Δεν περνάει το Ελληνικό - αναβάλλεται η συνεδρίαση του ΚΑΣ


Αναβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα είχε μοναδικό θέμα το Ελληνικό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφαινόμενη αναβολή του ΚΑΣ, οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους αρχαιολόγους να κάνουν πίσω και να πουν το ναι, έτσι ώστε να προχωρήσει η επένδυση, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Το θέμα του Ελληνικού θα μπορούσε να αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κερδίσει η κυβέρνηση, σε επικοινωνιακό επίπεδο, μέρος από το χαμένο έδαφος, σε ότι αφορά τη διευκόλυνση υλοποίησης μεγάλων επενδυτικών projects, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η υπόθεση με την Eldorado Gold.

Χθες, το liberal.gr ανέφερε:

Έκτακτη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το Ελληνικό, θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στο υπουργείο Πολιτισμού. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα, προφανώς σε μια προσπάθεια να διασκεδαστεί το θέμα της «Eldorado Gold». Αυτή τη στιγμή είναι ίσως η μόνη ευκαιρία που έχει η κυβέρνηση σε επικοινωνιακό επίπεδο να δείξει πως δεν καθυστερεί τις επενδύσεις… Αν και όλα θα φανούν κατά τη συζήτηση.

Η εισαγωγή του θέματος γίνεται ως εξής: Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο). Υπενθυμίζουμε πως την προηγούμενη Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, η συζήτηση του θέματος διακόπηκε τα ξημερώματα, μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε η πρόεδρος του συμβουλίου, γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη. Δεν είναι γνωστό, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές εάν έχει ενημερωθεί για το έκτακτο ΚΑΣ η υπουργός Λυδία Κονιόρδου.

Η εισήγηση των δύο διευθύνσεων είναι να μη γίνει κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού, αλλά να υπάρξει ειδική μέριμνα στον περιβάλλοντα χώρο των μνημείων που έχουν βρεθεί και ίσως και εκείνων που θα βρεθούν. Η άλλη πλευρά, επιμένει στην κήρυξη της μισής έκτασης, αν και τα ευρήματα είναι περιμετρικά και ίσως η κήρυξη καταπέσει αν υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η κήρυξη προκρίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί. Γιατί; Επειδή προβλέπονται συγκεκριμένα σφιχτά χρονοδιαγράμματα και ρήτρες εάν και εφόσον αυτά δεν εφαρμοστούν.

Πηγή: liberal.gr

You are here: Οι γειτονιες μας ...ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ Δεν περνάει το Ελληνικό - αναβάλλεται η συνεδρίαση του ΚΑΣ