ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΤΩΡΑ


Προϋπολογισμός 2019

Καισαριανή 30/11/2018

Η τελευταία τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη, αφορούσε μεταξύ άλλων στην ψήφιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, για το έτος 2019.

Δεν έχουν αλλάξει πολλά από πέρυσι και αυτό μπορεί να το δει κάποιος πολύ εύκολα, κοιτάζοντας απλά γύρω του...

Το ίδιο ισχύει και για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό προγράμμα που κατατέθηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Πρόκειται, ξανά για ένα φτωχό και οριοθετημένο προϋπολογισμό, που δεν υπονοεί καμία δυνατότητα βελτίωσης της ζωής στην πόλη μας, όχι μόνο στους αριθμούς, αλλά κυρίως, όσον αφορά στο κοινωνικό και αναπτυξιακό του περιεχόμενο, στην καθημερινότητα μας.

Πέρα από τους περιορισμούς της κρίσης, ο προϋπολογισμός είναι και ο καθρέφτης του πολιτικού προγράμματος και άρα της ιδεολογίας, των προτεραιοτήτων, αυτού που τον συντάσσει και καταθέτει προς ψήφιση. Είναι όμως και ο καθρέφτης της έλλειψης φαντασίας, πρωτοβουλίας και στατικότητας στα οποία μας έχει καταδικάσει η δημοτική αρχή.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι στην Ελλάδα της 10ετούς κρίσης, των καταναγκαστικών μνημονιακών ισοσκελισμένων προυπολογισμών και των πενιχρών χρηματοδοτήσεων από το κεντρικό κράτος, δεν είναι πολλά τα πράγματα που μπορούν να γίνουν, αλλά σίγουρα αρκετά μπορούν.

Είναι προφανές πως κανείς δεν μπορεί να βγει έξω από το σύστημα, ώστε να μην χαρακτηρίζεται μνημονιακός. Είναι η αλήθεια των αριθμών, που επιβάλλει αυτόν τον χαρακτηρισμό. Παρ’ όλα αυτά, επειδή η κρίση και οι καταναγκασμοί της, είναι το σταθερό πλέον περιβάλλον ζωής για όλους μας, πρέπει να υπερβούμε με κάποιο τρόπο τα αδιέξοδα, που μοιάζουν να είναι ολοκληρωτικά.

Αυτό σημαίνει πως δεν έχει κανένα νόημα να δεχτούμε την βασική αιτιολογία της δημοτικής αρχής για τα πεπραγμένα της, η οποία ουσιαστικά μας λέει: ‘συγγνώμη αλλά φταίει η κυβέρνηση και αν θέλετε κάτι να αλλάξετε σας προσκαλούμε στους δρόμους να αγωνιστείτε’.

Εάν έχουν έτσι τα πράγματα, τότε δεν υπάρχει λόγος για ανάληψη της εξουσίας και της ευθύνης από πλευράς της. Το ‘πιστεύω στην λαϊκή επανάσταση και αυτό μου υπαγορεύει το γενικό ιδεολογικό σχήμα που υπηρετώ, αλλά όταν διοικώ (ή καλύτερα διαχειρίζομαι) δεν μπορώ να κάνω κάτι, γιατί ουσιαστικά δεν διοικώ έναν λαό, αλλά έναν οριοθετημένο δήμο - από την κρίση, από την περιφέρεια, και φυσικά από την κυβέρνηση’- είναι υποκριτικό.

Παράλληλα όσο δεν μπορεί κανείς να αφορίσει τα πεπραγμένα της διοίκησης, όπως π.χ. ότι κανένα παιδάκι δεν είναι εκτός παιδικών σταθμών - κάτι που υπήρξε βασική προτεραιότητα - ότι όντως νοικοκύρεψε σε ένα βαθμό, τα οικονομικά του δήμου μας, ότι δεν αύξησε τα δημοτικά τέλη κ.λ.π., αντίστοιχα, τόσο δεν μπορεί κανείς να μην διαπιστώσει και τα κενά που αφέθηκαν, κενά τα οποία η ίδια η Δημοτική αρχή αναγνωρίζει, κενά τα οποία αφορούν στην καθημερινότητα των δημοτών, τα σημεία στα οποία τίποτα δεν βελτιώθηκε , στην καθαριότητα, στο κυκλοφοριακό, στα πεζοδρόμια, στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του δήμου και σε πολλά άλλα, τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς το επόμενο διάστημα.

Είναι σημαντικό όμως τώρα να σταθούμε στο ότι για μας, που καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό αυτόν (αλλά, υπερψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα – ...όποιο έργο μπορεί να γίνει, καλό είναι...), είναι απαραίτητη η δημιουργία παραγωγικών εσόδων για το δήμο καθώς αποτελεί την μόνη ευκαιρία για άσκηση ενεργητικής, αναπτυξιακής και όχι απλώς διαχειριστικής πολιτικής, προς όφελος του συνόλου των δημοτών στην πόλη μας.

Χρειαζόμαστε ταυτόχρονα και έναν προϋπολογισμό, οραματικό και διεκδικητικό!

Ακόμα και τώρα που το αδιέξοδο και η κρίση έχουν εμπεδωθεί σε όλα τα επίπεδα, έχουμε πολλά να κάνουμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε, μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη μας και την ζωή μας, να διεκδικήσουμε και άρα να αντισταθούμε.

Δεν θέλουμε άλλο να βλέπουμε την πόλη μας ίδια, γιατί το φταίξιμο θα είναι δικό μας.

Γι' αυτό θα την αλλάξουμε.

You are here: Οι γειτονιες μας ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΤΩΡΑ