Δήμος Καισαριανής – Λαϊκή Συσπείρωση: Μνημονιακός αντιλαϊκός προϋπολογισμός και πρακτική

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Ψηφίστηκαν την Τρίτη 27 Νοεμβρίου ο προϋπολογισμός του  Δήμου Καισαριανής για το έτος 2019 καθώς και το τεχνικό πρόγραμμα. Για μια ακόμη φορά ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Λαϊκής Συσπείρωσης που διοικεί το Δήμο ένας αντιλαϊκός προϋπολογισμός σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα.

Πρόκειται για έναν μνημονιακό, ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που ταυτίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του με την αντιλαϊκή - μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (και του μνημονιακού αστικού μπλοκ). Ταυτίζεται επιπλέον με την αποδοχή της επιτροπείας της αποκεντρωμένης διοίκησης και τελικά των δανειστών.

Οι Δήμοι, λειτουργώντας ως τοπικό κράτος, συμπληρώνουν με τη διαχείρισή τους το κεντρικό κράτος και συμβάλλουν με την πολιτική που εφαρμόζουν μέσω των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στην επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοποίηση τους.

Οι συγκεκριμένοι στόχοι επιδιώκεται να επιτευχθούν πιο σύντομα και πιο ουσιαστικά με την αντιδραστική μεταρρύθμιση του Κλεισθένη. Η μεταρρύθμιση αυτή ενσωματώνει και αναβαθμίζει σε ανώτερο επίπεδο την επιχειρηματικοποίηση – ιδιωτικοποίηση των Δήμων, συμβάλλει στην κατάργηση των δωρεάν παροχών των Δήμων στους πολίτες και «συνταγματοποιεί» την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. 

Παρά την κριτική που ασκεί η Λαϊκή Συσπείρωση στο  γενικό ασφυκτικό πλαίσιο  λειτουργίας των Δήμων (μειωμένη χρηματοδότηση, έλλειψη διορισμών, φορομπηξία κλπ.) στην πράξη μέσα από την εφαρμογή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού συνεχίζει σε τοπικό επίπεδο την εφαρμογή των μνημονίων και των μέτρων για την ανάπτυξη στην κατά ΣΥΡΙΖΑ υποτιθέμενη  μεταμνημονιακή εποχή. 

Τα χρόνια που διοικεί το Δήμο η Λαϊκή Συσπείρωση η χρήση ελαστικής-υπαμειβόμενης εργασίας (κοινωφελούς!!) 600 και πλέον εργαζόμενων (2μήνων, 5μηνων, 8μηνων) σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες (οι οποίες ασφυκτιούν από την έλλειψη προσωπικού) υπήρξε σωτήρια για τη «λειτουργία» του Δήμου και αποτέλεσε και αποτελεί το στήριγμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Να αναφέρουμε εδώ ότι η κοινωφελής εργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του και της ΕΕ, για την ανακύκλωση της ανεργίας, την διάλυση των εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και «δωράκι» στις δημοτικές αρχές για την εφαρμογή των μνημονίων στους Δήμους.

Οι υπάλληλοι αυτοί δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ στους Δήμους αφού εργοδότης τους είναι ο ΟΑΕΔ (χρηματοδοτείται από τα αντεργατικά ΕΣΠΑ) και οι Δήμοι κάνουν χρήση της εργασίας τους (όπως τα γραφεία ενοικίασης εργαζόμενων).

Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί προϋποθέτουν τέτοιου τύπου μορφές εργασίας με παράλληλη εκχώρηση των υπηρεσιών των Δήμων στους ιδιώτες. Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του Δήμου «βγαίνει» γιατί αφενός δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες των δημοτών και αφετέρου από τη χρήση υπαμειβόμενης ελαστικής εργασίας.

Με ποιο τρόπο η δημοτική αρχή υπερασπίζει την μόνιμη και σταθερή εργασία; Και πόσο πειστική είναι στη διεκδίκηση μόνιμων διορισμών, όταν με την πρακτική της αποδεικνύει στην κυβέρνηση ότι μπορεί ο «πτωχευμένος» Δήμος να λειτουργεί στα όρια κάνοντας χρήση ελαστικής εργασίας, προγραμμάτων ΕΣΠΑ και μαθητείας-τζάμπα εργασίας;

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος οικονομικών δεν έκαναν καμία αναφορά στο πώς πετυχαίνουν να ισοσκελίζουν τα χρόνια που διοικούν τους προϋπολογισμούς. Γιατί, εκτός από το να τους ψηφίζουν, τους εφαρμόζουν πιστά, προφανώς όχι για  την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την ωφέλιμη  λειτουργία της πόλης (καθαριότητα, φωτισμός, παιδικοί σταθμοί κτλ.).

Αμφότεροι δεν είπαν καμία κουβέντα για τους εργαζόμενους στην κοινωφελή εργασία και δεν ανέφεραν ούτε μια φορά ότι συντάσσουν και ψηφίζουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Το επίθετο ισοσκελισμένος έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο της δημοτικής αρχής.

Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης τον ίδιο μνημονιακό προϋπολογισμό σε άλλο Δήμο θα τον καταψήφιζαν καταγγέλλοντας τον ως αντιλαϊκό και μνημονιακό.

Σε ποιο σημείο συγκρούεται αυτός ο προϋπολογισμός με τη λογική όσα έσοδα (στα οποία η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί πάνω από 50%) τόσα έξοδα; Καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες;

Πού ανοίγει ρωγμές στην κυρίαρχη πολιτική; Σε ποια σημεία ξεφεύγει από μια στα σημεία και κατ’ εξαίρεση «φιλολαϊκή» διαχείριση εντός των ασφυκτικών κυβερνητικών μνημονιακών ορίων και των εντολών τρόικας και ΕΕ;

Ποιους δρόμους για το λαϊκό κίνημα ανοίγει ένας τέτοιος αντιλαϊκός προϋπολογισμός και μια πολιτική που άλλα λέει στα λόγια και κάνει τα αντίθετα στην πράξη;

Η εικόνα «πτώχευσης» του Δήμου Καισαριανής σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να καλυφθεί από τη θεωρία που δρα ως θεραπαινίδα της πολιτικής. Και σε αυτή την περίπτωση η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί όπως και η κυβέρνηση το ίδιο επιχείρημα: «δεν μπορώ να κάνω αλλιώς σε αυτές τις συνθήκες γιατί ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει».

Για μας η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και η διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων δεν περνούν μέσα από τη δημοσιονομική προσαρμογή και την αποδοχή των κριτηρίων που παράγουν πλεονάσματα και υποτάσσονται στην αποπληρωμή των μνημονίων.

Δεν έχουμε εμμονή με την κρατική χρηματοδότηση και την κάλυψη του προσωπικού για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για το ότι η κυβέρνηση κλέβει παρακρατώντας τα χρήματα που οι δημότες της πόλης μας έχουν χιλιοπληρώσει με την άδικη έμμεση και άμεση φορολεηλασία που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια. Τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστρέφουν στους εργαζόμενους της πόλης.

Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και η εφαρμογή τοπικών μνημονίων δεν οδηγούν σε καμία διεκδίκηση και αντικειμενικά στρώνουν το δρόμο για την λειτουργία των Δήμων ως επιχειρήσεις με τους όρους της αγοράς.

Είναι ο βασικός μοχλός για την μετατροπή των δημοτών σε πελάτες οι οποίοι πρέπει να ξαναπληρώσουν για  υπηρεσίες που έχουν χιλιοπληρώσει με τους φόρους τους.

Στον αντίποδα της κυρίαρχης πολιτικής μια δύναμη που θέλει να λέει ότι ανήκει στην κομμουνιστική αριστερά πρέπει να πει όχι στον μνημονιακό-ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, (να μην καταθέσει τέτοιο προϋπολογισμό) να έρθει σε ρήξη τις αντιλαϊκές πολιτικές, να ανοίξει δρόμους διεκδίκησης για το λαό και το κίνημα.

Οι δυνάμεις που απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο της Καισαριανής πέρα από τη Λαϊκή Συσπείρωση, αποδέχονται τη λογική των μνημονίων και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Αποδέχονται την επιχειρηματικοποίηση -ιδιωτικοποίηση των Δήμων και προτείνουν νεοφιλελεύθερες «λύσεις» για όλα τα προβλήματα. Η παράταξη της μνημονιακής δεξιάς «Καισαριανή πόλη για όλους Κακανάκης» υπερψήφισε, η φιλελεύθερη, μνημονιακή κεντροαριστερή «Καισαριανή Τώρα-Βοσκόπουλος» ψήφισε κατά(!!!!), η κυβερνητική, μνημονιακή παράταξη «Συνεργασία Πολιτών-Κοντόσταυλος» ψήφισε λευκό, η μνημονιακή παράταξη του ΠΑΣΟΚ «Καισαριανή Δημιουργία- Καμπάκας» ψήφισε λευκό. Παρά την συγκυριακού τύπου διαφοροποίηση τους ασπάζονται την νεοφιλελεύθερη λογική των ισοσκελισμένων μνημονιακών προϋπολογισμών. Όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση, αν είχαν τη διαχείριση του Δήμου θα ψήφιζαν έναν παρόμοιο αντιλαϊκό προϋπολογισμό με διαφορές στην τακτική και με πλήρη ταύτιση στην στρατηγική.

Η αντίθεσή μας στις αντιλαϊκές πολιτικές του κεντρικού και του τοπικού κράτους διατυπώνεται από τη σκοπιά ενός άλλου συνολικά διαφορετικού τρόπου οργάνωσης της ζωής μας, ως εργαζόμενοι και ως κάτοικοι. Ενός τρόπου που θα αναζητά τη συλλογική συζήτηση και οργάνωση και θα διαμορφώνει πολιτικό λόγο με κριτήριο τα σύγχρονα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα, την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Κομβικής σημασίας για μας είναι η οργάνωση του λαού. Παρεμβαίνουμε και πρωτοστατούμε για να συγκροτούνται συλλογικότητες αγώνα και επιβολής της λαϊκής θέλησης σε κάθε πόλη, γειτονιά, χωριό, περιφέρεια, προβάλλοντας τα αιτήματά τους και διεκδικώντας ενεργά τη βελτίωση των όρων ζωής και καθημερινότητας του λαού.

Θεωρούμε ότι όλη η δράση μας χρειάζεται να έχει στόχο να συμβάλει στην ανασυγκρότηση και αναζωογόνηση του εργατικού λαϊκού κινήματος και των αγώνων στις πόλεις, τα χωριά και τις γειτονιές μας, για την απόκρουση της αντιλαϊκής αντεργατικής επίθεσης, για να ανοίξει ο δρόμος για την ζωή που μας αξίζει, κόντρα στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας.

Η παρέμβασή μας μέσα και έξω από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια έχει σκοπό να φέρει στο προσκήνιο τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες, την αγωνία και τις διεκδικήσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Να στηρίξει τους αγώνες κατοίκων, εργαζομένων, ανέργων, νεολαίων που ξεπηδούν σε κάθε πόλη, χωριό περιφέρεια. Να προβάλλει τα λαϊκά αιτήματα, διεκδικώντας ενεργά τη βελτίωση των όρων ζωής και καθημερινότητας του λαού. Να αποτρέψει τις αντιδραστικές τομές με την πίεση του εργατικού κινήματος, τις λαϊκές επιτροπές, τα τοπικά κινήματα.

Το μέσα στα συμβούλια εξυπηρετεί το έξω, την ανάπτυξη κινήματος κόντρα σε λογικές διαχείρισης και καπιταλιστικών μονόδρομων.

Με την πάλη μέσα και έξω από τα συμβούλια θέλουμε όχι μόνο να εκφράζουμε και να υπερασπιζόμαστε τις εργατικές, νεολαιίστικες και λαϊκές ανάγκες, αλλά να συμβάλλουμε στις αλλαγές των συνειδήσεων, στην αναπτέρωση της ελπίδας κόντρα στην μοιρολατρία και στην ανάθεση, στην ενίσχυση του ρεύματος της ριζοσπαστικής, αντισυστημικής, αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

You are here: Οι γειτονιες μας ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ Δήμος Καισαριανής – Λαϊκή Συσπείρωση: Μνημονιακός αντιλαϊκός προϋπολογισμός και πρακτική