισκέπτες.  

 

Μικρασιατικός & Αστικός Πολιτισμός   

Τι φροντίζει ένας Μικρασιάτης πρόσφυγας πάνω από όλα; Η αυλή του να είναι καθαρή, ασπρισμένη, λουλουδιασμένη. Το ίδιο θέλει για τη γειτονιά και την πόλη του.

Μιλάμε διαρκώς για τον Μικρασιατικό πολιτισμό και ξεχνάμε ότι αυτός είναι ταυτισμένος με τον αστικό πολιτισμό. Και σε αυτό τον τομέα έχουμε σχέδια και ιδέες που θα υλοποιηθούν για πρώτη φορά στην Καισαριανή καθώς θα σπείρουμε στην πόλη στοιχεία «ορατού, δημοσίου πολιτισμού».

Η Ανθή Μπαλαγιάννη, υποψήφια με το συνδυασμό μας και πρωτοπόρος στην Αξιοποίηση των "τεχνών του δρόμου" έχει κάνει την αρχή.

"Κάθε πεζοδρόμιο που θα φτιάχνουμε, θα έρχομαι εγώ και θα το ζωγραφίζω" μας λέει και το εννοεί.

Όπως εννοούμε ως παράταξη τις μόνιμες παρεμβάσεις αστικού πολιτισμού,

♦ σε πλατείες και δρόμους της πόλης

♦ στις στάσεις και τα παγκάκια

♦ στα δημόσια κτίρια.

Η δημοτική βιβλιοθήκη αισθητικά πρέπει να είναι το ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ κι έτσι θα γίνει.

Η πόλη μας έχει 3 θέσεις εισόδου, οι δυο εκ των οποίων είναι πλήρως αδιάφορες έως άσχημες. 

Η μια θέση είναι η περιοχή του πολιτιστικού κέντρου, Αγίου Νικολάου με τους πολλαπλούς δρόμους και η άλλη στην διασταύρωση του τέρματος των  λεωφορείων.

Η τρίτη θέση, παράλληλη είσοδο με την είσοδο της Πανεπιστημιούπολης διασώζεται λόγω φωτιστικών και πλακόστρωτου. Όμως ελλιπώς. 

Τι πρέπει να γίνει; Οι χώροι αυτοί πρέπει να είναι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΟΜΟΡΦΟΙ μέρα και Νύκτα. Οι παρεμβάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν πεζοδρόμια, πράσινο, χρώματα, φωτισμούς, έργα τέχνης, κλπ. Να νοιώθει κάποιος ότι μπαίνει σε μια προσεγμένη πόλη.  

Μια τέτοια πόλη μας αξίζει, μέσα στην οποία θα ιδρύσουμε το ψηφιακό μουσείο Μικρασιατών Προσφύγων, στο οποίο θα καταγραφεί και θα διασωθεί η ιστορική μνήμη.

 

Νέα Οικονομία - Ανεργία - Ανάπτυξη 

Η αξιοποίηση της Νέας Οικονομίας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η αξιοποίηση της Πόλης ως τουριστικός προορισμός.

Η δημιουργία υποδομών που θα επιτρέψουν τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Πόλη.

Η παροχή κινήτρων έναντι θέσεων εργασίας.

Η δημιουργία υπηρεσίας που θα παρέχει πληροφορίες και συμβουλές στους επιχειρηματίες της Καισαριανής, ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ ή στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Τα Προγράμματα κατάρτισης ανέργων και ενίσχυσης νέων επαγγελματιών.

Η ενθάρρυνση και η συμβουλευτική συνδρομή του Δήμου στην δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων είναι οι βασικοί άξονες, γύρω από τους οποίους  θα κινηθεί το πρόγραμμά μας.

Στον κρίσιμο αυτό τομέα θα ξεκινήσουμε σχεδόν από το μηδέν.

Δείτε στην κάρτα τι πιστεύει ο κόσμος για την δημαρχία του κ. Σταμέλου.

Μόνο το 17,6%, δηλαδή η στενή κομματική βάση του ΚΚΕ, είναι ικανοποιημένο από τις πρωτοβουλίες και την απόδοση του Δήμου στην τοπική ανάπτυξη και την ανεργία.

 

Ξένοι στην ίδια πόλη  

Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά εργαλεία του "Κλεισθένη" για να ενεργοποιήσουμε την μισή Καισαριανιώτικη κοινωνία που δεν ψηφίζει, τους νέους κατοίκους που δεν μεταδημοτεύουν. Σεβόμενοι τα ευπαθή προσωπικά στοιχεία, θα δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων αυτών των κατοίκων, την οποία θα γνωστοποιήσουμε σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και θα συγκροτήσουμε συμβουλευτική επιτροπή από αιρετούς, φορείς και τους παλαιότερους των δημοτών για να απευθυνθούμε στους νέους κατοίκους, με στόχο να τους βάλουμε στην μεγάλη Καισαριανιώτικη οικογένειά μας.


Οικογένεια  

Η καισαριανιώτικη οικογένεια και οι ανάγκες της είναι ο κεντρικός άξονας όλου του προγράμματος της Παράταξης "Πρώτη Φορά Καισαριανή".  

Βάλαμε στο "όμικρον " την Οικογένεια, κυρίως για να χαλαρώσουμε, δείχνοντάς σας την φωτογραφία με τους τρεις μπαμπάδες που βγάζουν βόλτα τα μωρά με τα καροτσάκια.

Είναι μια εικόνα από το μέλλον και θα δούμε πολλές τέτοιες, όταν η Καισαριανή αποκτήσει την Πρώτη Γυναίκα Δήμαρχο.


Παιδεία  

Η Παιδεία θα αποτελέσει κορυφαίο πυλώνα δουλειάς της Παράταξής μας. Το έχω αποδείξει προσωπικά ως μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας το χρονικό διάστημα 2006- 2018.

Εγγυόμαστε για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών των σχολείων.

Θα δημιουργήσουμε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ. Όλα τα παιδιά της πόλης μας να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν εποικοδομητικές δραστηριότητες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουμε στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους παιδικούς σταθμούς. Στόχος μας ο εμπλουτισμός του προγράμματος σπουδών με νέες δράσεις και δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών μας.

Δεσμευόμαστε για την παρουσία ψυχολόγων στα σχολεία, για την στήριξη γονέων και μαθητών στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ως Παράταξη θα σταθούμε με κάθε τρόπο ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ.

 

Ρύπανση 

Στον κρίσιμο αυτόν τομέα θα αξιοποιήσουμε κάθε ευρωπαϊκό πόρο για πράσινη δημόσια συγκοινωνία, με απορριμματοφόρα με πιο φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα, θα δημιουργήσουμε μη ενεργοβόρα δημόσια κτήρια.  

Κυρίως όμως θα ακολουθήσουμε τον βασικό κανόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Όποιος Ρυπαίνει Πληρώνει".

Και με βάση αυτή την αρχή καλό θα ήταν να μας πει ο δήμαρχος, ποιοι είναι αυτοί που ρύπαναν με τόνους μπάζα το δημοτικό πάρκινγκ; Υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου; Πλήρωσαν αυτοί που ρύπαναν τόσο εξόφθαλμα έναν δημόσιο χώρο;

 

Συγκοινωνίες - Μετρό 

Η συγκοινωνία στην Καισαριανή αποτελεί πληγή, που τα τελευταία χρόνια άνοιξε περισσότερο και μολύνθηκε.

Όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά ένας Καισαριανιώτης, για το λεωφορείο του δήμου, "ούτε σε ντοκιμαντέρ της υπό Σαχάριας Αφρικής δεν έχω δει να κυκλοφορούν για ανθρώπους τέτοια άθλια λεωφορεία".  

Η πρόταση μας αφορά στην δημιουργία σύγχρονης δημοτικής συγκοινωνίας με προορισμό τον σταθμό ΜΕΤΡΟ "Ευαγγελισμός" και αργότερα με τους δύο σταθμούς του Μετρό Καισαριανής.

Ως παράλληλο μέτρο προτείνουμε την ελεύθερη διέλευση των προερχόμενων από την Αττική οδό Ι.Χ. από την Πανεπιστημιούπολη, με κατεύθυνση την Ούλοφ Πάλμε, για την αποσυμφόρηση της Εθνικής Αντιστάσεως.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σε πρώτη προτεραιότητα, καθώς οι Καισαριανιώτες ταλαιπωρούνται καθημερινά.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το εύρημα στην μέτρηση της κοινής γνώμης.

Το 80% των συμπολιτών μας, είναι δυσαρεστημένο από την στάση του δήμου στο κυκλοφοριακό και τις συγκοινωνίες.

  

Τουριστικός Προορισμός  

Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Η Καισαριανή διαθέτει και τα δύο, απέχει και από τα δύο.

Εμείς θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να πετύχουμε.

♦ Ανάδειξη του Σκοπευτηρίου ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, σε συνεργασία με την UNESCO, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.  

♦ Θα ιδρύσουμε παράλληλα μια δομή η οποία θα διοργανώνει κάθε χρόνο το "πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ Καισαριανής", στο Άλσος του Σκοπευτηρίου. 

Θα είναι το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για την πόλη. Είναι δε ενδεικτικό, ότι για πρώτη φορά η πλειοψηφία στην Καισαριανή ζητάει καλύτερη αξιοποίηση και προβολή του Σκοπευτηρίου. 


Υγεία  

Το σχέδιο μας είναι ήδη έτοιμο και θα το παρουσιάσουμε σε ειδική εκδήλωση αρχές Μαρτίου.

Δίνουμε βαρύτητα στην ψυχική υγεία με την ίδρυση 24ωρης συμβουλευτικής δομής, ενώ η ενίσχυση όλων των υπαρχουσών δομών, θα είναι θεαματική.


Φυσιολατρία - Αθλητισμός 

Έχει διατυπωθεί και  στο παρελθόν ως πρόταση και έχει μείνει στα χαρτιά, ότι η Καισαριανή μπορεί να γίνει το "αθλητικό και φυσιολατρικό επίνειο" της Αθήνας, να γίνει καθημερινός προορισμός των κατοίκων της τσιμεντούπολης με την αξιοποίηση δασικών μονοπατιών και σύγχρονων μορφών άθλησης.  

Και βέβαια αποτελεί δέσμευση μας η δημιουργία -επιτέλους- ενός κολυμβητηρίου στην πόλη. Στο πρόγραμμά μας θα δείξουμε πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος και πως θα χρηματοδοτηθεί. 
 

Χρηματοδότηση, Επενδύσεις και Κοινοτικοί Πόροι  

Μετά τον αντιδήμαρχο για την ζωή στην Πόλη, θα οριστεί αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Νέων Πόρων και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ειδική Διεύθυνση στο Δήμο, που θα ασχολείται

♦ με την απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων και Χρηματοδοτήσεων από το "πράσινο Ταμείο" και άλλους Φορείς Χρηματοδότησης, 

♦ την δημιουργία υποδομών και την προσέλκυση επενδύσεων,

♦ την δημιουργία μικτών επιχειρήσεων σε τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος για τον Δήμο,  

♦ την οικονομική διαδημοτική συνεργασία.

Όσον αφορά δε την γνώμη των κατοίκων, έξι στους δέκα δεν συναντούν πουθενά στην πόλη έργα υποδομής.

 

Ψηφιακός δήμος - Καινοτομία  

Άκουσα με ενδιαφέρον την τοποθέτηση της κ. Άννας Παραγιού για τον Ψηφιακό Δήμο.

Εμείς θα κλείσουμε στην Καισαριανή το Ψηφιακό Χάσμα μεταξύ των Πολιτών και θα έχουμε περιορίσει σε μονοψήφια νούμερα τον τεχνοαναλφαβητισμό, που σύντομα θα απασχολήσει έντονα την ελληνική κοινωνία.

Σας θυμίζω τι έγινε όταν επιβλήθηκαν τα Capital control και δεν μπορούσαν να πάρουν οι συνταξιούχοι τα χρήματά τους από τα ΑΤΜ.

Η Παράταξή μας θα προχωρήσει για πρώτη φορά στην Καισαριανή, στην Ίδρυση Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, το οποίο θα έχει ως βασικό στόχο το κλείσιμο του "ψηφιακού χάσματος" και την εξάλειψη του τεχνοαναλφαβητισμού.

Η ευεργετικότητα αυτής της πολιτικής είναι προφανής,

♦ όπως και η θετική επίπτωση στην οικονομία

♦ και την καθημερινότητα των ανθρώπων,

♦ την πρόσβασή τους στο ψηφιακό ΚΕΠ και τα ηλεκτρονικά αρχεία του Δήμου.

Έχει όμως και άλλο στόχο, που αφορά στην εμπέδωση της Ψηφιακής Δημοκρατίας, καθώς οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στο πλαίσιο ενός ψηφιακού έργου που θα το ονομάσουμε "Ανοικτή Πόλη- Ανοικτές Διαδικασίες", θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω Διαδικτύου, θα αρχειοθετούνται και θα είναι προσβάσιμα από τους πολίτες, στο πλαίσιο,

 

Ώρες Ευθύνης  

Άφησα για το τέλος, τις ατελείωτες ώρες ευθύνης που θα έχω απέναντί σας, καθώς, αγαπητοί φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνοδοιπόροι, εσείς είστε το Α και το Ω της προσπάθειάς μας και γι’ αυτό σας είμαι ευγνωμονούσα  για την παρουσία σας και την συμπαράστασή σας.

Ελπίζω δε να φύγετε σήμερα από εδώ έχοντας την ίδια πεποίθηση με εμένα, που πιστεύω ακράδαντα ότι η παράταξη "Πρώτη Φορά Καισαριανή" θα ριζώσει βαθιά στην κοινωνία και θα παλέψει σκληρά και με ανιδιοτέλεια για το Όραμά της.

Εύχομαι από καρδιάς να είμαστε όλοι καλά, και μετά από 10-15 χρόνια να ανταμώσουμε πάλι τέτοια μέρα, 30 Ιανουαρίου να κάνουμε μαζί εδώ την γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Τριών Δημάρχων, που θα αναδείξει τα επόμενα χρόνια η Παράταξή μας, στην πολυαγαπημένη μας Καισαριανή.

Σας ευχαριστώ.

You are here: Οι γειτονιες μας ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ “Δεδομένες και αναμφισβήτητες διαχειριστικές ευθύνες του Δημάρχου κ. Σταμέλου και της παράταξής του”