Απορριπτική απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για την αγορά κτηρίου από την Περιφέρεια Αττικής..!

Αποφεύχθηκε, ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ, το μέγα σκάνδαλο τής
αγοράς ακινήτου σε τιμή ΔΙΠΛΑΣΙΑ της αντικειμενικής!!!


 Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Φρένο σε άλλο ένα γεγονός, καταγγελθέν ως ΣΚΑΝΔΑΛΟ, της "αριστερής" κυρίας Δούρου φαίνεται ότι βάζει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ήρθε σήμερα στο φως της δημοσιότητας. Η προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την αγορά του ακινήτου είχε γίνει από τον σύλλογο των εργαζόμενων της Περιφέρειας..! Το κτίριο, στο Περιστέρι (!!!), έλεγαν οι "κυβερνητικοί" ότι προοριζόταν να στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Η αγορά είχε καταγγελθεί ως σκάνδαλο, καθώς το τίμημα (περί τα 20 εκατομμύρια) ξεπερνά κατά 50% σχεδόν την αντικειμενική αξία του κτηρίου, το οποίο ανήκει σε γνωστό επιχειρηματία.

Μετά την προσφυγή των εργαζομένων στο Ελεγκτικό Συνέδριο και την παραπομπή του θέματος στο 6ο τμήμα, εκδόθηκε η τελική απόφαση, η οποία είναι απορριπτική και ήδη έχει κοινοποιηθεί στην Περιφέρειας Αττικής από τις 5 Ιανουαρίου 2018.  

Είναι σαφές πως δημιουργείται μέγα ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τη διοίκηση Δούρου, καθώς, παρά τις έως τώρα ενστάσεις της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων στην Περιφέρεια, η κυρία Δούρου και οι περί αυτήν επιμένουν στην αγορά τού συγκεκριμένου κτηρίου, του συγκεκριμένου επιχειρηματία..!

Χαρακτηριστική των σκοπών και των μεθοδεύσεων, ήταν η αντίδραση του κ. Καραμάνου τον Ιούνιο του 2017:

«Σχετικά με την αγορά νέου κτιρίου για την Περιφέρεια Αττικής, τηρούμε μέχρι κεραίας ό,τι προβλέπει ο νόμος. Ο στόχος είναι να γλυτώσουν οι πολίτες από περιττά έξοδα ενοικίων και παράλληλα να αναβαθμιστούν οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Με τον ίδιο τρόπο θα κινηθούμε ενόψει των επόμενων σταδίων της διαδικασίας. Μάλιστα, με δική μας πρωτοβουλία, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από το νόμο, προβλέφθηκε έλεγχος του τιμήματος από πιστοποιημένο (ορκωτό) εκτιμητή. Γίνεται έτσι φανερό το πως εννοεί και το πως προστατεύει η Περιφερειακή Αρχή το Δημόσιο συμφέρον.

Ο διαγωνισμός δεν μπορεί να ακυρωθεί γιατί διεξήχθη με καθόλα νόμιμο τρόπο. Το δε κόστος της αγοράς είναι κάτω από 19 εκατομμύρια, καθώς από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν 2.5 με 3 εκατομμύρια, που ο ιδιοκτήτης έχει δεσμευθεί ότι θα καταβάλλει για ανακαίνιση του κτιρίου. Η τιμή εκτιμήθηκε από έγκριτο πρώην ορκωτό εκτιμητή και τεκμηριώθηκε με τον πλέον επιστημονικό τρόπο. Το 2007 είχε εκτιμηθεί 48 εκ. ευρώ, το 2013 (χρόνια κρίσης) είχε εκτιμηθεί από την εθνική τράπεζα 25 εκ. ευρώ.

Όποιος κάνει μια στοιχειώδη έρευνα αγοράς, θα διαπιστώσει ότι στις δυτικές περιοχές της Αθήνας η αντικειμενική τιμή είναι πολύ χαμηλότερα της εμπορικής. Μπορεί σε άλλες περιοχές της Αθήνας να ισχύει το αντίθετο. Για παράδειγμα οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο 4ου ορόφου στην περιοχή έχει αντικειμενική 950 ευρώ το τετραγωνικό όταν η εμπορική του τιμή πλησιάζει τα 1700 ευρώ (από έρευνα αγοράς στη διάθεση του καθενός). Το κτίριο διαθέτει μηχανολογικό εξοπλισμό υψηλοτάτου επιπέδου, όπως αναγνωρίζουν οι πάντες ενώ βρίσκεται σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.

Πριν διοργανώσουμε τον με απόλυτη διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο, ανοικτό διαγωνισμό για την αγορά κατάλληλου κτιρίου, είχε προηγηθεί ενδελεχής έρευνα (με σχετική αλληλογραφία με τους αρμόδιους δημόσιους φορείς) για αγορά δημοσίου κτιρίου, η οποία κατέληξε στη διαπίστωση ότι το ευρύτερο δημόσιο δεν διαθέτει κτίριο για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής».


Η ανακοίνωση του συλλόγου εργαζόμενων

Χτες, ο Σύλλογος των εργαζόμενων της Περιφέρειας Αττικής, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Τα δημόσια κτήρια που ρημάζουν είναι εδώ και περιμένουν…

Ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα

Σας κοινοποιούμε την αριθμ. 2341/2017 Απόφαση του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία προκύπτει ότι «απορρίπτεται η κρινόμενη αίτηση ανάκλησης» (της Περιφέρειας) και αποφαίνεται ότι «συντρέχει ουσιώδης νομική πλημμέλεια στην επιμέρους φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την “Αγορά ακινήτου που θα λειτουργεί ως κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Αττικής” και ειδικότερα μέχρι το στάδιο της κατακύρωσης με την 1057/5.5.2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής».

Και βέβαια μπορεί να μην έχει καταστεί τελεσίδικη αυτή η απόφαση αφού έχει το δικαίωμα η Περιφερειακή Αρχή να ασκήσει «αίτηση αναθεώρησης» προς το αρμόδιο Τμήμα Μείζονος Επταμελούς Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όμως  μπορούμε να πούμε ότι:

♦ Ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα και αργά ή γρήγορα δίνει λύσεις.

♦ Επιβεβαιώθηκε η δημόσια εκφρασμένη άποψή μας και η εύλογη απορία μας για το πώς είναι δυνατόν η Περιφέρεια Αττικής να αγοράζει τη δεδομένη χρονική στιγμή και στη δεδομένη οικονομική συγκυρία ακίνητο σε τιμή πολλαπλάσια της αντικειμενικής του αξίας, όταν η αγοραστική αξία των σπιτιών όλων των πολιτών έχει πέσει στο μισό της αντικειμενικής τους αξίας, χωρίς να γίνεται λόγος για προφανή κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, και χωρίς να δημιουργούνται ερωτηματικά γύρω από την «εμμονή» της για την αγορά του κτηρίου του συγκεκριμένου κτηρίου στο Περιστέρι.

Οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Αττικής επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για κτήρια σύγχρονα, λειτουργικά, και όσο το δυνατόν οικονομικά, μέσα και από τη δωρεάν παραχώρηση δημοσίων κτηρίων στην Περιφέρεια, προσβάσιμα για εργαζόμενους και τους πολίτες.

Καλούμε τέλος την Περιφερειακή Αρχή να πάψει «να κρατάει κλειστά τα μάτια της», να δει γύρω της τα δημόσια κτήρια που ρημάζουν και να αποφασίσει να καταθέσει προτάσεις προς τους φορείς του Δημοσίου που έχουν την διαχείρισή τους, αν θέλει να κάνει πράξη αυτά για τα οποία και η ίδια «έχει αυτοδεσμευθεί με τη διακήρυξη του διαγωνισμού (άρθρο 9.13), για τήρηση των αρχών της οικονομικότητας και αποδοτικότητας ως μερικότερων εκδηλώσεων της γενικής αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, που έχουν θεσπιστεί επίσης για λόγους δημοσίου συμφέροντος».


Τι λέει η απόφαση

Η απόφαση 2341/2017 είναι κόλαφος κατά της διοίκησης Δούρου. Ούτε λίγο ούτε πολύ η απόφαση βάζει ερωτήματα τα οποία είναι δύσκολο να απαντηθούν μέσα στα πλαίσια των κανόνων της «χρηστής διοίκησης» και της «καλής πίστης».

Και τούτο διότι η απόφαση ζητάει απαντήσεις για:

♦ Tην απόκλιση μεταξύ αντικειμενικής αξίας και του τελικά συμφωνηθέντος τιμήματος αγοράς του συγκεκριμένου ακινήτου το οποίο, μην ξεχνάμε, ανήκει σε συγκεκριμένο επιχειρηματία… Μάλιστα η απόκλιση αυτή, λέει η απόφαση, είναι της τάξης του ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ!!!

Στο διαγωνισμό υποβλήθηκε μόνο μία προσφορά…

♦ Η εταιρία που εκτίμησε το ακίνητο (επιλογής της Περιφέρειας της κυρίας Δούρου…), υπέβαλε έκθεση εκτίμησης, στην οποία, όπως λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο, «δεν παρατίθεται επαρκής αιτιολογία» για το ποσό της εκτίμησης…

Και πολλά-πολλά άλλα ερωτήματα και διαπιστώσεις αναφέρει η απόφαση. Για να γίνετε «σοφότεροι» επί των πρακτικών και διαδικασιών διαχείρισης του δημόσιου χρήματος από την «αριστερή» κυρία Δούρου, διαβάστε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ΕΔΩ.

You are here: Οι γειτονιες μας ...ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ Απορριπτική απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για την αγορά κτηρίου από την Περιφέρεια Αττικής..!